Evropski komesar o Kosovu

Han: Razmjena teritorija mogla bi da bude posljednji dio veće slagalice

Evropski komesar za proširenje Johanes Han izjavio je da bi razmjena teritorija između Srbije i Kosova mogla da bude dio pravno obavezujućeg sporazuma, naglasivši da je jedini preduslov za EU da svaki sporazum mora da doprinese miru i stabilnosti regiona.
Objavljeno: 15. 04. 2019 - 12:36 Promjenite veličinu teksta: A A A
Han: Razmjena teritorija mogla bi da bude posljednji dio vece slagalice
Foto: REUTERS/Francois Lenoir/File Photo

U razgovoru za Vašington post, tokom nedavne posjete SAD-u, Han je izrazio nadu da će rješenje spora oko imena Makedonije poslužiti kao preteča za rješavanje drugih konflikata na Zapadnom Balkanu, uključujući i zastoj u dijalogu Srbije i Kosova.

Govoreći o mogućem prilagođavanju granice, Han je naglasio da bi pravno obavezujući sporazum dvije strane pokrio i oblasti šire od pitanja granice i da "jedan od ključnih elemenata budućeg sporazuma mora biti poštovanje manjinskih prava".

"U ovom trenutku niko ne može da predvidi šta bi mogao da bude konačan ishod. Moguća razmjena teritorija bi, u svakom slučaju, mogla da bude, ako hoćete, posljednji djelić veće slagalice...Jedini preduslov koji smo postavili jeste da bilo kakav bilateralni sporazum mora da doprinese miru i stabilnosti regiona", rekao je Han.

Prema riječima evropskog komesara, politički sporazum na uštrb drugih bio ni neprihvatljiv za EU.

Povodom ocjena da bi povlačenje SAD-a sa vodeće pozicije u politici prema Zapadnom Balkanu moglo da destabilizuje taj region, Han je, kako navodi Vašington post, ponudio drugačiji pristup.

"To je neka vrsta lagalnog vraćanja u normalu", rekao je dodajući da 75 odsto trgovinske razmjene region obavlja sa zemljama EU. Po mišljenju Hana, u pitanju je na neki način samo reakcija na situaciju na terenu jer SAD nemaju gotovo nikakve poslovne interese u regionu.

"SAD su ranije bile u vođstvu zbog NATO intervencije... Situacija se promijenila... Ako pogledam u širem vremenskom okviru, u regionu ima napretka. Na primjer, ako bi na terenu bilo nekih sukoba između Srbije i Kosova, u prošlosti bi lako vodilo u nasilje, dok danas lideri uzimaju telefon i zovu jedan drugog", rekao je Han za Vašington post.

On je rekao da je tokom i neposredno poslije ratova 1990-ih, Vašington a ne Brisel, bio lider politike prema regionu, ali da je danas drugačije.

SAD veoma podržavaju EU u i oko regiona, ali vjerujem da su srećni što smo mi preuzeli vođstvo, dodao je.

Komentari: 1

Jasno

15. 04. 2019 - 17:29

Sto da ne - metar za metar
Novi komentar