Ministarstvo poljoprivrede upozorava na ključne probleme koji ugrožavaju crnogorske šume

Anonimne prijave dokaz da se žmuri na bespravnu sječu

 Blizu 6.000 metara kubnih drveta nezakonito je posječeno lani, što ukazuje da je riječ o značajnom problemu koji ugrožava održivo gazdovanje šumama u Crnoj Gori.
Objavljeno: 21. 04. 2019 - 06:21 Promjenite veličinu teksta: A A A

Prema preciznim podacima, u prošloj godini, kako je Pobjedi kazao državni sekretar za šumarstvo i drvnu industriju u Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja Milosav Anđelić, bespravno je posječeno 5.528 metara kubnih u državnim šumama i 339,87 metara kubnih u privatnim šumama. Kako je dodao naš sagovornik, podnešene su 393 krivične i 19 prekršajnih prijava. 

PRIJAVE 

-    Najveći broj podnešenih prijava je u područnim jedinicama na sjeveru naše države. Smatram neprihvatljivim činjenicu da se najveći broj prijava za bespravne sječe podnosi na NN lica – kazao je Anđelić. On ističe da će to pitanje biti u fokusu rada nadležnih organa međuresorskog tima za borbu protiv bespravnih aktivnosti u šumarstvu. - Posebno će biti analiziran rad područnih jedinica u kojima je podnešen manji broj prijava jer postoje jasne indicije da prikazani iskazi sječa ne korespondiraju sa važećom planskom dokumentacijom i stanjem na terenu – kazao je Anđelić. 
Ocjena stanja šuma u Crnoj Gori je, kako ističe, kompleksno pitanje i mora se sagledati iz više aspekata. 
    
- Činjenica je da Crna Gora spada među najšumovitije zemlje u Evropi – po površini pod šumama (više od 59 odsto), ali i po odnosu ukupne površine po stanovniku (1,3 hektara po stanovniku). Na osnovu mjerljivih parametara iz uspostavljenog sistema monitoringa stanja šumskih ekosistema, može se konstatovati da je stanje šuma na zadovoljavajućem nivou i da dugoročna stabilnost i otpornost šuma nije ugrožena – kazao je Anđelić. To, međutim, kako dodaje, nijesu podaci koji nas mogu učiniti bezbrižnim, već obaveza više da bogatstvo ovog resursa koje imamo očuvamo za buduće generacije i obezbijedimo njegovu održivu valorizaciju.
    
- Posebno imajući u vidu da se godinama unazad sa šumskim resursima u Crnoj Gori nije adekvatno gazdovalo, što je za rezultat imalo loše stanje šuma u pojedinim područjima, primjere prekomjerne i bespravne sječe, izvoz kvalitetnih drvnih sortimenata, šumski nered, slabe prihode od korišćenja šuma i druge koje su dobrim dijelom opravdavale lošu percepciju javnosti kada je riječ o očuvanju šuma u Crnoj Gori. Dodatno, šume su globalno sve ugroženije zbog sve izraženijeg uticaja klimatskih promjena – objašnjava Anđelić. 
    
ODRŽIVI PRISTUP 
   
-    Suočavajući se sa navedenim izazovima, on naglašava da je Vlada odgovorno i odlučno postavila zadatak – da zaštiti i održivo koristi, valorizuje osjetljive šumske resurse. - U tom pravcu u proteklih dvije i po godine donijete su važne odluke i preduzete brojne aktivnosti i mjere, koje su već dale vidljive rezultate u dijelu efikasnijeg gazdovanja šumama. Posebno smo ponosni na odluku o ograničenju izvoza drvnih sortimenata iz šuma u državnom vlasništvu i uvođenje režima dozvola za šume u privatnom vlasništvu, a koja je imala evidentne pozitivne efekte po stanje šumskih resursa i domaću drvopreradu – kazao je Anđelić.
-    Opširnije u Pobjedi
 

Komentari: 0

Novi komentar