Uzrok požara još nije poznat

Požar u Notr Damu: Katedrala spašena od totalnog uništenja

Poslije višesatne borbe vatrogasaca sa vatrom koja je zahvatila Notr Dam, nadležni vjeruju da je struktura katedrale sačuvana od potpunog uništenja.
Objavljeno: 16. 04. 2019 - 08:55 Promjenite veličinu teksta: A A A

"Struktura je spašena", rekao je šef vatrogasne službe Žan-Klod Gale.

Francuski vatrogasci oprezno su optimistični u procjenama da su spašene i dvije kule ove srednjevekovne katedrale od urušavanja.

"Možemo smatrati da su dvije kule Notr-Dama spašene", izjavio je novinarima komandir brigade vatrogasaca u Parizu, Žan-Klod Gale.

"Nadamo se da će konstrukcija ostati spašena", rekao je i Loren Nunez, državni sekretar ministra unutrašnjih poslova za Raša Tudej.

"Mnogo smo optimističniji nego ranije, ali moramo ostati oprezni u procjenama", rekao je on.

Preko 400 ljudi se borilo protiv požara koji je zahvatio kultno zdanje u Parizu.

Ranije sinoć vatrogasci su izrazili sumnju da razorni požar u katedrali Notr Dam može da se zaustavi i nijesu isključili mogućnost potpunog urušavanja svjetske znamenitosti.

Požar za sada nepoznatog porijekla izbio je juče  oko 19 sati i prvo je zahvatio potkrovlje, dio krova i srušio stub kojeg su držala četiri stuba visine 93 metra.

 

Grbavac plače i grli katedralu Notre Dame. Bol u Parizu i cijelom svijetu zbog požara koji je oštetio  jedan od simbola francuske prijestolnice nalazi se na ovoj ilustraciji umjetnice Cristine Correa Freile.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

Komentari: 6

veliki getsbi

16. 04. 2019 - 09:24

Gdje je Esmeralda? Gdje je Kvazimodo?
GRAĐANSKI

16. 04. 2019 - 10:22

"Gde" su osmuđene kočine takozvanog svetog Savatija? "Gde" je bio takozvani sveti Simeon da od ognja priđe koju godinicu svojijema "svetačkim moćima" spasi Hilandar? "Gde" ste srbaljski "junaci" da odbranite "kolevku tamo vašu" - Albansko Kosovo (i Metohiju)? "Gde" ono stanuje balkanska laž i evropsko zastiđe?
U čast srpske pobjede..

16. 04. 2019 - 16:04

....na Kosovu polju zvonila su zvona na Notr Dam! Preuranjeno - pokazalo se kao greška. Trebala su zvoniti par vjekova kasnije - ali nisu!!!!!....v.g.
Sitno i nisko

16. 04. 2019 - 18:11

Veliki Getsbi, samo sitni narodi mogu nositi u sebi toliku sitnu pakost . Velika njemacka je velika jer je imala snage da rasksrti sa djavolom u svojoj dushi. Vi nemate
Zašto se ljutiš?

17. 04. 2019 - 06:50

Ja uvijek govorim istinu, apsolutnu i čistu m a t e r i j a l n u istinu. Ali zbog tebe i takvih kao što si ti trudim se da to bude sa maksimalnim cinizmom i sarkazmom!!!! I u buduće ću tako raditi! U ovim polemikama na Portalu nema milosti - na svojevrsnom smo bojnom polju - pa kom opanci, kom obojci! Slažeš li se ? Pozdrav v.g.
Molim vas !

16. 04. 2019 - 18:06

Moderator - u ime Hriscanstva nemoj objevljivati poruke mrznje ovih velikosrpskih bolesnika. Citao sam ih po srpskoj stampi juce I povracao nekoliko puta. Ne mogu vjerovat koja koncentracija zla zivi u tim ljudima. MILOST !
Novi komentar