SUTOMORE: Kamenje i šut dočekuju turiste

Mještani Sutomora negoduju, jer se u ovom turističkom mjestu sedmicama pravi ružna slika na šetalištu, a da niko od nadležnih ne reaguje, a po svemu sudeći, ovakva slika dočekaće i turiste.

Objavljeno: 15. 04. 2019 - 11:13 Promjenite veličinu teksta: A A A

Aljoša B. iz Sutomora navodi da je ambijent ispred hotela "Sato" (bivši hotel "Nikšić") kao na gradilištu, te da hitno neko mora da reaguje.
"Mislili smo da su neki radovi u pitanju i da će se sve brzo završiti, ali brzo je postalo jasno da se ništa ne dešava, a da je ruglo ostalo u blizini hotela. Naše komšije su se obratile i upravi hotela, iz kojeg su nam kazali da su i oni nemoćni. Vjerovatno neko mora da bude odgovoran kako bi se ovaj problem riješio", kazao je Aljoša.

POSLJEDICE TRPE SVI

Punomoćnik hotela "Sato", advokat Tatjana Pavličić, kazala je DN da su u pitanju dvije katastarske parcele male kvadrature, obje po oko tridesetak kvadrata, te da iste po namjeni i svrsi predstavljaju trotoar i javnu površinu. 
Ona navodi da su površine ispred hotela u svojini porodice Zanković iz Sutomora, koja nije spremna na saradnju.
"Usljed poremećenih odnosa, vlasnici tih parcela se ponašaju na nerazuman i neprihvatljiv način, zbog čega su, koristeći vlasnička prava, iz golog inata vodili sudske postupke, koji su rezultirali iracionalnim i bezrazložnim rušenjem platoa bagerom, koji je izgradio Hotel Sato. Plato se nalazio na ulazu samog hotela, pa na navedeni način vlasnici predmetnih parcela šikaniraju i građane", istakla je Pavličić.
Ona objašnjava da se gotovo svakodnevno fizička i pravna lica, iz neznanja, obraćaju upravi hotela radi saniranja i rješavanja raskopanog trotoara ispred hotela, misleći da je isto prouzrokovao podnosilac, ali da činjenice govore suprotno.
Iz hotela "Sato" poručuju da zbog ovakvog ponašanja određenih lica posljedice trpe građani, turisti i gosti Sutomora.
"Rukovodstvo Hotela je pokušavalo na sve načine da nađe dogovor sa vlasnikom tih površina, pa i da isplate cijenu za predmetnu kvadraturu, ali bez uspjeha. Radi iznalaženja rješenja u cilju rješavanja predmetne situacije, i saniranja polomljenog trotoara vlasnici Hotela Sato su se obratili Komunalnoj inspekciji radi pravovremene reakcije u cilju saniranja istog, jer skoro svakodnevno hotel dobija pozive nezadovoljnih građana i prolaznika koji imaju primjedbe, u smjeru da moraju da rizikuju svoju bezbjednost i prolaze veoma uzanim kolovozom kojim se odvija saobraćaj motornim vozilima. Navedeno posebno kod činjenice da se bliži turistička sezona samim tim i povećan protok ljudi", navodi Pavličić.

IZ OPŠTINE NE REAGUJU

Odgovor komunalne inspekcije, kako kaže, bio je da je predmetna površina, na dva mini lokaliteta od po tridesetak kvadrata predviđenog trotoara, predstavlja privatnu svojinu porodice Zanković, što je i nesporna činjenica, te da po navedenom pitanju ne mogu ništa da preduzmu. 
Iz uprave hotela upozoravaju da se bliži turistička sezona, te da će, ukoliko se uskoro ne riješi ovaj problem da nastane haos i gužva u saobraćaju, sa potencijalnim povređivanjima turista i djece u strogom centru Sutomora.
"Posebno naglašavamo da je donijet DUP Sutomore centar, da je donešen plan eksproprijacije, koji se odnosi na predmetne razrovane katastarske parcele, pa je i neminovno da će se izvršiti eksproprijacija istih, ali iz nepoznatog razloga Opština Bar neće da radi svoj posao da privede namjeni DUP, barem u tom dijelu. Zbog neažurnosti lokalne samouprave, iako je potrebna urgentna reakcija nadležnih, posljedice će da trpe građani i turisti", kazala je Pavličić.

LOKALNA UPRAVA DA UBRZA PROCES

Iz uprave hotela pozivaju Opštinu Bar da hitno eksproprišu dvije "minijaturne katastarske parcele", da bi se u najskorijem roku sanirao plato i trotoar uz glavnu ulicu u Sutomoru.
"Pitanje je trenutka, kad će DUP da bude priveden namjeni, a koji plan je upravo u skladu sa rješavanjem prepoznatog problema, pa pozivamo i urgiramo kod čelnika lokalne samouprave da riješe predmetnu pravnu stvar, a posebno jer je to predviđeno Planom rada Opštine Bar za 2019. godinu. Privođenjem namjeni DUP-a u najskorijem roku, Sutomore će izgubiti loš imidž koji ga godinama prati, a koji predstavlja sinonim za negativnost u vizuelnom i urbanističkom smislu", navodi Pavličić.
Prema njenim riječima, lokalna uprava je upoznata sa problemom u centru Sutomora, ali da ignoriše problem izgradnje ilegalnih objekata, koji podsjećaju na izbjeglički kamp, a isti, kako kaže, iako bez dozvole, nesmetano pružaju razne uslužne djelatnosti.
Prema njenim riječima, Opština je upoznata i sa problemom glavne ulice, koja je u veoma lošem stanju i vizuelno i bezbjednosno, pa je gotovo nemoguće obavljati transport, jer zbog uske ulice nije omogućen prilaz ugostiteljskim objektima.
"Pozivamo predsjednika opštine Bar da u najskorijem roku urgira kod službi oko privođenja namjeni DUP-a Sutomore Centar, kako bi konačno uredili Sutomore kao turističku destinaciju i imalo preduslove da se uopšte i nazove tako, a da se centar Sutomora dovede u stanje dostojno civilizovanog društva", kazala je Pavličić.
Rukovodstvo hotela moli građane za strpljenje, navodeći da su učinili sve šta je bilo u njihovoj moći i raspolaganju u zakonskim okvirima da riješe ovaj problem.
Iz Opštine Bar nijesu odgovarali na pitanja Dnevnih novina kako i na koji način će se rješavati ovaj problem.

M.M.

 Stojanović: Turizam u Sutomoru je ugrožen

Problem razrovanog trotoara imaju i drugi ugostiteljski objekti, koji su kao i u hotelu "Sato" nemoćni u njegovom rješavanju. Vlasnik hotela "Ginis" Miloš Stojanović kazao je Dnevnim novinama da vlasnik parcela namjerno pravi ruglo, pokreće i vodi razne postupke, vrši lažna prijavljivanja i šikanira. Stojanović objašnjava da vlasnik parcela nije spreman na saradnju i da su bez pomoći Opštine nemoćni u rješavanju ovog problema.
"Na ovaj način samo može da se ugrozi turizam. U zakonu jasno stoji da 100 metara oko hotela ne mogu da budu ni privremeni objekti, a to je slučaj u Sutomoru i niko ne reaguje. Nemamo ništa protiv njega, ali samo želimo da sve bude uredno i čisto. Uložili smo mnogo novca u hotel da bi nam se ovako nešto dešavalo", kazao je Stojanović.
Isti problem, kako kaže, imaju i hoteli u blizini - hotel "Sato", "Porto Sole" i "Del Medio".

Komentari: 0

Novi komentar