Premijer o navodnim zloupotrebama sredstava iz Abu Dabi fonda

Marković: Država neće trpjeti štetu

Država neće trpjeti direktnu štetu, ukoliko se utvrdi nenamjensko korišćenje sredstava kredita koji je Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja dodijeljen iz Abu Dabi fonda, saopštio je premijer Duško Marković i dodao da je jedina šteta nerealizacija investicija.
Objavljeno: 15. 04. 2019 - 15:06 Promjenite veličinu teksta: A A A

“Postoji obezbjeđenje na svaki ugovor o davanju kredita, na imovini ili garancijama, tako da ne postoji mogućnost da država trpi direktnu štetu”, rekao je Marković novinarima nakon svečanosti povodom dodjele stanova zdravstvenim radnicima.

Prema njegovim riječima, jedina je šteta da se investicija ne realizuje, jer ona treba da pokrene nova radna mjesta, proizvodnju, jača bruto domaći proizvod (BDP) i puni budžet.

“To je jedina slabost nerealizacije tih kreditnih aranžmana, inače država će se naplatiti, ukoliko se utvdi nenamjensko korišćenje tih sredstava”, rekao je Marković.

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) izuzelo je prošle sedmice svu dokumentaciju u vezi sa kreditom koji je Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja dodijeljen iz Abu Dabi fonda.

Dokumentacija je izuzeta kako bi se utvrdilo da li je u tom slučaju bilo nezakonitih radnji, odnosno kako bi se provjerilo na koji način je potrošen novac od kredita.

Marković je kazao da se čeka da SDT odgovori jesu li su ta sredstva korišćena u skladu sa zakonom.

Marković je naveo da od kada je on preuzeo Vladu prije dvije godine, nadležnosti praćenja tog kredita su iz Ministarstva poljoprivrede prenijeta u Investiciono-razvojni fond (IRF) kao bankarsku instituciju.

“Od tada sam redovno informisan o svim problemima, izazovima u plasmanu i korišćenju tih sredstava, ne mislim da je bilo nezakonitosti Da li ih je bilo u ranijim procedurama, vidjećemo, neka to kaže SDT, to nije stvar predsjednika Vlade”, dodao je Marković.

Sporazum sa predstavnicima Abu Dabi fonda potpisali su bivši ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Petar Ivanović i predsjednik Odbora direktora IRF-a, Zoran Vukčević.

Vlada dodijelila samo 20 povoljnjih kredita javnim funkcionerima

Na pitanje zašto je Vlada dodijelila stanove po mnogo povoljnim cijenama javnim funkcionerima koji imaju riješeno stambeno pitanje, Marković je odgovorio da je to dio negativne kampanje protiv Vladinih akcija i politika.

“Ti funkcioneri su zaposleni u državnoj administraciji, rade veoma odogovrne posleve i imaju pravo da rješavaju stambena pitanja. Ne mislite valjda da je predsjednik vlade, države i parlamenta dobio stan na takav način”, rekao je Marković.

Kako je naveo, za dvije godine od kada je na čelu Vlade, kredite po povoljnim uslovima dobilo je svega 20 funkcionera.

“Ne zaboravite da je za ove dvije godine više od 185 policijskih službenika, 180 zaposlenih u zdravstvu dobilo stanove sa pravom otkupa po povlašćenim cijenama. Vidimo da je danas 97 službenika u sistemu zdravstva dobilo stanove po povoljnim uslovima”, dodao je Marković.

 

 

Komentari: 0

Novi komentar