Za godinu potrošeno 22.287 pakovanja spornih ljekova za liječenje urinarnih infekcija

Za dva mjeseca izdate 2.822 kutije pipema

Samo tokom januara i februara u privatnim i državnim apotekama u našoj zemlji izdato je čak 3.573 pakovanja „pipema“, „pipegala“ i „palina“, antibiotika koji se koriste za liječenje urinarnih infekcija, a koji su povučeni sa tržišta zbog rizika od ispoljavanja vrlo rijetkih po učestalosti, ali ozbiljnih neželjenih dejstava koja zahvataju mišićno–koštani i nervni sistem. Prošle godine izdato je ukupno 21.714 kutija ovih ljekova, saopštili su Pobjedi iz Fonda za zdravstveno osiguranje.
Objavljeno: 13. 04. 2019 - 06:50 Promjenite veličinu teksta: A A A

Najviše se koristi „pipem“ kojeg je u prva dva mjeseca ove godine izdatlo - čak 2.822 kutije, a prošle godine - 18.950 pakovanja.

Iz Agencije za ljekove i medicinska sredstva, komentarišući pitanja građana koji su se obratili našoj redakciji uplašeni zbog mogućih posljedica korišćenja „pipema“, „pipegala“ i „palina“ kazali su da nijedan lijek nije apsolutno bezbjedan, te da je njihova primjena neminovno povezana sa određenim stepenom rizika.

NEŽELJENA DEJSTVA - Da li će se, kada i koja neželjena dejstva ispoljiti, zavisi prije svega od karakteristika samog lijeka i načina njegovog djelovanja, ali i od individualnih karakteristika organizma pacijenta. Zavisno od tipa neželjenog dejstva, ono se može ispoljiti odmah, čak nekoliko minuta nakon primjene lijeka, ukoliko je u pitanju alergijska reakcija, ali određena neželjena dejstva se mogu ispoljiti i naknadno, po završetku liječenja – kazali su Pobjedi iz Agencije.

Ispoljavanje neželjenenih dejstava nakon završetka terapije, zavisi od vrste lijeka, mehanizma njegovog djelovanja, dužine trajanja terapije, primijenjenih doza… Osim toga, kako su dodali iz Calimsa, na ispoljavanje i intenzitet neželjenih dejstava može uticati i prethodno zdravstveno stanje pacijenta, prisustvo hroničnih oboljenja, ili istovremena primjena drugih ljekova.

- Neka neželjena dejstva lijeka se ispoljavaju odmah i veoma ih je lako uočiti. Međutim, neka neželjena dejstva je mnogo teže prepoznati, naročito ukoliko pacijent istovremeno koristi više ljekova, što je najčešće povezano i sa komplikovanim zdravstvenim stanjem te prisustvom hroničnih oboljenja. Detaljna analiza svih informacija i parametara vezanih za liječenje je potrebna kako bi se sagledali efekti terapije i uočila moguća neželjena dejstva – naveli su iz Calimsa.

PRIJAVLJIVANJE Oni naglašavaju da je važno da zdravstveni radnik prijavljuje sumnju na neželjeno dejstvo lijeka, pa čak i kada nije siguran da su određeni simptomi izazvani tim lijekom.

- Nekada je tek nakon stručne analize većeg broja prijavljenih slučajeva moguće donijeti pouzdan zaključak o povezanosti određenih simptoma sa primjenom nekog lijeka. Osim toga, važno je da pacijenti znaju da u slučaju sumnje na neželjeno dejstvo lijeka koji koriste, treba da kontaktiraju svog ljekara, koji će razmotriti nastavak terapije – naveli su iz Agencije za ljekove i medicinska sredstva.

Podaci, kažu u ovoj zdravstvenoj ustanovi, pokazuju da se oko 50 odsto neželjenih dejstava izazvanih upotrebom nekih ljekova može spriječiti poštovanjem određenog režima propisivanja, izdavanja i primjene.

- Uzimanjem lijeka isključivo nakon konsultacije sa zdravstvenim radnikom, i to na odgovarajući način, u skladu sa uputstvom za pacijenta (prije ili poslije jela, u odgovarajućim vremenskim razmacima i u propisanoj dozi) pacijent može smanjiti mogućnost ispoljavanja neželjenih dejstava - kazali su oni.

Komentari: 1

Nana

13. 04. 2019 - 10:17

Našim lekarima da se obratimo sa sumnjom.. Haha haha.. Ne zasmijavajte nas.. Njihovi odgovori su... Ne bi trebalo.. Nije to ništa.. To je normalno... Proći će i sl.. jer njih briga za pacijenta, a i za nauku...
Novi komentar