Poreska uprava reagovala na tvrdnje MANS-a

CRBC Kinezima ne isplaćuje zarade mjesečno, već kvartalno ili polugodišnje

U vezi informacije MANS-a o poreskim obavezama kineske kompanije China Road and Bridges Company (CRBC) i iznosima zarada zaposlenih, iz Poreske uprave (PU) navode da prema podacima kojima raspolažu iz poslovne evidencije tog obveznika i dostavljenih poreskih prijava, isti zarade zaposlenim kineskim državljanima isplaćuje na kvartalnoj ili polugodišnjoj osnovi, a zarade PU uredno prijavljuje kroz IOPPD obrasce, u skladu s odredbama Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica, koji propisuje obavezu podnošenja IOPPD izvještaja do 15. u mjesecu nakon mjeseca u kojem je izvršena isplata zarade.
Objavljeno: 17. 04. 2019 - 12:25 Promjenite veličinu teksta: A A A

„Dakle, naglašavamo da se iznosi prijavljeni od strane ovog obveznika u IOPPD obrascima, a koje predstavnici NVO MANS pominju kod zaposlenih kineskih državljanja, odnose na periodična primanja zaposlenih kineskih radnika, te ne predstavljaju mjesečna primanja istih“, ističu iz PU.

Oni podsjećaju da Zakon o autoputu Bar–Boljare u članovima 17 i 18 propisuje da strani državljani zaposleni kod izvođača radova koji je angažovan na izgradnji auto-puta ne plaćaju porez na dohodak fizičkih lica i doprinose za obavezno socijalno osiguranje po osnovu dohotka ostvarenog radom na igradnji auto-puta, ali da isti, bez obzira na ovu normu, poresku obavezu po osnovu zarada plaćaju u matičnoj zemlji – u konkretnom slučaju u Kini.

„Shodno odredbama ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, kao i ostala nerezidentna lica, što je u potpunostiu skladu sa međunarodnim standardima i pozitivnoj praksi u oblasti oporezivanja, odnosno sprječavanja dvostrukog oporezivanja“, navode iz PU.

Komentari: 3

Objektivni

17. 04. 2019 - 14:24

Jao , kako se posr..e na Mans i Vesti i njihovo istrazivacko novinarstvo !!! Hahahahaha.... Koji bolidi i neznalice .
Rukfaš

17. 04. 2019 - 16:04

Znaju oni to i te kako dobro. Ali im dobro dođe da malo lupetaju. Misle da smo svi šuplji na vrh glave.
Aco M

17. 04. 2019 - 17:06

Naravno da Vijesti-s..... neće ovo objaviti
Novi komentar