Vlada Kosova izdvojila 20 hiljada eura za Notr Dam

Vlada Kosova je danas na zahtjev premijera Ramuša Haradinaja izvojila 20 hiljada eura za obnovu katedrale Notr Dam u Parizu koju je u ponedjeljak zahvatio požar.
Objavljeno: 18. 04. 2019 - 15:33 Promjenite veličinu teksta: A A A

Ova simbolična suma izdvojena je u znak zahvalnosti Francuskoj.

Inače, nakon što je juče  saopšteno da Vlada Kosova planira da izdvoji jednu sumu za obnovu katedrale, reagovala je kosovska opozicija. Predsjednik opozicione Socijaldemokratske partije Špend Ahmeti, istovremeno i gradonačelnik Prištine, kazao je da se finansijska sredstva trebaju izdvojiti za socijalne slučajeve na Kosovu, a “budući da djeluje da obnova katedrale neće biti problem”.

I Ljumir Abdiđiku iz opozicionog Demokratskog saveza Kosova je kazao da Francuska nema potrebe za novcem, te da je za obnovu sada već prikupljeno preko milijardu eura. Umjesto toga, predložio je da se novac Kosova preusmjeri na lijčenje dvije djevojčice od dvije i 18 godina, a kojima je finansijska pomoć potrebna.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj je nakon kritike opozicije rekao da odluka o izdvajanju simbolične sume tiče se samo jednog gesta.

Za obnovu katedrale Notr Dam već je prikupljeno oko milijardu dolara. Donacije stižu od običnih vjernika, kao i moćnih magnata iz cijeloga svijeta. Sinoć je francuski predsjednik Emmanuel Macron u obraćanju naciji rekao kako će katedrala biti obnovljeni u roku od pet godina.

Komentari: 3

Bravo Kosovo

18. 04. 2019 - 17:05

Lijep gest !!
Svaka cast, a u Srbiji likuju

18. 04. 2019 - 17:25

Evo jos jedan razlog zasto ih Kosovo usjesno dribla. Nista vise ne moram da pisem.
Мирослав Ђукић

19. 04. 2019 - 10:14

Каква иронија! Види: https://www.youtube.com/watch?v=edGaxOU4UAE
Novi komentar