Polovina poginulih je mogla biti spašena

Tri decenije od velike tragedije (VIDEO)

Na današnji dan, 15. aprila 1989. godine, na stadionu Hilsborou u Šefildu u Velikoj Britaniji poginulo je 96 navijača, najmlađa žrtva imala je 10 godina.
Objavljeno: 15. 04. 2019 - 13:29 Promjenite veličinu teksta: A A A

Hilsborou je do danas najveća nesreća u istoriji britanskog sporta i jedna od najvećih sportskih tragedija ikad. Liverpul je igrao polufinale FA Cupa protiv Notingem Foresta.

Engleski savez izabrao je neutralni stadion Hilsborou, no završilo je s 96 mrtvih Liverpulovih navijača i preko 700 povrijeđenih ljudi na mjestu koje je crnim slovima upisano u britanskoj i svjetskoj sportskoj istoriji.

Nesretni navijači ostali su zgnječeni i/ili pregaženi na ogradi na prenapučenom stadionu koji je imao kapacitet od 39.000 posjetitelja, no na tribine ih je, greškom policije i sigurnosnih službi, pušteno više od 54.000.

 

 

Okidač za tragediju bila je odluka osiguranja da se otvori zaštitna ograda na tribini Lepings Lejn End kako bi se smanjio pritisak. Bio je to koban potez, nastao je stravičan stampedo.

No to nije bio jedini propust. U opštem haosu na Hilsborou, uz 96 žrtava, povrede je zadobilo čak 766 ljudi. Istraga je pokazala kako se gotovo pola izgubljenih života, 41 od 96, moglo spasiti da su dobili odgovarajuću medicinsku pomoć nakon nesreće

The Sun je četiri dana nakon katastrofe na Hilsborou objavio naslovnicu i okrivio navijače Liverpula za tragediju. Britanski tabloid napisao je kako su navijači Liverpula krali od mrtvih i urinirali po njima.

No bila je to odvratna laž. Liverpulovi navijači od tada bojkotiraju The Sun koji se kasnije izvinio. I policija se pridružila tabloidu optuživši navijače bez da su sproveli istragu što se zapravo dogodilo tog dana.

Tek pretprošle godine obitelji žrtava tragedije na stadionu Šefilda dobile su kakvu takvu satisfakciju presudom koja je stigla s 27 godina zakašnjenja i koja je isprala ljagu i krivicu s leđa Liverpulovih navijača.

„Greške policije u planiranju i organizovanju utakmice izazvale su ili pomogle da dođe do tragedije na stadionu u Šefildu 1989. godine gdje je u tragediji poginulo 96 navijača“, zaključila je porota.

Komentari: 0

Novi komentar