The Comet is Coming ili...

Smak svijeta se pleše

Ova muzika je nalik plesu oko vatre plemenskog poglavice koji komunicira sa dalekim zvijezdama. Šabaka Hačings osmislio je pomalo ekscentričan, ali i vrlo nostalgičan i retro koncept meditacije

Objavljeno: 21. 04. 2019 - 07:36 Promjenite veličinu teksta: A A A

Vjerovatno nijeste čuli za Šabaku Hačingsa, iako je riječ o glavnoj faci britanskog džeza u posljednjoj deceniji. Mnogo poznatije ime je Sons of Kemet, projekat koji prepliće džez, dens i karipsku muziku. Za Šabaku, Londonca porijeklom sa Barbadosa, Kemet je poput lične karte.

Ekscentrični retro
Radoholičar Hačings, najpoznatiji po grupi Shabaka and the Ancestors, ipak stvara najinteresantniju muziku u projektu The Comet is Coming. Ovaj „kosmički džez“ treperi između naučne i klasične fantastike. Poput ritualne, šamanske igre nekog svemirskog broda kroz gusto asteroidno polje, Šabakina muzika je nepredvidljiva i uzbudljiva. Baš onaka kakva treba da bude sada, kakvu je zamišljamo u budućnosti.
Na ploči „Trust in the Lifeforce of the Deep Mystery“ Hačings je zakoračio najdalje u toj svemirskoj ekspediciji. I to tako što je osmislio pomalo ekscentričan, ali i vrlo nostalgičan i retro koncept meditacije. 
Ova muzika je nalik plesu oko vatre plemenskog poglavice koji komunicira sa dalekim zvijezdama. Naš vrač odmah servira udarac u stomak: poruke sa neba nijesu dobre, neka kometa se bliži, a za najavljeni armagedon – sami smo krivi. I sve što ostaje u toj neumitnosti jeste ples.

02-omot-albuma

Slutnja oluje
U ovoj muzici uživaće i oni kojima džez nije pretjerano interesantan: jer album je inspirisan psihodeličnim rokom sedamdesetih u stilu King Crimsona. Očigledna inspiracija je kultna figura američkog džeza iz iste epohe, pijanista Sun Ra, ali i haus elektronika devedesetih! 
Sve to pruža kompozicijama izuzetnu slojevitost, uz utisak da je „Lifeforce“ zaista i prije svega album, dok se numere nadovezuju prirodno jedna na drugu.
U magli pospanih udara po dirkama sintisajzera, lakih kao jutarnji oblaci, izranja Šabakin saksofon, prvo kao slutnja oluje u daljini, potom kao cijeli tornado misli. Idealni primjeri su „The Universe Wakes Up“, „Super Zodiac“ i „Summon the Fire“, a na sredini albuma Hačings pametno spušta loptu sa gasa i teren prepušta saradnicima. 

Drugačiji smjer
Sve to je samo priprema za „Blood of the Past“, centralnu temu albuma, koja je konačno ishodište ovog rituala. Dok bijesni Šabaka odlazi u centar vatrene meteorske oluje u pomalo repetitivnom saksofonskom maršu - britanska pjesnikinja Kejt Tempest prosipa gorke i opominjuće stihove. 
Konačno, umjesto smaka svijeta, kometa Šabake Hačingsa donosi nešto dragocjeno - momenat samospoznaje i saznanje da je čovjeku, za novi početak, potrebno makar malo pristojnosti.
Planeta neće propasti od nekakavih nuklearnih napada, već od nedostatka elementarne ljudskosti. Ali, ipak je dovoljno malo džeza, poput albuma „Lifeforce“, da se velika utakmica planete okrene u drugom smjeru. S. S.
Ocjena: 77/100

FOTO: impulserecords.com / amazon.com

Komentari: 0

Novi komentar