Pretvaranje Budve u elitnu destinaciju odlaže se do oktobra

Diskoteke na šetalištu još ovu sezonu

Diskoteke na budvanskom šetalištu Maltez, Trokadero, Ambiente, Paris, Rafaelo i Majami radiće još ovu sezonu, odnosno neće biti uklonjene do oktobra, saznaje Pobjeda.
Objavljeno: 13. 04. 2019 - 06:15 Promjenite veličinu teksta: A A A

Razmišlja se, kako  je nezvanično rečeno, da se do jeseni zadrže i privremeni objekti kod pošte. Uklanjanje privremenih objekata u zoni morskog dobra u Budvi goruća je tema posljednjih mjeseci i intenzivira se približavanjem sezone.

Plan Sve je počelo kada je Ministarstvo održivog razvoja i turizma sa JP Morsko dobro, a uz saglasnost opštine Budva, donijelo plan privremenih objekata za teritoriju opštine Budva za period 2019-2023, kojim je predviđeno uklanjanje svih privremenih objekata na šetalištu, uključujući i ovih šest diskoteka.

Sve te objekte zakupci su trebali ukloniti do kraja marta. Osnovni razlog je što se, pored tih objekata nalaze ili se grade hoteli sa četiri i pet zvjezdica.

- Krajnje je neozbiljno držati ovakvu ponudu u njihovoj blizini. Svakako, jasno je da ovakva ponuda ima svoju klijentelu i Ministarstvo je spremno da, ukoliko postoji interesovanje zakupaca, sa njima i opštinom nađe novu lokaciju - saopštili su Pobjedi ranije iz MORT-a i objasnili da je predviđena zelena površina na mjestu sadašnjih otvorenih šankova koji su prerasli u diskoteke.

Najavili su i projektovanje promenade od Zavale do Avale, koja je destinaciji kao što je Budva prijeko potrebna. Zakupci diskoteka su, nakon usvajanja plana, a uz podršku Morskog dobra, podnijeli MORT-u inicijativu da im se omogući da rade još ovu sezonu, jer nemaju dovoljno vremena da nađu nove lokacije. Jedan od šest zakupaca Slaven Lekić kazao je da mu nije jasno zašto traže da se odmah uklone njihovi lokali, kad hotel koji se gradi ispred Rafaela i Maltezea neće biti završen još dvije, tri godine.

- Ne postoji šansa da ove sezone nađemo nove lokacije za diskoteke, jer je za svaku neop hodno po 500 kvadrata. Osim toga, niko nam nije došao sa prijedlogom za novu lokaciju. To treba da uradi opština, jer zna koje je zemljište njeno. Ovako se ne radi u normalnim državama - kazao je Lekić koji je uvjeren da je neostvarljiv plan MORT-a i opštine da od Budve naprave elitnu destinaciju.

 KOMPROMIS Iako je Morsko dobro zvanično početkom februara pismeno obavijestilo sve zakupce da objekte uklone u roku od 15 dana, to do sada nije urađeno. Građevinska inspekcija sa izvršnom službom iz Podgorice je u srijedu došla u Budvu da ukloni ostale privremene objekte u zoni morskog dobra na donjem šetalištu ispod Glavne pošte, koji nijesu predviđeni planom privremenih lokacija, a zakupci se okupili kako bi spriječili njihovo rušenje.

Obzirom da u srijedu nijesu dobili asistenciju policije, inspektori su se povukli sa terena. Sa druge strane, zakupci su ogorčeni, jer su se nadali pozitivnom ishodu ove situacije, tj. da će nastaviti sa radom makar, kako su istakli, do kraja oktobra.

Kako je medijima nedavno kazao jedan od zakupaca Savo Radonjić, oni su se okupili jer je turistička sezona na pragu, a nema vremena za sređivanje prostora gdje se nalaze njihovi objekti.

- Svi znamo da počinje karneval, a sa karnevalom zvanično počinje sezona. Problem privremenih objekata traje već šest, sedam mjeseci i mi smo svih tih mjeseci u pregovorima sa Ministarstvom turizma i održivog razvoja, koje je nadležno za ovu zonu - kazao je Radonjić i istakao da su spremni da sami uklone svoje privremene objekte.

Kazao je i da im je nezvanično obećano da će im se pomoći da preguraju sezonu. Iz Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom podržavaju inicijativu zakupaca da se zadrže na tim lokacijama još ovu sezonu.

Komentari: 1

OKTOMBAR

13. 04. 2019 - 10:49

po oktombar = LUDNICA
Novi komentar