Slavjanka na periferiji Novosibirska

Selo čije sve sporedne ulice nose naziv po Staljinu

Staljin je prvo ime na koje stanovnici Slavjanke pomisle kada je riječ o sporednim ulicama. Zapravo, svih 25 sporednih ulica u sibirskom selu dobilo je ime po sovjetskom diktatoru.
Objavljeno: 17. 04. 2019 - 10:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

Inicijativa je zamisao seoskog starješine Vjačeslava Zujeva, tvrdi lokalno stanovništvo, dodajući kako on insistira da se svaka staza zove "ne samo Staljin, već Generalisimo Staljin", piše Radio Slobodna Evropa (RSE).

Nekoliko stanovnika koji su govorili za RSE kažu da nemaju problema s tim što njihove ulice nose ime Josifa Staljina, čija se vladavina obično izjednačava sa terorom i političkom represijom.

Za vrijeme Staljinove "Velike čistke" stotine hiljada ljudi ubijeno je po kratkom postupku, dok su milioni drugih poslati u gulage - logore poznate po veoma teškim uslovima i brutalnim tretmanima zatvorenika.

Glavna pritužba stanovnika Slavjanke oko naziva ulica je ta da službenici u registrima često pogrešno napišu riječ 'Generalissimo' kada upisuju njihove adrese.

"U mom pasošu su dva puta napravili slovnu grešku", rekao je jedan stanovnik.

Slavjanka - takozvano zadružno vikend naselje na periferiji Novosibirska - postoji tek od 2008. godine. Mnoge kuće u selu su djelimično izgrađene i nenaseljene.

Seoski starješina Zujev nije bio dostupan za komentar zašto bi u selu, koje nema očiglednu vezu sa Staljinom, sve sporedne ulice bile nazvane po njemu.

Predstavnici Komunističke partije u Novosibirsku kažu da ne znaju da postoji Slavjanka, a kamoli imena njenih sporednih ulica. Stranka se, međutim, nedavno složila da se u centru Novosibirska postavi Staljinova bista. Spomenik će biti otkriven 9. maja.
 

Komentari: 0

Novi komentar