Potpisan Memorandum o razumijevanju u cilju održivog upravljanja rijekom Zetom

“Podgorica je grad koji se ponosi svojim rijekama, koji živi sa svojim rijekama i želi da ih zaštiti u najvećoj mogućoj mjeri”, saopštio je gradonačelnik dr Ivan Vuković na potpisivanju Memoranduma o razumijevanju u cilju zaštite, unapređenja i održivog upravljanja rijekom Zetom.
Objavljeno: 18. 04. 2019 - 14:42 Promjenite veličinu teksta: A A A

Sporazum je potpisan između Glavnog grada Podgorica i Opštine Danilograd s jedne strane i predstavnicima nevladinih organizacija Centar za zaštitu i proučavanje ptica, Crnogorsko društvo ekologa, Društvo Mladih Ekologa Nikšić, Green Home, Ekološki pokret Ozon,  Parkovi Dinarida, Program za životnu sredinu i 9. decembar, sa druge.

Gradonačelnik je istakao da je potpisivanje Memoranduma dokaz da se dvije lokalne samoupravu kreću u dobrom smjeru. “Mi u Glavnom gradu zaštitu Zete doživljavamo kao obavezu, ne samo u skladu sa činjenicom da je Crna Gora ekološka država, te kao obavezu u skladu sa odgovornostima u oblasti zaštite životne sredine, definisanih Poglavljem 27 u procesu pregovora sa Evropskom unijom, već prije svega kao obavezu prema budućim naraštajima kojima smo dužni da barem ostavimo životnu sredinu onakvu kakvom smo je mi naslijedili. 

Ovakvi projekti će u Glavnom gradu uvijek imati sigurnog partnera”, zaključio je gradonačelnik Vuković.

Predsjednica Opštine Danilovgrad Zorica Kovačević istakla je da će se aktivnosti proistekle iz potpisanog Memoranduma svoditi, prije svega, na uključivanje nevladinog sektora u donošenje svih ključnih odluka, programa, strategija, javnih rasprava, okruglih stolova u vezi sa unapređenjem rijeke Zete. “Na ovaj način će nevladin sektor, u saradnji sa lokalnim samoupravama, imati mogućnost da bude potpuno obaviješten kako teku aktivnosti u vezi sa izradom elaborata, koja je počela prije mjesec dana. 

Glavni grad i Opština Danilovgrad su potosali ugovor sa Agencijom za zaštitu životne sredine, uplatili dio avansa i Agencija već intenzivno radi na izradi elaborata, što sve govori da ćemo ovaj dokument dobiti do kraja godine. Do tada ćemo pripremati planove aktivnosti, okrugle stolove, javne rasprave, a sve u cilju uključivanja što većeg broja lokalnog stanovništva, i poslovnih subjekata koji se nalaze na našoj teritoriji, kako bi pospiješili donošenje integrisanih dozvola i davanja dozvola za nove subjekte koji budu pokrećali svoj biznis u našoj opštini”, zaključila je predsjednica Kovačević.

Jovana Janjušević iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica istakla je da je potpisivanje Memoranduma krajnje vizionarski potez dvije opštine, jer rijeka Zeta nije važna samo sa aspekta nacionalne zaštite, već je prepoznata i kao buduće natura2000 stanište, koje će momentum uslaska u Evropsku uniju dobiti međunarodnu pažnju i pripadati porodici najveće mreže zaštićenih područja na svijetu.

“Ovo je jako dobar institucionalni početak da se da formalno-pravna zaštita ove rijeke, ali i kao odgovor na zahtjeve nevladinog sektora, koji već godinama ukazuju na različite probleme u ovoj oblasti. Rijeka Zeta nije samo netaknuta priroda, već i priroda koja se može valorizovati kroz promociju ekoturizma, ova inicijativa nije dobra samo za prirodu, nego i za ljude, jer lokalnu stanovništvo može imati velike koristi od ovog područja”, zaključila je Janjušević.

 

Komentari: 0

Novi komentar