STAV

Pustahija: Kongres

Užasnut realnom mogućnošću da zemljom zavladaju ovi samoproglašeni spasitelji, odnosno neozbiljni, bezidejni i razjedinjeni likovi sa opozicionog političkog ringišpila, počeo sam da razmišljam: da li DPS može ,,na nogama“ da održi najavljeni kongres? I da li su svjesni da takvih ljudi, kakvi im trebaju, nemaju baš previše u svojim klijentelističkim bataljonima...
Objavljeno: 13. 04. 2019 - 06:30 Promjenite veličinu teksta: A A A

Piše: Milorad PUSTAHIJA

Nedavno je DPS raspisao partijske izbore i zakazao Osmi kongres za kraj 2019. godine. Naglašeno je da treba birati ljude koji su spremni da iznesu sve zadatke koji budu pred njima, kao i da se suoče sa izazovima novog vremena, kako DPS ne bi izgubila prepoznatljivu i uspješnu sposobnost prilagođavanja različitim uslovima političkog djelovanja. Dakle: biće naredni svemu što ih snađe. A da, rečeno je i da se nastavi sa kontinuiranim pružanjem šanse mladim i obrazovanim ljudima što se i do sada pokazalo kao dobar model. Sve je ovo lijepo rečeno, ali ne znam da li je baš tako mišljeno ili su u pitanju samo prigodne političke stilske figure.

Niti su sva dosadašnja prilagođavanja DPS-a dala baš najbolja rješenja na društvenom, ekonomskom, političkom, moralnom, identitetskom i državotvornom planu, niti se kloniranje i kićenje pozornica i institucija mladim klonovima starih kadrova može baš nazvati podmlađivanjem i davanjem šanse. Jer: donosioci odluka uvijek su ostajali oni isti stari, nezamjenjivi, a podmladak je samo aplaudirao i dizao ruku. Jedini ozbiljan ,,eksces“ u podmlađivanju je slučaj dr Ivana Vukovića, ali je još suviše rano za konačno ocjenjivanje, iako ovaj slučaj već budi nadu i optimizam. Nekako od same najave kongresa broj osam me zbunjivao i donosio neku tihu jezu. Pokušavao sam da čitanjem raznih numeroloških tumačenja broja osam, od numerologije iz Svetog pisma, preko kabale i feng šuija, otkrijem izvor te jeze, ali mi nije pošlo za rukom.

Možda zbog moje nereligioznosti i potpunog nedostatka sujevjerja nisam nikako mogao te ontološke i mistične izraze iz numerologija vezati za ordinaran pojam kao što je politička partija. Onda, „ničim izazvan“, sjetim se Osme sjednice CK SK Srbije. I bi mi jasan uzrok jeze. Prisjetih se, ničeanski rečeno, „nastanka DPS-a iz duha Osme sjednice i događanja naroda“. Nekako u to vrijeme izašao sam iz SK zbog njegove veleizdaje države i potpune nesposobnosti i nemoći njegovog rukovodstva. Nije mi lako pao izlazak iz stroja, ali poučen onim što je uslijedilo postao sam još ,,lijeviji“ i odlučniji i zaključio da socijalizam nije neka jednom za vazda naslijeđena dogmatska ortodoksija, već prosto naglašena društvena i socijalna empatija u nekom društvenom uređenju koje neprestano evoluira.

Tada su na razvalinama Jugoslavije i socijalizma nastajale političke nakupine kleronacionalističkih romantika i tradicionalista i pseudoliberalnih, čast izuzecima, parolaša sa jednom jedinom idejom da je sve bolje od komunizma i partijskog jednoumlja. Dobili smo višepartijski sistem i fašizam. I bezumlje umjesto jednoumlja. Interesantna stvar da se i sada nalazimo u jako sličnoj situaciji gdje bezlični DPS i ozbiljno uzdrmani sistem napadaju stranke slične pameti poput onih iz 90-ih.

Ovo što sada imamo uglavnom dugujemo DPS-u. Koji nam je sve to žestoko naplatio. I nezavisnu državu, i NATO i strijemljenje ka našoj „evropskoj kući“; ali i državu u državi pod upravom Srpske pravoslavne crkve koja je u Crnoj Gori nezavisnija od Vatikana u Rimu i koja je iznad svake vjere, mjere, zakona i - morala. I pošast korupcije najviše dugujemo DPS-u, kao i nesmjenjivu vlast i nesmjenjivu opoziciju...

Pardon, ima nešto i stranačkih abortusa kreiranih i napravljenih u politprodakšn odjelu sokratovskog koncerna Vijesti. No, mislim da se može reći: više je DPS uradila na odgajanju i održavanju nesmjenjive nesposobne i gubitničke opozicije nego na sopstvenom profilisanju, podmlađivanju i jačanju. Ko zna, valjda su niži troškovi proizvodnje nesposobne opozicije nego sopstvenog kvaliteta?! Ali ništa nije vječno osim umišljenosti vlastodržaca. Narod ciklično i samo na trenutak postaje „pametan“ i onda brzo mijenja - il’ na bolje il’ na gore.

A to, već, nije svejedno, mislim hoće li na bolje ili na gore krenuti. Užasnut realnom mogućnošću da zemljom zavladaju ovi samoproglašeni spasitelji, odnosno neozbiljni, bezidejni i razjedinjeni likovi sa opozicionog političkog ringišpila, počeo sam da razmišljam: da li DPS može na nogama da održi ovaj kongres? I da li su svjesni da takvih ljudi, kakvi im trebaju, nemaju baš previše u svojim klijentelističkim bataljonima... Da moraju, poput Diogena, lampom da traže i pridobijaju znavene, časne i sposobne. Rijetki cvjetovi rastu visoko na nepristupačnim visinama a svaka ruža ima trn, čak i mlada. Na ovim vašim „visinama“ najviše je – kukurijeka.

Komentari: 18

Kukoljac

13. 04. 2019 - 07:57

Dobro rečeno no me pidsjeća na onu priču o magarcu i zmiji.
Politiko

13. 04. 2019 - 09:49

Glavna poruka teksta je da DPS mora da afirmiše znavene,časne i poštene ljude , koji su objektivno u drugom ili trećem planu i koje kako autor kaže moraš lampom tražiti ! Ako to ne uradi DPS će se razbiti u paramparčad ! Podmlađivanje na principima neznavenosti, neprepoznatljivosti i poslušnosti gura DPS u živi pijesak !
Simpatizer

13. 04. 2019 - 10:48

Politiko,potpuno si u pravu.Ali mislim da za to nema spremnosti u vrhu DPSa , a i da je prekasno za to.
Boban

13. 04. 2019 - 10:18

Jedini rešenje je raspuštanje ove partije, već prvog dana kongresa. Sve drugo je moralno maltretiranje i samomaltretiranje.
Lazo

13. 04. 2019 - 10:10

Iz suve se drenovine voda ne cijedi. Nikakvi kongresi tu nijesu od pomoći. Bilo kakve promjene u DPS-u, jednostavno su nemoguća misija. Kao što se komunizam nije mogao reformisati, tako se ni DPS kao jedna autoritarna organizacija, jednostavno ne da popraviti. Samo katarza opozicije bi možda mogla učiniti da od jedne organizacije klanovskog ustrojstva, koja je srasla s državom, možda napravi političku partiju.
Darko

13. 04. 2019 - 10:15

Najbolje za državu, a onda i za dobar dio članstva DPS-a, je da ova partija bude zabranjena odmah nakon održavanja prvih slobodnih izbora, kao što je to Jeljcin uradio sa komunistima u Rusiji. Ovo iz razloga što nikakva reforma nije moguća. Niko nikada do sada nije uspio da reformiše apsulutno rigidne sisteme, a DPS jeste jedna takva orgnizacija.
Mihailo,Bgd

13. 04. 2019 - 10:26

Šta to mi dugujemo DPS i što nam je ON TO SVE NAPLATIO. Njemju građani CG ništa da duguju duguje on njima. I taj sukob sa samim sobom DPS treba da razriješi na Komgresu. Ne može se istovremeno otvarati perspektiva VIZIJI i podržavati protivnike te vizije na čelu sa SPC!
srki

13. 04. 2019 - 11:46

Sve sto je ucinjeno od nezavisnosti za koju se nije bilo nimalo lako izboriti pa sve do kapitalnog projekta auto-puta DPS JE ZASLUZAN!!!
CiNick

13. 04. 2019 - 16:52

Sve, ne baš brojne, zasluge DPS je debelo naplatio. No, pošto ni na vidik nema političara kalibra Đukanovića, a demokratskoga duha, neće po Crnu Goru bit dobrijeh vijesti s kongresa.
Mrki

13. 04. 2019 - 21:15

E, da mi je tvoja glava po 2 sata dnevno, da odmorim...
ZarkoGolubic

13. 04. 2019 - 17:05

Dps vodi odlicnu kadrovsku politiku i to pokazuju rezultati koje pravi
Abu khabir muavija

13. 04. 2019 - 18:17

Aog. aog, aog! Amana ti đe nauči tako da te nijesu kod Sveta šiljali?
Definitivno

13. 04. 2019 - 20:03

Polako, polako...treba vjerovati da DPS zaista moze biti snazniji. Medjutim, nikako nije zgoreg da se clanovi DPSa zamisle nad porukom Pustahijinog teksta. Nijesu diskutabilne ogromne zasluge DPSa u osamostaljivanju drzave, spoljnoj politici, i t.d. , no je problem KAKO DA DPS NA SVOJIM LEDJIMA IZNESE NEKOLIKO KLJUCNIH TACAKA S KOJIMA SE MORA SUOCITI STO PRIJE? KOJE SU TO LICNOSTI I KADROVI U DPSu KOJI CE NOSITI NAPOR TIH TACAKA? MLADI? OVI KOJI SU VEC ODRADILI KAKO SU ODRADILI? PREDSJEDNIK I PREMIJER SAMI? E, DOSLI SMO DO ODGOVORA: CRNOGORSKA INTELEKTUALNA ELITA, I TO PROCRNOGORSKA, ETO ODGOVORA KOGA JE PUSTAHIJA , vjerujem, NAMJERNO PRECUTAO. Intelektualnom procrnogorskom elitom i podmlatkom zajedno DPS moze biti jos jaci, odnosno, lider. Moje je misljenje da da treba stati na papucicu i opredijeliti se bez kalkulacija i dozvoljavanja da SPC radi ovo sto radi i regrutuje anticrnogorsku opciju.
Pustahija Milorad

13. 04. 2019 - 22:31

Vidi prijatelju broj osam se počinje pisati iz najvisočije taćke i onda nakon dvije krivine dolje i dvije krivine gore završi se u istoj taćci gdje se i počelo, a za DPS je početak Osma sjednica CK SKS. Bojim se da ne završe u " pravoslavnom jedinstu" sa sve ovima koje sada sude. Dozvoljavanje ovakvog ponašanja SPC i Amfilohiju pokazuje ne nemoć nego da oni čuvaju Amfilohija kao džoker kojega će odigrati kad im spas vlasti i valorizovanog bogatstva dođe u pitanje.
Mixer

13. 04. 2019 - 21:23

Tekst je taman po mjeri onih koji su ga i narucili a ovaj portal ne objavljuje nista sto nije na liniji. Dakle, kao, teska kritika DPS-a, a kojevitez da se odupru ovima sto bi da ih sklone. Ma, bravo! Pa malo po klonovima, a onda, gle cuda, isticanje tzv.gradonacelnika Podgorice, koji je, jel’te , olicenje energicnosti, samostalnosti i otklona od strika Miška... Dok je ovakvih tekstoklepaca, DPS ne mora da brine. O ovakvim portalima da i ne govorimo.
Pustahija Milorad

13. 04. 2019 - 22:41

Imate pravo na svoj stav kao i ja na svoj. E sad kad vi kažete za moj stav da je naručen ja za vaš kažem da je prizemna lukavština Bečićevsko - Pavićevićkog tipa . A lukavština je niži oblik cerebralne aktivnosti. Jednom riječju mrsomuđevina.
Jest bogu mi...

21. 04. 2019 - 09:36

...ako ja razumijem Pustahiju..on se zlaže za "OBNOVU"..sa starim rukovojstvom..koje je "mijnjalo imena a ćud nikada..ponosni na srpsko porijeklo i crnogorsku državnost".koja nas je dovela do Divljeg zapada..asocijacije "zapadni Balkan"...?
Matrax

27. 05. 2019 - 20:06

E viva Hojonegro!!!
Novi komentar