Game of Thrones, S08E01

Randevu sa starim prijateljem

Nije li najljepši momenat bio Arjin i Džonov susret kraj Usud-drveta? Kikseva je bilo manje, ali toliko tupavih, da podižu kosu na glavi. Scena jahanja zmajeva lišena je dostojanstvenosti koja se očekivala od tako važnog trenutka.
Objavljeno: 19. 04. 2019 - 11:55 Promjenite veličinu teksta: A A A

Lagao bi svaki fan koji bi kazao da mu od premijere dugo očekivane osme sezone serije „Game of Thrones“ nije titralo srce – ali i da je zadovoljan onim što je dobio. Za epizodu koja postavlja scenu za visokooktanska dešavanja, uvezuje prethodno servirano i otkriva detalje bitne za nastavak – sporovozna premijera jeste bila zadovoljavajuća. No, bila je i više nego zabrinjavajuća kada uzmemo u obzir nekoliko momenata tupavog „servisiranja“ fanova i činjenicu da osma sezona ima samo šest djelova.

Opravdani strah

Nije bitno što čak četiri epizode traju više od sat i 15 minuta. „Game of Thrones“ ima toliko neraščišćenih računa, nedovršenih misija likova i nenačetih a najavljenih motiva da postoji ogromna bojazan da mnoge kockice neće leći na predviđeno mjesto.

Poslije predugih 595 dana čekanja, povratak najpopopularnijem „živom“ TV serijalu najbolje se može opisati kao randevu sa dragim prijateljem kog nijeste vidjeli od velike mature. Radosni ste, ne znate što prije da pitate. Jedva se suzdržavate da ga ne ugušite prepričavanjima fora iz školskih klupa, ali takođe želite i da čujete što mu se u međuvremenu desilo.

02-zmajevi

No, susreti sa starim prijateljima imaju i loših strana. Prvobitni entuzijazam narušavaju momenti mimoilaženja u mišljenju/sjećanjima ili jednostavno spoznanjem da je vaš drugar sve vrijeme, ko zna koliko godina, zadržao ili „unaprijedio“ mane zbog kojih su se nekako i prorijedila vaša druženja. I dalje ste srećni zbog randevua, ali voljeli biste da je bio drugačiji. Bitniji.

Jašući Damba

Koji su, u tom smislu, najveći plusevi i minusi premijerne epizode? Počnimo od mana koji ih je manje, ali su toliko tupave, da podižu kosu na glavi. Najveći kiks trebalo je da bude jedan od najuzbudljivijih momenata. Nažalost, scena kada je Džon Sniježni, odnosno Egon Targerijen, uzjahao zmaja, apsolutno je lišena svake logike i dostojanstvenosti koja se očekivala od ovako važnog trenutka.

Prvo i osnovno, u tom trenutku nikome u Zimovrelu ne pada na pamet da se zapita kako jedno kopile sa Sjevera može da jaše zmaja – a više i 'tice znaju da mogu da ih obuzdaju samo Targerijeni. Drugo, cijeli prizor namjerno filovan komičnim elementima liči na nešto izvučeno iz Diznijevog „Damba“ ili franšize „Harry Potter“.

03-crnjaci

Treće, scena u kojoj zmajevi namršteno gledaju u Džona dok se ljubaka sa tetkom-đevojkom Deneris izgleda kao da je tu samo zbog toga da bi izazvala kijamet gifova i mimova. Osim, naravno, ako kreatori serije Dejvid Beniof i Danijel B. Vajs ne misle da je smiješno poistovjećivati zmajeve sa mačkama ili psima koji čudnjikavo gledaju vas i partnera u toku seksa. Spojler: nije uopšte.

I četvrto, možda i najgore: ništa ni prije ni poslije ove scene nije pokazalo koliko je bolan nedostatak hemije između Kita Haringtona i Emilije Klark. Toliko su neuvjerljivi, da ćete, dok ih gledate, više razmišljati o tome da li se on popeo na kakvu štoklicu da bi dohvatio Emiliju nego što ćete se topiti. Zlatilo se doba kada je Džon bio sa Igrit... Rouz Lesli i Harington su drugačija, električna ljubavna priča – valjda su se zato i vjenčali.

Mlaka reakcija

Drugi veliki kiks: zar je moguće da je Džonova reakcija na saznanje da je pola Targerijen bila onako mlaka? Teško je ovo pripisati ičemu osim Haringtonovoj glumi i odluci kreatora da odlože momenat „spavao-sam-s-tetkom-koja-ujedno-nije-moja-prava-kraljica“ za narednu epizodu.

Sve ostalo bilo je orkestrirano bez greške, od lokacije (kripte Zimovrela), preko odabira Sema Tarlija za glasnika (najrazumniji lik simbolično vezan za Džona), do njegovog izbora riječi. Divni Sem uspio je da objasni razliku između despota i dobrog kralja. I nadajmo se dopre do čovjeka koji je toliko skroman, da je apsolutno nesposoban da prihvati ideju da nije kopile već Egon Targerijen, Šesti svog imena, Zaštitnik kraljevstva i tako dalje - i uglavnom bolje od svih titula kojima nas godinama smara Majka zmajeva.

04-sem

Za razliku od većine ostalih likova, koji šetaju po Zimovrelu sikćući ko je kome kleknuo, ko je koga poljubio i ko je koga trebalo da zaštiti i od čega dok u Zimovrel ulazi najmoćnija vojska u istoriji Vesterosa (Neumirući! Dotračani! Dva zmaja!), Sem Tarli saopštava najveću istinu.

Mnogo je smrti u dugogodišnjoj istoriji serijala. Toliko, da navijači proklete Deneris često zaboravljaju da njihova kraljica ne treba da bude poređena sa ocem, ludim kraljem Erisom, već sa normalnim vladarima. Kraljevima kakav može da bude Džon.

Deneris nije nikakva osloboditeljka. Scena u kojoj Sem saznaje da je naredila da spale njegovog brata i oca zato što su odbili pokornost jedna je od najemotivnijih i u premijeri ove sezone i u istoriji serijala. Jer, poslije toliko nasilja i krvi, teško je efektno podsjetiti fanove koliko smrt boli...

Sersina beba

Treći i četvrti problemi premijere možda i nijesu kiksevi, ali za sada izgledaju tako. Oba su povezana sa Kraljevom lukom. Što se, dođavola, događa sa Sersi? U prošloj sezoni, Tirion je posumnjao da je trudna zbog toga što nije posezala za vinom. Sada ga pije, a oči joj se pune suzama u trenutku kada je Juron, nakon seksa (!), pogladi po stomaku i obeća joj da će joj tu smjestiti malog princa. Da li je izgubila bebu? Čemu uvođenje ovog motiva ako su kreatori odlučili da tako brzo bude napušten?

05-bren

Nadajmo se da ne misle da su ga opravdali time što je Sersi, sama i bez ičega čemu se može radovati poslije gubitka djece i Džejmija, odlučila da pošalje Brona da ubije njenu braću. Ovaj motiv je čudnjikav koliko i interesantan – i može da bude opasan za Tirionov i Džejmijev narativ. Bronova nova uloga je u sivoj zoni za koju je teško predvidjeti može li izaći na dobro ili na zlo.

E, sad kad smo pregrmjeli gluparije, malo o plusevima. Umjesto „Winterfell“ („Zimovrel“) premijerna epizoda mogla je da se zove „Reunions“ („Susreti“). Nije li najljepši i najtužniji među njima bio onaj Arjin i Džonov, kraj Usud-drveta?

Gavranov brat

Čitava tragedija najvoljenijih pripadnika kuće Stark stala je u Džonovo pitanje o maču Igli koji joj je dao na rastanku u drugoj epizodi prve (!) sezone.

- Jesi li stigla da ga probaš? – pita Džon dok Arja nabacuje polugorki osmijeh. Potpuno je nesvjestan kroz što je sve prošla njegova sestra (od ujaka!) i najvoljenija štićenica. I koliko joj je bio potreban...

Džonov susret sa Brenom možda nije bridio od tolikog nedostajanja, ali jeste donio izuzetno duboku emociju. Ne smijemo zaboraviti da u invalidskim kolicima više ne sjedi Stark. U njima je sada Trooki gavran, jedini koji zna kako se može poraziti Kralj noći.

Ali, čak ni takvom biću ne može da se ne otme majušna emocija tokom susreta sa Džonom. Jer, Bren se sada ne raduje bratu kog dugo nije vidio, već jednom od najvećih budućih heroja u predstojećem ratu.

06-torumund

Zlokobni znak

Arjin povratak Džendriju oživio je staru nadu u spoj kćerke Neda Starka i sina Roberta Barateona, a sastanak sa Psetom, kog je ostavila da umre, podsjetio koliko su vremenom postali slični.

Isto važi i za Tiriona i Sansu koja umije da izbaci i pametnu rečenicu kad ne crnjači oko toga kako će i čime će, sinja kukavica, na'raniti zmajeve. Budalasta djevojčica koja je samo sanjala o princu i divnom zamku sada je mnogo više nalik jednom od najlukavijih kraljevskih savjetnika.

U ovoj epizodi nije bilo susreta sa Kraljem noći, makar ne direktno. No, vidjeli smo njegovo užasno lice u grozomornoj sceni kada je vrišteći Ned Amber, okružen djelovima tijela njegove ubijene porodice koji su oblikovani tako da podsjećaju na znak koji je stajao na Usud-drvetu dok su Djeca šume pretvarala Kralja noću u Tuđina - počeo da gori pred Tormundom i Berikom Donaderionom.

Užasan prizor – i jedna od prvih simboličnih poruka kojima Kralj noći pokazuje da nije oličenje zombijevskog, bezumnog zla, već vrlo promišljen neprijatelj. Naravno, užas je brzo zamijenjen Torumundovim oduvijek-sam-imao-plave-oči upadom. Ali, koga briga za očigledno podilaženje fanovima... Torumunda nikad dosta.

Džejmijev čas

Kao i u svakoj sporovoznoj „GOT“ epizodi, najbolji susret i najuzbudljivije sekunde došle su tik pred kraj. Ne postoji scena, niti lik-konkurent završnici u kojoj Džejmi Lanister stiže u Zimovrel – i sudara unezvijereni pogled sa Brenom Starkom. U tom trenutku postaje jasna ranija rečenica Trookog gavrana, izgovorena bez trunke ironije: „Čekam starog prijatelja...“

Bren se sjetio ko ga je gurnuo kroz prozor i pretvorio u bogalja „zbog ljubavi“, ali ne pada mu na pamet da se sveti. Ništa kao ta rečenica ne ide toliko u prilog teoriji da će Džejmi, na putu herojskog iskupljenja, uspjeti da pomogne da se zaštiti najvažniji Stark.

Nastavak njihovog susreta vidjećemo u narednoj epizodi kada će Džejmi prvi put stati pred Deneris Targerijen. Ne sumnjamo da će kćerka Erisa, zbog čije je eliminacije zlatnoruki Lanister dobio nadimak Kraljoubica, imati dosta prostora za besprizorno bukanje – i njemu i Džonu, jedinom pravom kralju. I jedva čekamo da vidimo kako će je Bren ugasiti u namjeri da ko zna koji put demonstrira silu koja joj ne pripada. Marija IVANOVIĆ

FOTO: imdb.com / screenshot / ign.com

Komentari: 0

Novi komentar