Istraga o izborima u SAD

Objavljen Malerov izvještaj: Tramp nije "šurovao" sa Rusima

Američko Ministarstvo pravde objavilo je danas javnosti izveštaj specijalnog tužioca Roberta Malera, prema kome nema dokaza o dosluhu Rusije sa Trampovim izbornim štabom.
Objavljeno: 18. 04. 2019 - 21:05 Promjenite veličinu teksta: A A A
Objavljen Malerov izvjestaj: Tramp nije surovao sa Rusima
New York Post

Što se tiče pitanja da li je Trampova kampanja bila u dosluhu sa Rusijom tokom predsjedničke kampanje 2016, Maler je napisao:

"Dok je istraga identifikovala brojne veze između pojedinaca sa ruskom vladom i pojedinaca povezanih sa Trampovom kampanjom, dokazi nijesu bili dovoljni da se podnese krivična prijava", prenosi agencija AP.

Maler konstatuje da nema dovoljno dokaza da se bilo koji zvaničnik kampanje optuži za rad kao agent Rusije.

Izvještaj sadrži i navode o Trampovim nastojanjima da preuzme kontrolu nad istragom i izdejstvuje Malerovo uklanjanje sa slučaja, kako bi ga spriječio da istraži potencijalnu opstrukciju pravde od strane američkog predsjednika, navodi AP.

U izvještaju stoji da je u junu 2017. godine, Tramp naredio savjetniku u Bijeloj kući Donu Mek Ganu da pozove vršioca dužnosti državnog tužioca i kaže mu da se Maler mora smijeniti jer je u sukobu interesa, što je ovaj odbio, prenosi AP.

Za sve to, Maler je u svom izvještaju naveo da ne može konačno da se utvrdi da je Tramp počinio krivično djelo ometanje pravde.

Američki sekretar za pravosuđe Vilijam Bar je na konferenciji za novinare sat i po prije nego je Ministarstvo pravde objavilo Malerov izvještaj o ruskom miješanju u američke predsjedničke izbore, odlučno branio predsjednika Donalda Trampa, naglašavajući da je istragom utvrđeno da Trampova kampanja nije bila u dosluhu sa Moskvom.

Izvještaj, koji se sastoji iz dva dijela i ima 448 stranica, govori o tome kako je Tramp stalno pokušavao da preuzme kontrolu nad istragom o ruskom miješanju.

Maler je naveo 10 epizoda u vezi moguće opstrukcije pravde, uključujući Trumpovo otpuštanje direktora FBI Džejms Komija, predsjednikovu direktivu podređenima da se Maler otpusti i pokušaja da se ohrabre svjedoci da ne sarađuju u istrazi.

Vilijam Bar je na konferenciji za novinare napomenuo da se u izvještaju iznose detalji o "deset epizoda", povezanih sa Trampom i mogućim pokušajima da se opstruiše pravda ometanjem Malerove istrage, ali je istakao da on i zamjenik Rod Rozenstajn niesu bili saglasni sa pojedinim Malerovim pravnim teorijama o opstrukciji pravde i da su smatrali da po zakonskoj definiciji one nijesu predstavljale ometanje istrage.

Trampov pravni tim nazvao je rezultate "totalnom pobjedom za predsjednika".

 

Odmah poslije Barove konferencije za novinare, Tramp je na Tviteru postavio svoju fotografiju i propratni tekst: "Nema dosluha. Nema opstrukcije. Za mrzitelje i radikalne demokratske ljevičare - KRAJ IGRE".

 

Bar je kopije izvještaja proslijedio Kongresu više od sat poslije konferencije za novinare, a demokrate su ga zbog toga optužile da je zakazao konferenciju za novinare da bi uticao na javno mnjenje prije nego što drugi budu u prilici da donesu zaključke o izvještaju.

Demokratski lideri Nensi Pelosi i Čak Šumer zatražili od Malera da svjedoči u Kongresu.

PESKOV: SAGLEDATI DA LI JE MALEROV IZVJEŠTAJ VRIJEDAN ANALIZE

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da treba sagledati da li je izvještaj specijalnog savjetnika SAD Roberta Malera o rezultatima istrage o navodnoj umiješanosti Rusije u američke izbore 2016. godine uopšte vrijedan analize, i da li sa izvještajem treba upoznati ruskog predsjednika Vladimira Putina.

"Nephodno je prelistati dokument, i sagledati da li sadrži nešto vrijedno analize", rekao je Peskov, odgovarajući na pitanje da li će Putin biti informisan o izvještaju, prenio je Tass.

Američki državni tužilac Vilijam Bar je ranije izjavio da Malerova istraga nije utvrdila da su Tramp, ili članovi njegovog predizbornog štaba sarađivali sa Rusijom tokom predizborne kampanje 2016. godine.

"Istraga nije utvrdila da su se pripadnici Trampovog predizbornog štaba urotili ili koordinirali sa ruskim vlastima u aktivnostima u vezi sa izborima", rekao je Bar na konferenciji za novinare, prenio je Rojters.

Komentari: 0

Novi komentar