Susret Nimanbegu - Reinke

Potpredsjednik Skupštine Genci Nimanbegu primio je danas ambasadorku SAD, NJ.E.Judy Rising Reinke, sa njenim saradnicima g. Lewis Gitter i g. Zlatko Ivanović, i u prijateljskoj atmosferi razmijenili su mišljenja i informacije o političkoj situaciji u Crnoj Gori, država regiona, te napretku Crne Gore u pregovorima za EU.
Objavljeno: 18. 04. 2019 - 17:35 Promjenite veličinu teksta: A A A

Potpredsjednik Nimanbegu je ambasadorku upoznao sa aktivnostima Skupštine u radnoj grupiza reformu izbornog zakonodavstva, koja je trenutno u blokadi, a u cilju poboljšanja izborne klime u Crnoj Gori.Takođe, upoznao ju je i o zakonskim rješenjima i zahtjevima manjinskih partija, osobito albanskih, koja bi dovela doautentičnog predstavljanja manjina u Skupštini.

Nimanbegu je upoznao NJ.E. sa pitanjima važnim za unaprjeđenje položaja u opštinama gdje većinu čine Albanci, a prije svega na polju ekonomskog razvoja, ekologije i zaštite životne sredine (pitanje Solane), privatizacije (pitanja hotela u Ulcinju) i restitucije (pitanje povratka nacionalizovane imovine pravim vlasnicima). Takođe, ambasadorka je pohvalila albansku dijasporu iz Crne Gore u SAD, i njihov doprinos ključnim pitanjima za razvoj demokratskog društva kako u Crnoj Gori, tako i u SAD-u.

Poseban fokus interesovanja NJ.E.Reinke bila je i tema zaštite životne sredine, sa posebnim akcentom na rješavanju pitanja ulcinjske Solane kao jedinstvenoj oazi ne samo Ulcinja i Crne Gore, već i šire.

Sagovornici su se složili da se izuzetna saradnja SAD-a i Crne Gore i dalje nastavi u korist opšteg razvoja demokratizacije društva i građana obije države i administracije, istaknuvši da će poseban fokus Ambasade biti mladi i njihova edukacija kao nosioci budućeg razvoja društva. 
 

Komentari: 0

Novi komentar