Predsjednik EBRD-a sjutra u posjeti Crnoj Gori

Predsjednik EBRD-a Ser Suma Čakrabarti,posjetiće Crnu Goru 16. aprila prilikom obilaska regiona Zapadnog Balkana u pripremi za Godišnji sastanak Banke za 2019., koji će se održati u Sarajevu u maju. Ovo će biti njegova treća posjeta Crnoj Gori.
Objavljeno: 15. 04. 2019 - 16:37 Promjenite veličinu teksta: A A A

Tokom svog boravka, Čakrabarti će se sastati sa zvaničnicima vlade, uključujući predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića i premijera Duška Markovića.

Na ovim sastancima, šef EBRD-a će još jednom istaći podršku Banke ekonomskom i institucionalnom razvoju zemlje, kroz investicije i reformu politike. On će takođe reafirmisati poziciju Banke kao strateškog partnera i dugoročnog izvora poslovnih prilika.

Predsjednik će uz to naglasiti angažovanost EBRD-a u oblasti tekuće politike i reformiu cilju promovisanja vladavine prava i borbe protiv takozvane "sive ekonomije". Nelojalna konkurencija se i dalje izdvaja kao prepreka za razvoj privatnog sektora u Crnoj Gori.

Strategija EBRD-a za Crnu Goru je da se privatni sektor učini konkurentnijim, da se prioritet da “zelenom rastu” kroz projekte koncentrisane na polje obnovljive energije i energetske efikasnosti, zatim dalja integracija zemlje u regionalne i evropske privrede poboljšanjem povezanosti i proširenjem prekograničnih saobraćajnih i energetskih veza.

Predsjednik EBRD-a će potvrditi podršku Banke aspiracijama zemlje da postane članica Evropske unije.

Tokom posjete će se održati i okrugli sto sa lokalnim malim i srednjim preduzećima kako bi se razgovaralo o poslovnoj klimi i pristupu finansijama. Drugi učesnik na okruglom stolu će biti direktorka Sekretarijata Savjeta za konkurentnost. EBRD trenutno finansira Sekretarijat kako bi podržali nastojanje zemlje da dodatno poboljša svoju investicionu klimu i upravljanje.

Do danas, EBRD je podržala 58 projekata u Crnoj Gori sa kumulativnim obimom poslovanja od 567 miliona €, navodi se u saopštenju.

 

 

 

Komentari: 0

Novi komentar