Preporuka Tamare Rađenović

Jedva čekam film o Pavarotiju

Ove sedmice za čitaoce Objektiva najbolje i najslabije naslove iz svijeta filma, televizije i muzike bira Tamara Rađenović, operska umjetnica – sopran.
Objavljeno: 20. 04. 2019 - 12:52 Promjenite veličinu teksta: A A A

ZGRABI

FILM

U posljednjih nekoliko mjeseci oduševilo me je nekoliko bioskopskih filmova među kojima prednjače „A Star is Born“, „Bohemian Rhapsody“ i „Green Book“. Osim što su donijeli zanimljive poruke, bili su mi više nego inspirativni u umjetničkom smislu s obzirom na to da su svi povezani sa muzikom.

Sjećam se kad sam 2017. godine u frizerskom salonu naletjela na suprugu Rodžera Tejlora, bubnjara grupe Queen. Tada mi je ispričala da će 2018. biti prikazan „Bohemian Rhapsody“. Svakoga je moguće sresti u Londonu. Uglavnom, ova muzička priča definitivno je osvojila moje srce. Posebnu emociju doživjela sam u bioskopu kada je na kraju cijela sala pjevala kultnu „Radio Ga Ga“.

Nedavno sam pogledala trejler novog dokumentarnog filma čuvenog Rona Hauarda: „Pavarotti: Genius is Forever“. Jedva čekam da ga pogledam. Biće u bioskopu već u junu. Iskreno, oči su mi se napunile suzama dok sam gledala trejler. Pavaroti je većini pjevača klasične muzike uzor zbog savršene tehnike, a ne vjerujem ni da su drugi ravnodušni na njega s obzirom na to da je ostavio poseban trag u svijetu umjetnosti.

TV

Ne gledam televiziju baš često. Međutim, prije tri godine mnogo mi se dopala serija emitovana na televiziji BBC One – „The Night Manager“. Ima samo šest epizoda. Glume sjajni Tom Hidlston, Hju Lori i Olivija Kolman. Zaplet pomalo podsjeća na filmove o Džejmsu Bondu.

Osim nje, volim i Netfliksovu seriju „The Crown“ koja prati kompletan život kraljice Elizabete Druge. Zanimljivo je vidjeti kako su prikazali kolika je, osim ljepote, težina krune koju nosi, sa kakvim odlukama se suočava, kao i kako je uspjela da održi porodicu ne odustajući uprkos ogromnim preprekama.

MUZIKA 

Uvijek mi je teško da preporučim pjesmu ili album. Svakog dana slušam nešto drugačije, u zavisnosti od raspoloženja. Na primjer, sada mi je u glavi Ed Širan čiji bih svaki album preporučila. Njegove pjesme mi prijaju dok se odmaram ili šetam.

02-radjenovic

Ako pričamo o klasičnoj muzici, neka to bude album opere „La Bohème“ od Pućinija sa Londonskom filharmonijom, maestrom Georgom Šoltijem i solistima Monserat Kabalje i Plasidom Domingom. Mislim da ova muzika ne može nikad da mi dosadi.

Preporučila bih još jedan album koji sam do skoro često slušala: „Čajkovski: Krcko Oraščić, Simfonija br. 4“ u izvođenju maestra Gergijeva i Marinsky orkestra. „Pas de deux“ u drugom činu je kao muzika iz raja.

ZAOBIĐI

FILM 

Iskreno, odavno nijesam gledala neki film koji mi se nije svidio. Ako pričamo o žanrovima, definitivno ne volim naučnu fantastiku i filmove koji imaju mnogo uznemiravajućih ili scena nasilja. 
 

TV

Zaboravite na svaki kanal koji ima veze sa rijaliti programom. 

MUZIKA

Definitivno ne preporučujem ozbiljnu muziku od polovine 20. vijeka. Ne kažem da ne postoje kompozitori koji su po mom ukusu, ali to su uglavnom autori filmske muzike.

Sjećam se da sam na akademiji morala da učim godinu o svim „contemporary“ umjetnicima koji su eksperimentisali kako bi dobili zvuk i time stvorili drugačije muzičke komade. Uvijek me je bilo strah kompozicije „Metastasis“ od Janisa Zenakisa, na primjer. Od većine tih predavanja boljela me je glava.

Na akademiji smo učeni da poštujemo svako stvaralaštvo, ali prema mom mišljenju, ta muzika vrlo često ne može da bude shvaćena od profesionalnih muzičara. Onda sam sigurna da ljudi koji su došli na koncert da osjete nešto lijepo i uživaju u muzici, takođe ne bi razumjeli neke kompozitore ovog vremena.

FOTO: Margarita Karenko / therollingstone.com

Komentari: 1

Mario

20. 07. 2019 - 11:15

Ponos Crne Gore! Lijepa, talentovana, pametna, uspjesna:) Samo maprijed!
Novi komentar