Sjutra javna rasprava o Nacrtu strategije o pravima djeteta

Sjutra javna rasprava o Nacrtu strategije o pravima djeteta

Ministarstvo rada i socijalnog staranja (MRSS) i UNICEF organizovaće sjutra javnu raspravu o Nacrtu nacionalne strategije o pravima djeteta.
Objavljeno: 15. 04. 2019 - 17:28 Promjenite veličinu teksta: A A A

Javnu raspravu, kako je najavljeno iz Ministarstva, otvoriće generalni direktor Direktorata za socijalno staranje i dječju zaštitu Goran Kuševija i šef predstavništva UNICEF-a Osama Kogali.

Kuševija je kazao da 30 godina od usvajanja Konvencija o pravima djeteta, koja je najviše ratifikovana konvencija o ljudskim pravima u istoriji čovječanstva, i dalje svako dijete ne ostvaruje sva svoja prava.

„Kroz ovu nacionalnu strategiju želimo da podržimo svako dijete u Crnoj Gori da ostvari sva svoja prava bez obzira kojeg je roda, nacionalnosti, religije, bez obzira na to da li raste sa smetnjama u razvoju, u porodičnom okruženju ili u instituciji“, poručio je Kuševija.

Kogali je rekao da je učešće djece jedan od osnovnih principa Konvencije o pravima djeteta, kao i jedan od ključnih izazova prilikom njene implementacije. 

„Zato je uspjeh što 30 godina od njenog usvajanja djeca i mladi aktivno učestvuju i njihova se mišljenja ozbiljno uzimaju u obzir prilikom izrade nacionalne strategije o njihovim pravima u Crnoj Gori“, istako je Kogali. 

MRSS je, uz podršku UNICEF-a, Ombudsmana, Unije srednjoškolaca Crne Gore i Centra za prava djeteta, konsultovalo preko stotinu djece i mladih iz svih krajeva Crne Gore kako bi osiguralo da nacionalna strategija rješava sva pitanja koja su od značaja za ostvarivanje prava djeteta. 

U izradi strategije, pored djece i mladih, učestvovali su svi relevantni partneri iz vladinog i nevladinog sektora, akademske zajednice, Skupštine, Ombudsman i drugi.
 

Komentari: 0

Novi komentar