Diskriminacija nepoželjan i neprihvatljiv oblik ponašanja

Edukativne radionice u OŠ "Braća Ribar"

Povodom dana nediskriminacije, na časovima odjeljenjske zajednice u nikšićkoj OŠ "Braća Ribar" održane su radionice edukativnog karaktera, s ciljem da učenici shvate da je diskriminacija nepoželjan i neprihvatljiv oblik ponašanja.
Objavljeno: 11. 04. 2019 - 09:04 Promjenite veličinu teksta: A A A

I razred

Učenici prvog razreda upoznati su sa pojmom diskriminacija tako što su odgledali dva edukativna video-klipa, prvi sa primjerom diskriminacije u školi, a drugi sa primjerom nediskriminacije. Na osnovu odgledanih klipova, razgovora sa učiteljicama i kroz navođenje primjera iz okruženja, učenici su došli do zaključaka kako se treba ponašati prema djeci koja su drugačija.

II i III razred

Učenicima drugog i trećeg razreda su, nakon gledanja video-kolipova na temu diskriminacija, objašnjeni pojmovi diskriminacija, predrasude i stereotipi. U drugom dijelu radionice učenici su sastavljali poruke o nediskriminaciji i učestvovali su u analizi pjesme Ljubivoja Ršumovića ,,Bukvar dječijih prava’’, koja za cilj ima razvijanje pozitivnih stavova i ljubavi.

IV razred

Analizom basne ,,Lisica i roda’’ i teksta o Mololi J., djevojčici iz Pakistana, igrom ,,povez preko očiju’’ i nemogućnosti pomjeranja samostalno, učenici četvrtog razreda su se upoznali sa diskriminacijom kada su u pitanju djeca sa teškoćama u razvoju. Učenici su izrađivali panoe i osmišljavali nediskriminatorske poruke.

V razred

Veliku zainteresovanost i posvećenost tokom rada pokazali su učenici petog razreda. U tri odjeljenja realizovane su aktivnosti pod nazivom: ,,Zemlja jednakosti’’ (V-1), ,,Grafiti’’ (V-2) i ,,Etikete’’ (V-3). Učenici su prihvatili aktivnosti, diskutovali su i iznosili stavove i primjere diskriminacije kroz lično iskustvo. Urađeni panoi i grafiti su istaknuti u učionicama.

VI razred

Aktivnosti sprovedene u šestom razredu imale su za cilj da promovišu jednakost, nediskriminaciju, da animiraju učenike za solidarnost i prihvatanje različitosti. Tim povodom pisali su literarne radove i stihove i radili likovne radove. 

VII razred

Prijatna, radna i dinamična atmosfera odlikovala je rad dva odjeljenja sedmog razreda. ,,Zemljajednakosti’’ i ’’Puzzle’’ su bile njihove aktivnosti. Učenici su uradili i Ključ nediskriminacije koji su predstavili, a čiji je akcenat na pravima djeteta i prevenciji diskriminacije.

VIII razred

Akcenat rada sa učenicima osmog razreda stavljen je na potrebi da se etiketiraju drugi i o svjesnosti težine riječi. Učenici su navodili primjere iz svakodnevnog života, o posljedicama etiketiranja, međuljudskim odnosima.. Dobili su i zadatak da na temu ,,U školi smo svi jednaki’’ nacrtaju likovni rad, napišu grafit ili literarni rad i da prezentuju urađeno. Jedno odjeljenje je uradilo pano ,,Bonton i vodič za nediskriminaciju’’ koji je sastavljen od literarnih i likovnih radova.

IX razred

Na radionici ,,Antidiskriminacija’’ učenici devetog razreda su upoznati sa raznim aspektima ovog društvenog problema. Kroz prezentaciju bitnih pojmova i situacija, učenicima je omogućeno da aktivno učestvuju tako da se odgovorilo na mnogo pitanja i nedoumica. Posebno se govorilo o diskriminaciji u školi i učenici su navodili primjere iz ličnog iskustva u cilju da se distanciraju i osude diskriminatorsko ponašanje.

PU Grebice i PU Zavrh

Dan nediskriminacije obilježen je u Područnim ustanovama Grebice i Zavrh. Organizovana je radionica ,,Djeca sa smetnjama u razvoju kroz koju su predstavljene potrebe te iste djece, odnos u školama prema djeci sa smetnjama u razvoju nekad i sad. Kroz prezentaciju ,,Smetnja nije prepreka predstavljene su poznate ličnosti koje su, bez obtira na fizičke nedostatke, postigli veliki uspjeh.
 

Komentari: 0

Novi komentar