Tvorac opšte teorije relativnosti

Na današnji dan preminuo poznati naučnik

Rođen je 14. marta 1879. godine, u Ulmu u Birtembergu, a diplomirao je na Saveznom politehničkom institutu 1900. godine.
Objavljeno: 18. 04. 2019 - 12:37 Promjenite veličinu teksta: A A A

Iste godine, objavio je svoj prvi rad "Rezultati posmatranja kapilarnih pojava" ("Folgerungen aus den Capillaritätserscheinungen"), kojim je pokušao da ujedini različite zakone fizike. Po sticanju diplome, zaposlio se u Švajcarskom birou za patente, gdje je procjenjivao vrijednost patenata raznih pronalazača koji su se u Biro prijavljivali.

Doktorirao je 1905. na Univerzitetu u Cirihu pod mentorstvom Alfreda Klajnera, doktorskom tezom "Jedno novo određivanje molekularnih dimenzija"("Eine neue Bestimmung der Moleküldimensionen").

Kako je njegov život odmicao, uspjesi su se neprestano nizali. Svakako je najveće Ajnštajnovo dostignuće to što je formulisao specijalnu i opštu teoriju relativnosti, kojima je revolucionisao modernu fiziku. Pored toga, doprinio je napretku kvantne teorije i statističke mehanike.

Iako je najpoznatiji po teoriji relativnosti (posebno po ekvivalenciji mase i energije E=mc2), Nobelova nagrada za fiziku mu je dodeljena 1921. godine za objašnjenje fotoelektričnog efekta (rada objavljenog 1905. u Annus Mirabilis ili „Godini čuda“) kao i za doprinos razvoju teorijske fizike.

Usled pucanja aneurizme trbušne aorte, doživio je unutrašnje krvarenje 17. aprila 1955. godine, a već sjutradan preminuo u Prinstonu u Sjedinjenim Američkim Državama.

Komentari: 0

Novi komentar