Bogdanović-Šilegov: Kultura kao osnov za intenziviranje saradnje

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović nastavio je zvaničnu posjetu Republici Sjevernoj Makedoniji susretom sa gradonačelnikom Skoplja Petreom Šilegovim.
Objavljeno: 18. 04. 2019 - 12:23 Promjenite veličinu teksta: A A A

Tokom razgovora više riječi bilo je o značaju aktivnog učešća lokalnih zajednica u procesima koji se tiču unaprjeđenja kulture, ali i o mogućnostima koje se odnose na eventualnu saradnju Skoplja i crnogorskih gradova u toj oblasti.


Bogdanović je ukazao na mogućnost uspostavljanja saradnje nacionalnih i lokalnih ustanova kulture iz Crne Gore i Skoplja, navodeći kako na tom polju prepoznaje velik potencijal – prevashodno kada je u pitanju oblast kulturne razmjene i međunarodnih projekata.

On je naglasio i kako Ministarstvo kulture sprovodi mjere u okviru uspostavljanja centara za kreativne industrije, dodajući kako će oni biti idealno mjesto za realizaciju različitih programa kulturne razmjene – uključujući pritom i stvaraoce iz Skoplja.


Gradonačelnik Šilegov upoznao je Bogdanovića sa ključnim aktivnostima koje Grad Skoplje preduzima u pravcu jačanja kulturne scene, ali i aktivnosti koje se odnose na status kulturne baštine u prijestonici Sjeverne Makedonije.

Sagovornici su zaključili kako današnji susret treba da bude polazna tačka za saradnju tokom predstojećeg perioda, što će ujedno predstavljati i bitan doprinos danas potpisanom Programu o kulturnoj saradnji Crne Gore i Republike Sjeverne Makedonije.

Pored ministra Bogdanovića, sastanku je prisustvovala i otpravnica poslova u Ambasadi Crne Gore u Republici Sjevernoj Makedoniji Jelena Milačić.


Tokom posjete Skoplju, ministar Bogdanović je obišao Arheološki muzej i Muzej makedonske borbe za nezavisnost, gdje se susreo sa direktorom Arheološkog muzeja Goranom Sanevim i direktoricom Muzeja makedonske borbe za nezavisnost Danijelom Nikolovom.

Komentari: 0

Novi komentar