Skuplji od Majorke

ZADAR: Kilo grožđa 10 eura, kapućino 6,5 eura, hamburger 22 eura...

Hrvatski grad na Jadranu - Zadar ove godine skuplji je od Majorke.
Objavljeno: 15. 04. 2019 - 11:12 Promjenite veličinu teksta: A A A

Hrvatska dijeli sudbinu većine mediteranskih zemalja koje se bore sa padom potražnje u odnosu na prošlu godinu i zbog toga dolazi do spuštanja cijena čak i do 20 odsto, pa poskupljenje od 12,7 odsto u Zadru itekako bode oči.

Sedmodnevni odmor u Zadru je skuplji nego u Pafosu na Kipru, Marmarisu u Turskoj, Majorci i Kosti del Sol u Španiji, kao i u bugarskom odmaralištu Sani bič, pokazalo je istraživanje koje je sproveo britanski tabloid "San".

Hrvatski "Večernji list", koji se bavio temom istraživanja britanskog tabloida, navodi da se u Hrvatskoj može ljetovati za manje od 3.500 eura, odnosno koliko je "San" procijenio da sedmodnevno letovanje u Hrvatskoj košta.

Mimo toga, ističe hrvatski list, jadranske cijene su posebna priča i gotovo da nema nikog ko je ljetovao na hrvatskim obalama, a da se kući nije vratio sa osjećajem da je nešto negdje platio previše.

Kapućino od šest eura, kilogram groždja za 10, hamburger za 22, sendvič od 13,5 eura samo su neke od "podivljalih" ljetnjih cijena na Jadranu, piše "Večernji list".

Naduvane cijene, ocenio je "San" deo su jadranskog folklora, ali za direktora Hrvatske organizacije turizma, Veljka Ostojića, istina o cijenama ipak ima više lica.

"Svako poredjenje sa konkurencijom dobro je kako bi nam pokazalo kontekst tržišta na kojem svi zajedno radimo. Iako mi ne bi trebalo da se borimo sa konkurecijom cijenama, već kvalitetom, koji onda dopušta nešto više cijene, ne smemo sebi da dopustimo da percepcija Hrvatske bude da smo preskupi. Ono čega moramo svi da budemo svjesni jeste da imamo najveći PDV na Mediteranu i da u tim uslovima imamo jako ograničen manevarski prostor kod odredjivanja cijena", rekao je Ostojić za "Večernji".

Komentari: 4

ponudai traznja

15. 04. 2019 - 12:29

Koliko sam vidijo dolazeci ljeti autocestom u montenigriju vecina motorizovanih gostiju Hrvatske cine bise zemlje varsavskog saveza . Posto im je Hrvatska najbliza ustede nesto na gorivu ali taj kapucino i grozdje tesko da ce kupiti .
Tacni podaci

15. 04. 2019 - 17:39

Evo ovom stanovniku srbistana tacni podaci umjesto nagudjivanja: 2018-te u Hrvatskoj je gostovalo 18.4 miliona turista. Najvise je NJEMACA, pa AUSTRIJANACA, pa Slovenaca, ITALIJANA, Poljaka, ENGLEZA, Ceha, Madjara, FRANCUZA , AMERIKANACA .... PRIHOD od turizma oko 10 milijardi US$
dinarsko Guslanje

15. 04. 2019 - 17:41

Vidim da si vrlo edukovan pa sigurno govoris engleski: https://www.ceicdata.com/en/indicator/croatia/tourism-revenue
Ne brukajte se

15. 04. 2019 - 15:52

Bravo Analitika. u zadnje vrijeme jedna poplava vijesti sa B92, sto dovodi u dilemu ko uredjuje ovaj portal? Ovo nije tacno: >> 3.500 eura, odnosno koliko je "San" procijenio da sedmodnevno letovanje u Hrvatskoj košta.
Novi komentar