Srđan Martinović dobitnik nagrade Miroslavljevo jevanđelje za 2018. godinu

Žiri za dodjelu državne nagrade Miroslavljevo jevanđelje, odlučio je da se nagrada za 2018. godinu dodijeli Srđanu Martinoviću, za monografiju “Crnogorska vojska 1854 – 1916”, objavljenu 2018. godine, u izdanju Ministarstva odbrane Crne Gore .
Objavljeno: 20. 04. 2019 - 11:51 Promjenite veličinu teksta: A A A

Odluka je, nakon tajnog glasanja, donesena većinom glasova.

Žiri je odlučivao u sastavu: prof. dr Sonja Tomović-Šundić, predsjednica, i članovi: prof. dr Miloš Krivokapić, prof. dr Saša Knežević, dr Nebojša Čagorović i mr Nikola Šaranović.

Nakon javnog poziva Ministarstva kulture od 18. oktobra 2018. za nagradu su predložena djela osamnaest autora.

U skladu sa procedurom utvrđenom Poslovnikom o radu, Žiri je na užu listu izdvojio sljedeća djela: „Krug začaranog vremena“ Miraša Martinovića, „Popa Dukljanina Sclavorum Regnum“ Danila Radojevića, “Crnogorska vojska 1854–1916” Srđana Martinovića, „Manastirski sinovi“ Ilije Lakušića, „Calypso“ Ognjena Spahića i koautorsko djelo „Crnogorsko polimlje u srednjem vijeku“ dr Božidara Šekularca i dr Marijana Premovića.

Žiri je potom sveo listu na tri predloga. U užem izboru našle su se knjige: Danila Radojevića, Srđana Martinovića i Ognjena Spahića. Nakon tajnog glasanja, Žiri je većinom glasova odlučio da se Nagrada Miroslavljevo jevanđelje za 2018. godinu dodijeli Srđanu Martinoviću za monografiju “Crnogorska vojska 1854–1916”.

Nagrađeno istoriografsko djelo predstavlja izuzetno značajan doprinos istraživanju istorijata crnogorskih vojnih institucija, ali i ukupnoj crnogorskoj istoriografiji. Riječ je o jedinstvenoj i prvoj iscrpnoj studiji o crnogorskoj vojsci u najvažnijem periodu njenog djelovanja. Heuristička osnova ove studije, čiji je cilj sveobuhvatna obrada crnogorske vojske je veoma široka, jer osim primarnih izvora iz Državnog arhiva, sublimira obimnu literaturu, memoarsku građu, neobjavljene rukopise, privatne i arhive nekoliko država, brojne neobjavljene fotografije, kao i drugu relevantnu građu. Monografija je plod sveobuhvatnog i sistematskog naučnog istraživanja koje prezentuje dosadašnja znanja i donosi obilje novih spoznaja i originalnih zaključaka. Značaj djela Srđana Martinovića ogleda se i u afirmaciji crnogorskog društva, njegovog identiteta i državnog kontinuiteta, kaže se, između ostalog, u obrazloženju Žirija.

Nagrada Miroslavljevo jevanđelje biće uručena Srđanu Martinoviću u Kući Rista Ratkovića u Bijelom Polju.

 

 

Komentari: 2

Sumrak

20. 04. 2019 - 13:30

Državne nagrade se ne mogu po Zakonu o nagradama dodjeljivati posthumno. A u užem izboru za Miroslavvljevo jevanđelje je studija nedavno preminulog utemeljivača montenegristike dr Dnila Radojevića.Očigledno je nastupio sumrak žirija i ove nagrade
Zakon

21. 04. 2019 - 00:04

Član 3 Nagrada se može dodijeliti pojedincu, grupi lica ili pravnom licu, za djelo ili ostvarenje iz oblasti nauke, umjetnosti, obrazovanja ili drugog područja rada i stvaralaštva. Ista nagrada istom licu može se dodijeliti samo jedanput. Nagrada se ne može dodijeliti za djelo ili ostvarenje koje je već nagrađeno nekom od nagrada utvrđenom ovim zakonom, osim Trinaestojulskom nagradom za životno djelo. Izuzetno, kada za to postoje naročito značajni razlozi, nagrada se može dodijeliti posmrtno
Novi komentar