Makron: Desila se užasna drama, ali obnovićemo katedralu

Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je da je "izbjegnut najgori scenario" i da će katedrala Notr Dam u Parizu biti obnovljena zajedničkim snagama.
Objavljeno: 16. 04. 2019 - 07:40 Promjenite veličinu teksta: A A A

Vatrogasci su uspjeli da spasu gotsku katedralu staru 850 godina, uključujući i njene dvije kule, ali većina krova je izgorela.

Požar je stvaljen pod kontrolu devet sati nakon što je počeo, navodi BBC.

Uzrok požara još uvek nije poznat, ali zvaničnici kažu da bi mogao da bude povezan sa renoviranjem dijela građevine. Jedan vatrogasac ozbiljno je povrijeđen dok je gasio požar.

Francuski predsjednik Emanuel Makron se u ime nacije zahavalio vatrogascima i hitnim službama na hrabrosti, profesionalizmu i odlučnosti, koje su pokazali tokom gašenja vatre.

"Ono što se desilo večeras očigledno je užasna drama. Ovo je naša istorija i ona gori. Notr Dam je naša književnost, dio naše psihe, mjesto svih naših velikih događaja, naše epidemije, ratovi, naša oslobođenja, epicentar naših života", rekao je Makron novinarima, prenosi agencija AFP.

Najavio je i da će pozvati "najveće svjetske talente" da pomognu u rekonstrukciji ove građevine, prenosi Rojters.

"Najgore je izbjegnuto mada bitka još nije potpuno dobijena. Hajde da budemo ponosni, jer smo ovu katedralu sagradili pre više od 800 godina i vjekovima je čuvali i unapređivali. Obnovićemo je zajedno", poručio je Makron.

On je izrazio saosjećanje prema svim katolicima širom svijeta. Pohvalio je veliku hrabrost, profesionalizam i odlučnost vatrogasa i drugih pripadnika hitne službe, koji su intervenisali prilikom strašnog požara.

Prije nego što se uputio na sastanak u obližnjem sjedištu policije, predsjednik Francuske je rekao da požar u ovom monumentalnom zdanju predstavlja nacionalnu katastrofu.

"Notr Dam je u plamenu. Mislima sam sa svim katolicima i Francuzima. Kao i svi naši sunarodnici, večeras sam tužan kad vidim da dio nas gori", napisao je ranije Makron na Tviteru.

Komentari: 0

Novi komentar