Možemo sve

Ugovor o radu za četiri osobe sa invaliditetom

Projekat “Možemo sve”, kojeg izvodi Udruženje multiple skleroze Crne Gore, u partnerstvu sa nevladinim organizacijama “Mreža znanja” i Centar za psihološke pripreme sportista, rezultirao je zapošljavanjem četiri lica sa invaliditetom.
Objavljeno: 11. 04. 2019 - 10:09 Promjenite veličinu teksta: A A A

Od ukupno šest lica koja su završila obuku, njih četvoro potpisalo je ugovor o radu na šest mjeseci. Dva lica će raditi na poslovima administrativnog radnika, jedna osoba radiće u kancelariji Udruženja multiple skleroze, a jedno u partnerskoj kancelariji NVO “Mreža znanja”.

-Cilj projekta je veća uključenost lica sa invaliditetom u  radno okruženje. Posebno ugrožena kategorija su mladil judi sa invaliditetom, koji su stigmatizirani i bez jakog interesa da participiraju u javnim politikama. Naše ciljne grupe nijesu samo oboljeli od skleroze multipleks, već i ostala kategorisana, nezaposlena lica sa invaliditetom - naglasila je predsjednica Udruženja multiple skleroze Crne Gore Andrijana Nikolić.

U fokusu našega interesovanja, kako je dodala, su žene sa invaliditetom u dobi iznad 45 godina i mladi sa invaliditetom koje smo i uključili u ovaj projekat. Uslov za učešće u projektima Zavoda za zapošljavanje imaju lica sa invaliditetom, kategorisana po osnovu invaliditeta od Komisije Zavoda.

Nikolić navodi specifičnost projekta u osnaživanju lica sa invaliditetom u cilju profesionalne rehabilitacije,  zapošljavanja i smanjenja broja nezaposlenih. Tokom tromjesečne obuke četiri lica sa invaliditetom su se obučila za poslove administrativnog radnika, a dvoje za posao rekvizitera u sportskoj sali.

Govoreći o značaju zapošljavanja lica sa invaliditetom, izvršni direktor “Mreže znanja” Dražen Raičković, iskazao je očekivanja da će osobe sa invaliditetom i dalje participirati na tržištu rada, ne samo kroz projekte profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja, već i kroz promociju socijalnog preduzetništva u kojem vidi budućnost za mnoga lica sa invaliditetom.

Ispred NVO “Centar za  psihološke  pripreme sportista” Veselin Piletić je izrazio zadovoljstvo zbog visokog stepena radne uključenosti dvoje mladih koji su završili obuku za rekvizitera i koji će nastaviti radni angažman sljedećih šest mjeseci. Posebno,kako dodaje, raduje ga činjenica što će osoba sa invaliditetom koja je završila obuku, ujedno biti i jedan od takmičara na predstojećem prvenstvu Crne Gore u disciplini lou kik .

Da bi obuka imala punu valorizaciju, partnerske organizacije su se dogovorile da narednih šest mjeseci desetak žena iz “Udruženja multiple skleroze Crne Gore” i dvoje mladih, posredstvom“Mreže znanja”, pohađaju besplatne treninge (tri puta sedmično) u sali koju koristi “Centar za psihološke pripreme sportista”. Na ovaj način projekat dobija posebnu vrijednost u domenu pomoći i angažovanja lica sa invaliditetom.

Nakon završenog šestomjesečnog radnog angažmana, “Udruženje multiple skleroze Crne Gore” zadržaće u random odnosu jednu osobu sa invaliditetom, iako to nisu predvidjeli projektom.

Komentari: 0

Novi komentar