U NP Skadarsko jezero zaplijenjeno više od 150 ribolovnih mreža

Služba zaštite Nacionalnog parka Skadarsko jezero u saradnji sa Nevladinom organizacijom „Grupa za zaštitu šarana" zaplijenila je prethodnih dana više od 150 ribolovnih mreža na lokacijama Koraćica, Zatice, Čisti jasen, Kornjača, Kodra i Pijesci.

Objavljeno: 18. 04. 2019 - 13:05 Promjenite veličinu teksta: A A A

Ribolovni zabran u NP Skadarsko jezero traje od 15. marta do 15. maja i važi za izlov svih vrsta riba i drugih vodenih organizama, osim jegulje.  
Tim povodom Javno preduzeće za  nacionalne parkove Crne Gore pokrenulo je kampanju „Stop krivolovu“ sa ciljem podizanja svijesti građana o zaštiti ribljeg fonda u vrijeme zabrana, jer je to period kada se riba mrijesti i kada je najranjivija.
“Kampanjom želimo uključiti sve dobronamjerne posjetioce i građane, da svi zajedno čuvamo vrijednosti parkova. Apelujemo da ukoliko uoče bilo kakvu nepravilnost ili nelegalnu radnju istu prijave putem mobilne aplikacije JPNPCG ili našim službama na terenu. Izlovljavanje ribe u periodu ribolovnog zabrana je krivično djelo. Želimo spriječiti nelegalan ribolov, suzbiti nelegalnu prodaju ribe i podići svijest građana o značaju zaštite ribljih populacija za vrijeme mrijesta, što je jedan od glavnih ciljeva kampanje, poručio je direktor JPNPCG Elvir Klica. 
U okviru kampanje “Stop krivolovu” od 1. aprila u saradnji sa crnogorskim radio stanicama emituje se džingl sa porukom „Od marta do juna nek se svi osvijeste, u Skadarskom jezeru ribe se mrijeste“. Takođe, u saradnji sa Tržnicama i pijacama doo Podgorica na ulazima u tržnice, pijace i ribarnice koje se nalaze u sklopu ovih objekata u Glavnom gradu, postavljeni su posteri edukativno-informativnog karaktera, sa ciljem obavještavanja javnost da kupovinom ribe iz Skadarskog jezera u vrijeme zabrana indirektno pomažu krivolov, dok je na lokaciji Tanki rt  postavljen bilbord.
Služba zaštite NP Skadarsko jezero redovno vrši kontrolu prostora i u saradnji sa drugim subjektima doprinosi očuvanju i zaštiti prirodnih i kulturnih vrijednosti parka. Građani ovoj službi mogu prijaviti sve nezakonite aktivnosti na broj telefona 067/ 709 – 497.
 

Komentari: 0

Novi komentar