Uništena i opljačkana u dva navrata

Katedralu Notr Dam kroz istoriju zadesile mnoge nedaće

Katedrala Notr Dam (Notre Dame de Paris) najpoznatija je katedrala u Parizu. Izgrađena u gotičkom stilu, sjedište je pariškog nadbiskupa. Ime joj znači "Naša Gospa".
Objavljeno: 15. 04. 2019 - 20:10 Promjenite veličinu teksta: A A A

Legenda kaže da je u 12. vijeku pariški biskup imao viziju o najljepšoj katedrali, koju je tad i nacrtao u blatu gradilišta budućeg hrama, na mjestu srušene stare crkve. Sredinom 13. vijeka izgrađeni su tornjevi visoki 69 metara, dok je cijela katedrala završena sredinom 14. vijeka

Tokom istorije proživjela je mnoge nedaće, od kojih su najgore bile tokom pobune Hugenota i Francuske revolucije, kad je dijelom bila uništena i opljačkana.

U 19. vijeku počela je restauracija i obnova, najviše zahvaljujući Viktoru Igou i njegovom romanu "Zvonar crkve Notr Dam", kojim je želio podići svijest o gradskoj kulturnoj baštini.

Postoji pet zvona u crkvi, od kojih je Emanuel, najveće zvono teško 13 tona, smješteno u Južnom tornju, dok su četiri manja smještena u Sjevernom tornju. Ispred Notr Dam nalazi se i "Point zéro", polazna tačka po kojoj se na francuskim autoputevima mjere sve udaljenosti od Pariza.

Katedrala je otvorena svaki dan od 8:00 do 18:45 sati, ulaz se ne naplaćuje, ali na tornjeve (ulaz s vanjske strane Sjevernog tornja) i u riznicu se naplaćuje. Cijene su 8 € za tornjeve i 4 € za riznicu, ali postoje popusti za mlade i za grupe. 

Najbliže stanice podzemne željeznice su Cité, Saint-Michel, Hôtel de Ville, Cluny - La Sorbonne ili Châtelet.
 

Komentari: 0

Novi komentar