Montenegroberza

U ponedjeljak i utorak aukcija za prodaju državnih obveznica

Na Montenegroberzi će se u ponedjeljak i u utorak održati aukcija za prodaju državnih obveznica Crne Gore, u cilju obezbjeđivanja novca za finansiranje budžeta.
Objavljeno: 17. 04. 2019 - 17:40 Promjenite veličinu teksta: A A A
U ponedjeljak i utorak aukcija za prodaju drzavnih obveznica
Ilustracija

Kako je najavljeno, obveznice će biti emitovane u skladu sa Odlukom o emisiji državnih hartija od vrijednosti, koju je usvojila Vlada i Rješenjem o odobrenju prospekta za javnu ponudu emisije državnih obveznica, koji je odobrila Komisija za tržište kapitala.

Iznos emisije je 140 miliona eura, ukupna količina obveznica iznosi 140 hiljada nominalna vrijednost je hiljadu eura po jednoj obveznici. Simbol trgovine: GB1 – 2024.

„Rok dospjeća navedenog instrumenta je pet godina, odnosno 2024. godine . Radi se dužničkoj dugoročnoj obveznici i vlasnicima će biti isplaćena jednokratna otplata glavnice na dan dospijeća i godišnja kamata. Obveznica nosi fiksnu kamatnu stopu u iznosu od 3 odsto sa godišnjim rokom dospijeća počev od 22. aprila sledeće godine“, piše u saopštenju.

Dodaje se da je iznos emisije 50 miliona eura, ukupna količina obveznica iznosi 50 hiljada a nominalna vrijednost hiljadu eura po jednoj obveznici.

„Rok dospjeća navedenog instrumenta je sedam godina, odnosno 2026. godine. Radi se dužničkoj dugoročnoj obveznici i vlasnicima će biti isplaćena jednokratna otplata glavnice na dan dospijeća i godišnja kamata“, kaže se u saopštenju Montenegroberze.

Navodi se da obveznica nosi fiksnu kamatnu stopu u iznosu od 3,5 odsto sa godišnjim rokom dospijeća počev od 22. aprila, sledeće godine. Simbol trgovine: GB1 – 2026.

„Zaključenje transakcija će se obavljati putem članova Montenegroberze AD Podgorica – brokerskih kuća. Na toj osnovi zainteresovani privredni subjekti i građani mogu kupovati državne obveznice posredstvom brokerskih kuća koje posluju na Montenegroberzi AD“, piše u saopštenju.

Spisak i kontakt članova Berze dostupni su na linku: http://www.mnse.me/code/navigate.asp?Id=874.

„Zaključenje transakcija se može obaviti i posredstvom banaka, koje imaju dozvolu i licencu za obavljanje kastodi poslova na crnogorskom tržištu kapitala. Pregled ovlašćenih kastodi banaka i njihovi kontakti mogu se vidjeti na linku: http://www.mnse.me/code/navigate.asp?Id=876“, pojašnjava se u saopštenju.

Kako su kazali, s tim u vezi, potencijalni ulagači, potrebno je da imaju potpisan klijentski ugovor sa bankom ili brokerskom kućom i da tom prilikom potvrde/potpišu nalog za kupovinu obveznica.

„Zainteresovani klijenti, pravna ili fizička lica uplaćuju potrebni iznos za kupovinu obveznica na račun brokerske kuće ili banke sa kojom su sklopili klijentski ugovor odnosno preko koje žele da kupe Državne obveznice, a nakon trgovine istih, brokerska kuća ili banka uplaćuje novac na račun trezora Ministarstva finansija“, pojašnjava se u saopštenju.

Komentari: 0

Novi komentar