Vatrogasci bezuspješno pokušavali da lokalizuju požar

Katedrala Notr Dam uništena u vatrenoj stihiji

Katedrala Notr Dam u Parizu izgorjela je u požaru koji je večeras zahvatio čuvenu bogomolju u centru francuske prijestonice.
Objavljeno: 15. 04. 2019 - 19:36 Promjenite veličinu teksta: A A A

Požar je izbio u ranim večernjim časovima i vrlo brzo je zahvatio krov koji se potom urušio.

notrdampozar2"Kao i svi naši sunarodnici i ja osjećam da je dio nas izgorio", naveo je u poruci objavljenoj na društvenoj mreži "Tviter" francuski predsjednik Emanuel Makron.

Makron je otkazao obraćanje naciji koje je bilo predviđeno za večeras. Iz predsjedničke palate saopšteno je da je Makron otišao na mjesto požara.

Vatrogasci su bezuspješno pokušavali da lokalizuju požar i evakuisali su oblast oko Notr Dama.

notrdam4Francuski zvaničnik Loren Nunjez rekao je da niko nije povrijeđen i da je previše rano govoriti o uzroku požara.

Gradonačelnica Pariza An Idalgo istakla je da je mnogo umjetničkih vrijednosti ostalo unutar katedrale i da je riječ o velikoj tragediji.

Na katedrali Notr Dam u toku su bili radovi na renoviranju i dijelovi objekta okruženi su skelama. Drveni i olovni vrh katedrale izgrađen je tokom radova na obnovi sredinom 19. vijeka. Vrh se urušio usljed vatrene stihije.


 

 


 

Komentari: 5

Gori...

15. 04. 2019 - 21:28

...Notre Damme u svetoj neđelji uoči gregorijanskog Vaskrsa, simbol francuskog i zapadnoevropskog katoličanstva. Grom je udario u crkvu sv. Petra kad je prošli papa napustio tron, Vrana i galeb zgrabili golubove koje je Frančesko puštio nakon molitve za Ukrajinu...Treba pratiti znake, velika će muka tamo biti, mislim da se možemo pozdraviti sa Evropom kakvu smo znali
kvazimodo

15. 04. 2019 - 22:48

Vode im nije bar falilo al sto velis mozda ih bog kaznio . Velike su grehe pocinjeli .
Mирослав Ђукић

15. 04. 2019 - 23:35

У праву сте! Изгорела је најважнија црква хришћанског Запада... Доналд Трамп је дао најтачнију дефиницију оног што их је задесило! Богородица је, очито, допустила да њен Храм изгори, а за наук и опомену свим грешницима... Ово је јасно знамење! Атеистима, ово сигурно да ништа не значи. Сатанисти се радују. Верницима је сада све јасно!
Plavuša

15. 04. 2019 - 23:05

Užasna slika, grozno
Deki

16. 04. 2019 - 08:10

A velike štete. Francuzima je sve malo što su uradili Crnoj Gori prije 100 godina. To se ne zaboravlja...
Novi komentar