U saradnji sa NASA-om

EU sprema milijarde eura za „svemirski bilijar“

Naučnici i političari okupili su se u Briselu da bi skovali plan za istraživanje svemira koji će izvoditi agencija Evropske unije. Odlučeno je da se za period od 2021. do 2027. godine, izdvoji 17 milijadi eura.
Objavljeno: 19. 04. 2019 - 13:01 Promjenite veličinu teksta: A A A

Evropski parlament odobrio je predlog Evropske komisije da u sljedećem dugoročnom razdoblju (2021-2027) EU izdvoji 16,9 milijardi eura za dalje osnaživanje uloge EU u oblasti istraživanja svemira.

Novi svemirski program EU predviđa veća ulaganja u aktivnosti na istraživanju, kao i prilagođavanje novim potrebama i tehnologijama, uz istovremeno jačanje autonomnog pristupa Evrope svemiru.

„Naš je plan jasan: održavati i nadograđivati postojeću infrastrukturu za 'Galileja' i 'Kopernika', povećati upotrebu svemirskih podataka, podsticati inovativna novoosnovana preduzeća koja čine privatni segment svemirskih letova i povećati sigurnost Evropljana“, rekla je evropska komesarka za unutrašnje tržište i industriju, Elzbieta Bienkovska.

Kako je dodala, ta ambicija je pretvorena u konkretan program, tako da Evropa ostane svjetski predvodnik u svemirskom sektoru.

Oko 200.000 stručnjaka zaposleno je u svemirskom sektoru Unije.

Zbog toga je ključno, smatraju poslanici, na svim nivoima podržavati razvoj naprednih veština u sektorima povezanim sa svemirom te podržati aktivnosti obrazovanja i osposobljavanja.

Evropska komisija je predložila da se sve postojeće i nove svemirske aktivnosti objedine u jedinstven program, čime će se programi „Galileo“, EGNOS i „Kopernik“ spojiti u jedan program, pa će im se dodati dvije nove inicijative, SSA i "Govsatcom".

Na spisku misija i „svemirski bilijar“

Novac koji EU bude izdvojila, između ostalog, biće upotrebljen za „svemirski bilijar“.

„Sa Amerikancima, to jest kolegama iz Nase tražimo projekat u okviru kojeg bi trebalo da odigramo bilijar u svemiru - da udarimo mali asteroid i vidimo kako bismo skrenuli sa putanje asteroid koji je krenuo ka Zemlji“, rekao je za Euro news Johan Ditrih Vorner, generalni direktor Evropske agencije za istraživanje svemira (ESA).

Komentari: 0

Novi komentar