Ivanović i Volkov u posjeti Skoplju

Crna Gora podržava Republiku Sjevernu Makedoniju na putu do članstva u NATO

Generalni direktori Direktorata za politiku i planiranje odbrane i Direktorata za ljudske resurse, mr Ivica Ivanović i Mihailo Volkov, sastali su se danas u Skoplju sa državnim sekretarom Ministarstva odbrane Republike Sjeverne Makedonije,Draganom Nikolićem.
Objavljeno: 18. 04. 2019 - 14:34 Promjenite veličinu teksta: A A A

Ivanović i Volkov čestitali su potpisivanje Protokola o pristupanju Republike Sjeverne Makedonije NATO, te izrazili uvjerenje da će punopravno članstvo te zemlje u Alijansi, dodatno osnažiti težnje ka očuvanju mira i stabilnosti u regionu. Istaknuto je uvjerenje da će dvije zemlje, kao saveznice u okviru Alijanse, moći još intenzivnije da razvijaju odbrambenu saradnju. Nikolić je izrazio zahvalnost zbog ratifikacije Protokola o pristupanju Republike Sjeverne Makedonije NATO od strane crnogorskog parlamenta i naglasio da se Crna Gora kroz kontinuiranu i aktivnu podršku pokazala kao pouzdan i kredibilan partner njegove zemlje, spreman da podijeli iskustva iz integracionog procesa.

Ivanović se sreo i sa rukovodiocem Sektora za politiku i planiranje, pukovnikomZoranom Sekulovskim.Tom prilikom, ocijenjeno je da dvije zemlje imaju kvalitetnu odbrambenu saradnju kako na bilateralnom nivou, koja se konstantno unapređuje kroz razmjenu iskustava i obuku kadrova, tako i na multilateralnom nivou, gdje dvije zemlje kroz zajednički angažman u projektima regionalnog formata i saradnju sa partnerima i saveznicima aktivno doprinose očuvanju mira i stabilnosti. Ivanović je naglasio da će Ministarstvo odbrane Crne Gore ostati posvećeno daljem jačanju odbrambene bilateralne saradnje sa Republikom Sjevernom Makedonijom, kao i da će nastaviti da pruža punu podršku na njenom putu ka punopravnom članstvu u NATO.

Volkov se sastao sa pukovnikom Orcem Popovskim, dekanom Vojne akademije „General Mihailo Apostolski“. Na sastanku je apostrofiran značaj školovanja crnogorskih kadeta na makedonskoj vojnoj akademiji, kao i podrška koju Ministarstvo odbrane Republike Sjeverne Makedonije pružana tom planu Ministarstvu odbrane Crne Gore.

U okviru bilateralnih konsultacija potpisan je Plan bilateralne saradnje za 2019. godinu. U njemu je i Akcioni plan za prenošenje iskustava na putu do članstva Crne Gore u NATO Ministarstvu odbrane Republike Sjeverne Makedonije, što je dodatna potvrda spremnosti dva ministarstva da i u budućem periodu jačaju odbrambenu bilateralnu saradnju u svim oblastima od zajedničkog interesa.

Komentari: 1

Dsd

18. 04. 2019 - 14:49

Ali turska blokira, napišite zašto
Novi komentar