Kotorani na referendumu da se izjasne o dogradnji Luke

Predsjedništvo Socijaldemokratske partije (SDP) pozvalo je predsjednika Opštine Kotor Vladimira Jokića da podrži raspisivanje opštinskog referenduma na kojem će se građani izjasniti u vezi sa dogradnjom operativne obale Luke Kotor, Luže, za megakruzere.
Objavljeno: 21. 04. 2019 - 09:11 Promjenite veličinu teksta: A A A

Predsjedništvo te partije pozvalo je Jokića da dostavi Skupštini opštine (SO) Kotor na odlučivanje odluke iz njene nadležnosti koje je, kako su naveli, sam donio u njeno ime na Skupštini akcionara Luke Kotor, kako bi se o njima SO mogla izjasniti, a građani upoznati sa aktima koje su donešeni u njihovo ime.

Jokića su pozvali da se javno obaveže da će u slučaju odgovora “ne” građana na referendumu ili bilo kojeg zahvata u akvatorijumu bez zakonskih preduslova i saglasnosti UNESCO-a podnijeti ostavku odmah.

“Pozivamo Jokića da sa svojom partijom do utorka podrži raspisivanje opštinskog kotorskog referenduma sa pitanjem “Da li ste da se dogradi Luža, operativna obala Luke Kotor za vez megakruzera”, kaže se u saopštenju.

Iz SDP su kazali da se nadaju da će Jokić prihvatiti poziv.

Kako su naveli, nude mu povratak na elementarno demokratsko ponašanje – da se mišljenje građana mora čuti i da se zakoni moraju poštovati. 

Iz SDP-a su rekli da su na ovaj način usaglašeni sa predlogom Pokreta za promjene (PZP) za izjašnjenje građana.

Predsjedništvo SDP pozvalo je odbornike te partije da u slučaju validnog prihvatanja ove ponude, odustanu od glasanja za razrješenje Jokića na sjednici SO zakazanoj za srijedu i pruže mu, kako su naveli, još jednu šansu da ispravi greške i štetu koju je učinio.

“Ukoliko Jokić odbije naš poziv da građani odlučuju o pitanjima koja dugoročno utiču na Kotor, ili nastavljajući da krije odluke, onemogući da se Skupština izjasni o pitanjima iz sopstvene nadležnosti koje je preuzeo, nećemo dozvoliti da, uprkos medijskim spinovima, sopstvene nezakonitosti dalje sakriva “opozicionarstvom”, kaže se u saopštenju. 

Iz SDP-a su poručili da su odlučni da spriječe dalekosežne devastacije koje bi dogradnje operativne obale, Luže, za mega kruzere napravila u zoni zaliva kao spomeniku kulture prve kategorije pod zaštitiom UNESCO-a.

Kako su naveli, kršenje temeljnih zakonskih propisa za neki grad, posebno takvog značaja kao što je Zakon o zaštiti prirodnog i kulturno – istorijskog područja Kotora, nedopustivo je za svaku lokalnu zajednicu.

“Gradnja na vratima od Starog grada premašuje mandat jedne vlasti i predstavlja jedno od najvažnijih pitanja o kome građani Kotora moraju odlučiti neposredno”, dodaje se u saopštenju.

Iz SDP-a su naveli da među predstavnicima građana ne postoji saglasnost o pitanju dogradnje operativne obale, Luže, pa treba pitati građane direktno.

Iz te stranke su kazali da su poziv za prevazilaženje političke krize u Kotoru uputili cijeneći delikatnost političke situacije, potrebu 
opozicione saradnje i predloge opozicionih kolega.

“Sve koji su iz nedovoljne upućenosti ili sitnih nejavnih interesa politički napadali SDP, podsjećamo da je upravo SDP Crne Gore 2004. godine presudno doprinio da građani, nezavisni mediji, nevladin sektor i opozicije odbrane Taru od potapanja”, dodaje se u saopštenju.

Iz SDP-a su poručili da će i sada odbraniti Kotor od zatrpavanja mega kruzerima.

 

Komentari: 1

Stanovnik Kotora

21. 04. 2019 - 12:03

Ja nijesam za dogradnju Luže, glasam a drastično smanjenje kruzera jer od njih Kotor i 95% stanovnika kotora nemaju ništa bez štete i haosa od života šest mjeseci. A svima u skupštinu ne vjerujem ništa, jer jedno pričaju drugo misle a treće rade.
Novi komentar