Proljećna akcija uređivanja Centralnog parka na Pobrežju

U sklopu akcije „Za zelenije lice Podgorice“, koju Glavni grad i gradska preduzeća svakog vikenda organizuju širom Podgorice kroz radna druženja (čišćenje lokacija, pošumljavanje, sadnju cvijeća i dr.) danas je realizovana akcija proljećnog uređivanja Centralnog parka na Pobrežju.
Objavljeno: 20. 04. 2019 - 14:11 Promjenite veličinu teksta: A A A

Akciju je realizovalo gradsko preduzeće Zelenilo, a pridružila se i uprava i zaposleni u Glavnom gradu, kao i učenici prvog i drugog razreda JU OŠ „Milorad Musa Burzan“.

“Ovo je jedna u nizu aktivnosti koje realizujemo uglavnom vikendima, prije petnaestak dana smo bili na brdu Gorica, takođe u saradnji sa osnovnim školama sa teritorije glavnog grada čističli tu našu zelenu oazu. Danas smo na parku na Pobrežju, gdje pokušavamo ovaj lijepi prostor dodatno da oplemenimo tako što ćemo posaditi cvijeće. Međutim, puno važnije od toga je da na ovaj način, zahvaljujući činjenici da su sa nama danas i djeca iz JU OŠ “Milorad Musa Burzan”, kod njih gradimo naviku i podižemo svijest o zanačaju očuvanja životne sredine, jer ako ih tome naučimo u ovim godinama, kasnije ćemo imati puno manje problema kakvih nažalost imamo danas, a tiču se odnosa društvene zajednice prema životnoj sredini. Ovo je pravi način da u tom smislu učinimo nešto dugoročno i ovo je akcija koja će se nastaviti. Čistićemo, sadićemo cvijeće, imaćemo i edukativne programe, a u fokusu će nam biti učenici osnovnih i srednjih škola sa teritorije Podgorice”, saopštio je gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković.

On je podsjetio da je, osim redovnih aktivnosti koje sprovodi gradsko preduzeće Zelenilo, Glavni grad pokrenuo i aplikaciju Moje drvo s cijlem da se nadoknadi jedan dio zelenoh fonda koji je izgubljen u posljednjih 10-15 godina.

“Pokušavamo da ozelenimo prostore kao što je City kvart ili Rimski trg, intenzivno se bavimo time i tažimo način da ih što više oplemenimo i učinimo što prijatnijim za boravak naših sugrađana”, istakao je gradonačelnik.

On je naglasio da su akcije ovog tipa samo dio zelenog paketa koji Grad nudi Podgoričanima.

“Tu je, osim ovoga, u prvom redu Sistem za prečišćavanje otpadnih voda, kojim štitimo i podzemne vode na kojima leži Podgorica, štitimo Skadarsko jezero, izvorište Bolje sestre, vrijedno radimo na projektu izgradnje solarne elektrane, rekonstruišemo javnu rasvjetu ugradnjom modernih led svjetiljki, radimo na tome da popravimo i stanje našeg javnog prevoza, afirmišemo alternativne vidove prevoza. Nedavno smo realizovali i projekat subvencioniranja kupovine bicikala. Pokušavamo da pošaljemo poruku da živimo u gradu koji je jako lijep, gdje osam mjeseci sija sunce, grad koji je potpuno ravan, zato hajde da mijenjamo svoje navike i više koristimo biciklo, više vremena provodimo u prirodi i tako svi više budemo zadovoljni”, zaključio je Vuković.

Komentari: 0

Novi komentar