Dekan Filozofskog fakulteta Goran Barović

Fali profesora iz oblasti psihologije

 Dekan Filozofskog fakulteta Goran Barović u intervjuu za Pobjedu kazao je da već duže vrijeme ova ustanova ima problem da zaposli domaći kadar na Studijskom programu za psihologiju zbog čega i dalje najveći broj profesora/ica iz ove oblasti angažuju sa univerziteta iz regiona
Objavljeno: 21. 04. 2019 - 06:36 Promjenite veličinu teksta: A A A

U Crnoj Gori, prema njegovim riječima, zabilježeno je pet doktora nauka iz oblasti psihologije, ali ne mogu da ih zaposle, jer neki od njih ne žele trenutni posao da zamijene profesurom ili im, s druge strane, nedostaju reference koje moraju ispuniti za izbor u akademska zvanja. Na ovom fakultetu su aktuelna i okupljanja pojedinih studenata koji se, između ostalog, žale na loše stanje na fakultetu. Govoreći o tim protestima Barović je, međutim, istakao da su studenti postupcima ,,pokazali nezrelost i neodgovoran odnos prema veoma važnom i odgovornom poslu kog su se prihvatili“. 

POBJEDA: Pojedini studenti zbog nezadovoljstva već neko vrijeme organizuju proteste u holu Filozofskog fakulteta. Jeste li razgovarali sa njima i da li ste riješili problem? 

BAROVIĆ: U više navrata sam razgovarao sa predstavnicima ove grupe studenata i upućivao na koji način mogu iskazati svoje mišljenje, ali, nažalost, oni ni jednom nijesu ispoštovali proceduru koju je potrebno sprovesti kako bi dobili priliku da reaguju, naprotiv, svojim postupcima su pokazali nezrelost i neodgovoran odnos prema veoma važnom i odgovornom poslu kog su se prihvatili. Stiče se utisak da ne žele ono što zvanično traže, već im treba da povremeno naprave galamu, pojave se u medijima čime se završava njihov „bunt“. Jedan od sastanaka koji sam imao sa njihovim predstavnicima iskoristio sam da njihove predstavnike pozovem na sjednicu Vijeća Filozofskog fakulteta, na kojoj bi iznijeli sva otvorena pitanja koja imaju. Prihvatili su ponudu, ali su kasnije iz nekog razloga odustali i vratili se svojim starim istupima u holu fakulteta. 

Međutim, kako sam i obećao, mi smo održali sjednicu Vijeća na kojoj se, vema dugo i vrlo odgovorno, raspravljalo o problemima na koje grupa studenata ukazuje u dostavljenom dopisu. Vijeće je jednoglasno zaključilo da podržavamo mlade ljude koji iznose svoje mišljenje, zahvalili se na nekoliko konkretnih i pozitivnih ukaza koje su konstatovali, da je u toku realizacija nekih od pomenutih zahtjeva koju smo već ranije otpočeli, ali iz objektivnih razloga njihova realizacija traje značajno duže od onoga što smo očekivali. 

Nažalost, zaključili smo i to da većina zahtjeva koja je zabilježena u njihovom dopisu nema nikakav osnov ili nije u ingerencijama našeg fakulteta. I do sada sam podržavao i nastaviću u narednom periodu da u potpunosti podržavam mlade ljude koji imaju viziju napretka i poboljšanja funkcionisanja UCG na svim nivoima kako bi zajedno stvorili bolje uslove za rad i dalji napredak naše akademske zajednice. 

POBJEDA: Reizabrani ste za dekana i obavljate drugi mandat do 2020. godine. Na koje učinke ste do sada najviše ponosni? 

BAROVIĆ: Poslije provedenih pet godina na čelu ove institucije, mogu reći da sam zadovoljan urađenim, kao i da se situacija na fakultetu poboljšala u svim oblastima. Danas je Filozofski fakultet institucija koja redovno izmiruje sve svoje finansijske obaveze i koja je po posljednjem završnom računu poslije dužeg niza godina pozitivno poslovala, skoro sve učionice su djelimično ili potpuno opremljene savremenim pomagalima za održavanje nastave, zgrada se po utvrđenom planu renovira i otklanjaju se nedostaci koji su nastali tokom vremena. Posebno naglašavam da je Ministarstvo prosvjete finansiralo ugradnju lifta i drugih pomagala kako bi lica sa posebnim potrebama imala potpunu pristupačnost svim prostorima u kojima se izvodi nastava. 

Podmladili smo kadar i postepeno stabilizujemo nastavni proces sa konstantnim smanjivanjem broja angažovanih profesora koji dolaze sa drugih univerziteta, uspostavili smo saradnju sa brojnim univerzitetima iz regiona i Evrope, razvijamo međunarodnu saradnju, a kada je nauka u pitanju ističem da naši profesori objavljuju naučne radove u eminentnim, svjetski priznatim časopisima, što u ranijem periodu nije bio slučaj.

Opširnije u Pobjedi
 

Komentari: 3

Diplomac

21. 04. 2019 - 09:49

Fali? A Blace, Foča, Bar, UDG! No, birajte vi kadrove i bolje se štitite da vam s njih ne dođu mr sc, dr sc, prof itd. Što rade Univerzitet CG, ministarstva prosvjete i zdravlja, Uprava za kadrove? Vrvi od psihologa-samozvanaca s raznih "poslovnih " i "kliničkih psihologija" i sl.
Ozbiljno pitanje???

21. 04. 2019 - 12:28

Da li ovi tkz " doktori psihologije" imaju stvarno doktorsko znanje, ili Ono po naški, dobijaju diplome kao u Prištini dok voz čeka za Beograd, ili kao DANAS u Tuzli dobija se diploma za ČAK TRINAJEST SATI???? Da li ovi " doktori" govore, čitaju, pišu engleski, njemački ili francusk??? Poznavajući školski sistem Crne Gore, Bosne, Srbije, čisto sumljam da ovi tkz " doktori" imaju više znanje od običnog konobara u hotelu kod Puca ili Kadastarskog službenika u Kolašinu!!
Dr ps.

22. 04. 2019 - 00:01

Bolje se dobro ozeniti, nego biti strucan. Tako se postaje dekan.
Novi komentar