Makedonski premijer poručio

Zaev: U sporazumu sa Bugarskom nesumnjivo riječ o dva naroda

Ugovorom o prijateljstvu, dobrosusjedstvu i saradnji između Republike Sjeverne Makedonije i Republike Bugarske, pokazali smo da tamo gdje postoji politička volja i ideja o napretku, otvorena pitanja se lako rješavaju, kaže makedonski premijer Zoran Zaev na obilježavanju 11. godišnjice osnivanja Bugarskog kulturnog kluba u Sjevernoj Makedoniji, prenosi portal "Plusinfo". Zaev je ocijenio da su dvije zemlje napravile istorijski korak naprijed.
Objavljeno: 13. 04. 2019 - 21:30 Promjenite veličinu teksta: A A A
Zaev: U sporazumu sa Bugarskom nesumnjivo rijec o dva naroda
Foto: EPA

"Postavili smo prošlost kao temelj budućnosti. Nema sumnje da u sporazumu postoje dvije zemlje, dva naroda i dva jezika. Sporazumom smo zajedno odlučili da spriječimo zlonamernu propagandu ako se ona pojavi u državama, zajedno da se protivimo govoru mržnje i zajedno da pobijedimo nacionalizam", istakao je Zaev.

Prijateljstvo, kako je dodao, nikada nije bilo veće i intenzivnije, stvoreni su jaki instrumenti za prevazilaženje nesporazuma i izgradnju trajnog saveza.

U prevazilaženju nesporazuma i izgradnji i održavanju trajnog prijateljstva važnu ulogu imaće građani i organizacije u obje zemlje, naveo je Zaev.

"U ovom pravcu Udruženje građana 'Bugarski kulturni klub' u našoj zemlji ima značajno mjesto. To je jasno definisano u misiji udruženja, koja ima za cilj nužno približavanje i interkulturalnu toleranciju kultura susjednih zemalja – Republike Bugarske i Republike Sjeverne Makedonije. Postoji zajednička posvećenost stvaranju realnih uslova za izražavanje kulturnog identiteta i ostvarivanje individualnih prava u kontekstu multikulturalnog društva, kao i afirmacija kulturnih vrijednosti i kulturnih tradicija građana Sjeverne Makedonije koji su određeni kao Bugari", istakao je Zaev.

Prema njegovim riječima, Sjeverna Makedonija je snažno posvećena izgradnji i negovanju inkluzivnog društva u kome niko neće biti zanemaren na putu uspješne, zajedničke Republike Severne Makedonije, doma za sve, integrisane u Evropsku uniju.

Bugari više nisu tabu tema

Na svečanosti se obratio i predsjednik Upravnog odbora Udruženja Lazar Mladenov, koji je istakao da tema o Bugarima u Sjevernoj Makedoniji više nije tabu i da vjeruje u iskrene napore za izgradnju društva za sve.

"Proglasili smo Bugare iz Sjeverne Makedonije, u srcu naše državnosti, od početka pluralizma do danas", naveo je Mladenov.

Manifestaciji su prisustvovali i bivši predsjednik Bugarske Rosen Plevneliev, poslanik Andreja Kovačev i predsjednik Partije evropskih socijalista Sergej Stanišev.

Oni su naglasili ulogu Republike Sjeverne Makedonije u promovisanju prava svih zajednica u zemlji u skladu sa standardima EU, i poručili da Sjeverna Makedonija ima snažnu podršku Bugarske i njenih građana u napretku zemlje u njenim evroatlantskim težnjama.

Komentari: 0

Novi komentar