Protest u Beogradu

Iznijeti zahtjevi, rok vlastima do petka ili slijedi novi protest

Protest "Svi kao jedan – 1 od 5 miliona" održan je danas u Beogradu. Pročitani su zahtjevi, i dat rok vlastima do petka ili slijedi novi protest. Na skupu ispred Narodne skupštine govorile su javne ličnosti i lideri opozicije. Održana je i protestna šetnja do Vlade. U Skupštini Srbije bili su pripadnici policije i poslanici vladajuće većine.
Objavljeno: 13. 04. 2019 - 20:00 Promjenite veličinu teksta: A A A
Iznijeti zahtjevi, rok vlastima do petka ili slijedi novi protest
Foto: Istinomer.rs/Facebook; Ljiljana Bukvic/Danas; 1od5miliona Twitter

Lutovac: Vučićeva fabrika laži jedina radi punom parom

Jedan od lidera SzS i predsjednik DS Zoran Lutovac je, obraćajući se na protestu u Beogradu, poručio da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić stalno govori o nasilju, a da ga sam on sprovodi.

Obradović: Nećemo odustati dok Srbija ne bude slobodna

Predsjedavajući Saveza za Srbiju Boško Obradović ponovio je okupljenima na protestu ispred Skupštine Srbije da opozicija traži slobodne medije i izbore i poručio da neće odustati dok Srbija ne bude slobodna.

Organizatori protesta iznijeli zahtjeve

Na protestu "Svi kao jedan - Jedan od pet miliona" pročitani su zahtjevi za formiranje zajedničke komisije vlasti i opozicije za definisanje fer i poštenih izbornih uslova, izbor novog sastava Regulatornog tijela za elektronske medije (REM) i izbor tehničkog i uređivačkog tima Radio-televizije Srbije i Radio-televizije Vojvodine.

Pročitano je da su predstavnici protesta "Jedan od pet miliona" spremni za razgovor sa nadležnim organima i da će u narednim danima delegirati predstavnike za sve tri predložene radne grupe.

1304protestbeograd

Sergej Trifunović: Borimo se za one nehrabre, obećavam lustraciju

Lider Pokreta slobodnih građana Sergej Trifunović naveo je da je prvi i osnovni zadatak svih da se proširi "ovaj talas slobode i da se probude oni koji su odustali".

Dosta više s tom navijačkom filozofijom, cijelu državu si podijelio na sluge i one koje ne podnosiš jer imaju svoj stav, to je okupatorska logika, poručio je predsjedniku Aleksandru Vučiću.

On je naveo da se svi okupljeni danas bore za one nehrabre, ucijenjene, koji moraju da uslikaju svoj glas, za one koji nose pelene, jer ne smiju da ustanu protiv kapitaliste, za one koji kažu "sve je to u redu, ali", dodajući da će nas to "ali" u grob otjerati.

"Obećavam da ću se boriti do krvi za onu skuplju riječ koja se zove lustracija. Nema kompromisa jer su nas ti kompromisi doveli dovde, nema više Rasima Ljajića, Čeda Jovanovića, Ivica Dačića, Nenada Čankova", istakao je.

Jeremić: Pada mrak, ali u Srbiji se upalilo svjetlo

Predsjedik Narodne stranke i funkcioner Saveza za Srbiju Vuk Jeremić poručio je na protestu "Svi kao jedan - Jedan od pet miliona" ispred Doma Narodne skupštine, da se u Srbiji konačno upalilo svjetlo, i da je zemlja počela da se "budi iz košmarnog sna u koji su je gurnuli njeni najlošiji izdanci".

Lideri Saveza za Srbiju (SzS) apelovali su na građane da mirno izraze svoje nezadovoljstvo prema režimu SNS-a. Prema najavama iz Saveza, građanima će na protestu biti pročitani zahtjevi opozicije i nezadovoljnih građana i sa govornice će im se obratiti lideri opozicije i javne ličnosti.

Čupić: Vučić uzurpator, država nema nikakvu budućnost s njim

Profesor Fakulteta političkih nauka Čedomir Čupić optužio je na protestu u Beogradu, predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da je uzurpirao vlast u državi i vladavinu prava pretvorio u ličnu samovolju.

"U svoje ruke je uzeo svu izvršnu i zakonodavnu vast, mimo zakonom propisanih dužnosti i ovlašćenja. Krenuo je da pokori i osvoji sudsku vlast, koja uvijek treba da ostane nezavisna. A nema života bez prava i pravde", rekao je Čupić.

On je naveo da, iako je Vučić pokrenuo kampanju pod nazivom "Budućnost Srbije", država Srbija nema nikakvu budućnost sa njim.

1304protestbeograd1

Prije Čupića, glumac Hadži Nenad Maričić recitovao je pjesmu Vladislava Petkovića Disa "Naši dani".

On je rekao da od danas više ništa neće biti isto. "Srbija je bila, jeste i biće slobodna. Živjela slobodna Srbija", rekao je on, što su okupljeni ispratili uzvicima "Gotov je".

MUP Srbije: Na skupu između 7.300 i 7.500 ljudi

MUP Srbije saopštio je da protest ispred Skupštine Srbije "do ovog trenutka" protiče bez incidenata.

MUP je objavio i procjenu da je iz čitave Republike Srbije na skupu prisutno između 7.300 i 7.500 učesnika, najavljujući da će tačan broj saopštiti u narednim satima.

Martinović: Čuvamo Narodnu skupštinu

Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović izjavio je će poslanici vlasti ostati u Domu Narodne Skupštine i da će je čuvati od onih koji bi htjeli da "nasiljem, prijetnjama i ucjenama preuzmu institucije i uzmu vlast u Srbiji".

Komentari: 3

Pedro

13. 04. 2019 - 20:52

Ako je ovoliko 7.500 ljudi onda ovi u Podgorici nisu skupili ni 2.000
Vijsti

14. 04. 2019 - 15:47

Po Vijestima je bilo 25000.
Miki

14. 04. 2019 - 15:50

Normalno da smanjuju broj, jer diktator Vučić drži pod šapom sve novinene i televizije. Za vrijeme Miloševića je bila potpuna sloboda medija, ovo je tiranija.
Novi komentar