Vjernici SPC organizuju potpisivanje peticije

Traže da krstionica ostane i da se obnovi manastir na Prevlaci

Radio Tivat javio je juče da će vjernici koji, kako se navodi, „brane krstionicu na Miholjskoj prevlaci“ u subotu na trgovima Tivta, Kotora, Herceg Novog i Budve organizovati potpisivanje peticije kojom traže obnovu manastira i očuvanje krstionice.
Objavljeno: 19. 04. 2019 - 06:10 Promjenite veličinu teksta: A A A

Cilj inicijative je, kako navode, dobijanje građevinske dozvole za obnovu koju Mitropolija crnogorsko-primorska čeka još od 2012. godine.

ZAHTJEV

- Na 800. godišnjicu osnivanja Zetske episkopije, vjerni narod Boke zahtijeva obnovu Manastira Svetog Arhangela Mihaila na Miholjskoj prevlaci. Evropska povelja o ljudskim pravima i slobodama, kao i svi domaći pravni akti garantuju građanima pravo na slobodu ispovijedanja vjere na njihovom istorijskom - kultnom mjestu - ističe se u tekstu peticije.

Inspektori Morskog dobra u decembru prošle godine, obilazeći teren zatekli su ekipe koje grade krstionicu i pontu na Ostrvu cvijeća i o tome odmah obavijestili Ministarstvo održivog razvoja i turizma.

Ustanovljeno je da se radi o još jednom nelagalnom objektu Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori. Skoro četiri mjeseca trajale su procedure za uklanjanje ove „divlje“ građevine, ali, kako se pokazalo, bez uspjeha. Iako je donijeto rješenje da se objekat ukloni, to nije učinjeno.

Ministarstvo je, neuobičajeno za ove poslove, dan prije nego je ekipe trebalo da izađu na teren, javnost obavijestilo kada će i u koliko sati početi uklanjanje krstionice. Srpska crkva je spremila odgovor. Policiju i ekipe koje je trebalo da uklone ovaj „divlji“ objekat 2. Aprila dočekali su građani i vjernici i „odbranili“ ga.

Poglavar Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori Amfilohije Radović oglasio se potom proklinjući onoga ko sruši krstionicu.

Predsjednik Vlade Duško Marković saopštio je prije nekoliko dana da „kao što građanin ne može da radi suprotno zakonu i predviđenoj proceduri, to ne može da radi niko u ovoj zemlji, pa ni crkva“.

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)

Komentari: 16

Jasno!

19. 04. 2019 - 07:45

Ne treba rušiti krstionicu nego ovu vlast. Nije nas krstionica dovela tu gdje smo nego DPS.
Uhh

19. 04. 2019 - 18:05

Blago doma sa tobom. Vas treba hapsiti za pokusaj nasilne smjene vlasti. Nijeste vi za demokratiju nego za najkrucu diktaturu da vas dobro uvede u brazdu i upregne.
Dejan

19. 04. 2019 - 07:49

Vidite kako reaguje civilizovani svijet kad se ruše-pale vjerski objekti na primjeru Notr Dama. Istini za volju oni su takvi samo kad su u pitanju njihovo. Asta ta Evropa je palila i podržavala paljenje srpskih "notre-damova" po Kosmetu i to samo prije nekoliko godina.
Tivat

19. 04. 2019 - 09:11

Dejane, treba da naučiš da nisu svi vjerski objekti iste vrijednosti. Npr. nije crkva na Goliji kulturno dobro, kao što nije ni ona bespravno podignuta krstionica na ponti! Ali manstir na Prevlaci jeste i ne može se obnavljati zato što to traže vjernici, ako uopšte traže, jer to traži samo Amfilohije, Civilizovan narod ne bi dozvolio gradnju na Prevlaci!
Dejan

19. 04. 2019 - 18:18

Da imaš i elementarno znanje o najprostijim pojavama, znao bi da su Crkve vjerski objekti, prvenstveno. Pišeš o kulturi, a ne znaš ni što je Crkva.
maki

19. 04. 2019 - 09:14

Davati priloge Notr damu, a najača banka na svijetu Vatikanska??!! Oni su od te crkve zaradili milijarde,. Isto vam je i koda nas ,samo u manji svotama novca ,a za nas ogromnim,srpska crkva ima godišnje skoro 25 miliona,i vi treba da ih pomažete-razmislite dobro-to bog od vas ne traži !
Pandan

19. 04. 2019 - 13:41

To ti je kao da daješ priloge Spc, a Spc najbogatija banka.
maki

19. 04. 2019 - 08:21

Sada ce glupi i zatucani narod davati donacije za gradnju , crkvi koja ima preko 25 miliona godisnje zarade. Trebali su graditi dva hotela ,ali na lraju nisu smjeli od blama prema vjernicima,koji su bili zbunjeni ,odakle toliki novac.Tako vam i treba !!!
Мирослав Ђукић

19. 04. 2019 - 10:08

"...glupi i zatucani narod davati donacije za gradnju , crkvi", а паметни као maki ће пајсером ићи да руше цркве. Збогом памети!
Vera

19. 04. 2019 - 13:42

Ne mogu crkve da se grade bez papira Miroslave! Nema to nigdje na svijetu, samo se ovdje hukom i bukom gradi i "brani" nešto što se nigdje na tački zemaljskoj ne može odbraniti.
PRAVDA

21. 04. 2019 - 00:05

Tako je Vera, sve po zakonu. Đukić je i inače iz dinamitaške kuće i veliko laprdavalo, znamo ga dobro!
Мирослав Ђукић

23. 04. 2019 - 13:33

Админе, захтевам право на одговор лапрдалу: laprdavalo, Знамо се? Како се зовете, реците.!Не бојте се, нећу Вас дићи у ваздух. За Вас је и једна задланица доста!
Мирослав Ђукић

22. 04. 2019 - 10:45

Верице, знате ли колико има нелегално изграђених кућа у ЦГ? Негде сам нашао податак да их има преко 60.000. Без дозволе су и студентски домови, фабрике, хотели... Нешто не видим да се то руши. Црква је спремна да легализује крстионицу. Има ли држава и можда пречих брига од ове?
Dokle vise

19. 04. 2019 - 08:39

Jaci je ovaj tupavi narod sto brani Ristove interese nego Drzava......Ajmo svi nedje na drzavnu zemlju sagradit sebi kucu, na nju poperit krst i rec da je crkva/svetinja, .....odbranicemo je lako.....kazemo da je Bogohuljenje rusit Boziji hram i eto.......Ocas posla.
A što ovi iz Cpc

19. 04. 2019 - 13:43

ne urade isto, makar da vide reakciju vlasti.
Pravna drzava srbadije

19. 04. 2019 - 16:22

NIsam cuo da se negdje u Evropi moze traziti krsenje zakona peticijom. Evo ovo je pravna drzava kakvu zeli ova antidrzavna opozicija sa svojim srpskim popovima
Novi komentar