Vijesti tužiš, Vijesti ti sude

Tužba koju je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović podnio protiv nezavisnog dnevnika Vijesti, izazvala je oštre reakcije Medijske asocijacije Jugoistočne Evrope (MAJE) i Društva profesionalnih novinara Crne Gore (DPNCG), u kojima je Đukanović oštro kritikovan, a čak je postavljeno i pitanje da li je on “dozvoljenim sredstvima na vlasti toliko godina”.
Objavljeno: 21. 04. 2019 - 10:41 Promjenite veličinu teksta: A A A

Ta informacija, koja se tokom čitavog prekjučerašnjeg dana vrtjela na svim medijima ne bi bila problematična da se, ponovo, ne radi o klasičnom spinovanju crnogorske javnost, pišu Vikend novine.

Bombastični nazivi udruženja i asocijacija treba da stvore utisak kako se, eto, svi novinari, a čak i mediji Jugoistočne Evrope zgražavaju tužbe jednog predsjednika protiv jedne novine. Javnost, međutim, ne zna da je Medijska asocijacija Jugoistočne Evrope, čedo ND Vijesti.

Prije godinu dana, krajem januara ND Vijesti, na čelu sa tadašnjim direktorom Željkom Ivanovićem, osnovale su Medijsku asocijaciju Jugoistočne Evrope, a osnivači su i Oslobođenje iz Sarajeva, AMG – Beograd, Koha iz Prištine, Sloboden pečat Skoplje i Koha takođe iz Skoplja. U podgoričkom hotelu “Centre vile” 6. aprila prošle godine za izvršnog direktora Asocijacije izabran je Vuk Maraš, koji je napustio MANS gdje je ranije radio i prešao u ND Vijesti. Asocijacija je registrovana kao nevladino udruženje sa sjedištem u Podgorici, a za prvog predsjednika Skupštine Asocijacije je izabran upravo Željko Ivanović iz Vijesti.

Nešto starije od MAJE je Društvo profesionalnih novinara Crne Gore, koje je osnovano 2016. godine, a, kako je tada saopšteno, glavni ciljevi društva su poštovanje novinarskih standarda, zaštita slobode javne riječi i unapređenje položaja novinara, foto-reportera i snimatelja. I, naravno, ovo društvo ima veoma bliske veze sa ND Vijesti, jer u Upravnom odboru ima čak tri novinara koji su zaposleni u konzorcijumu, a prva ličnost, odnosno generalni sekretar Društva je Mila Radulović, koja je urednik političke redakcije u ND Vijesti.

Sada čelni ljudi MAJE i DPNCG daju saopštenja u kojima kritikuju tužbu i brane kuću u kojoj su zaposleni i, vjerovatno, očekuju da građani misle da to rade da bi zaštitili novinarsku profesiju, a ne ND Vijesti.

Takvo spinovanje javnosti prepoznaju svi oni koji se bave novinarstvom, a ND Vijesti i dalje na sav glas govore o svom profesionalizmu i kritikuju druge medije da nijesu nezavisni i da “zatrpavaju” nezavisne informacije. A spinovanje javnosti je počelo i samim osnivanjem MAJE i DPNCG. U prvoj informaciji o Medijskoj asocijaciji Jugoistočne Evrope je rečeno da su je osnovale šest vodećih medijskih kuća iz Jugositočne Evrope. Ni pomena, na primjer o sarajevskom Avazu, beogradskim Novostima, Politici, Blicu, podgoričkim Danu i Pobjedi itd.

Društvo profesionalnih novinara Crne Gore je nakon osnivanja saopštilo da ostala udruženja novinara u Crnoj Gori postoje samo na papiru. Tako ispada da samo ono što Vijesti saopšte i njene nevladine organizacije je relevantno na crnogorskoj medijskoj sceni.

A nije to tako, ali jasno da kada tužiš Vijesti moraš biti spreman na medijski linč.

Mili Prelević

Komentari: 4

Aco M

21. 04. 2019 - 11:12

Vijesti=rak rana Crne Gore
0+0=0

21. 04. 2019 - 12:01

Vijesti + novinarstvo Vijesti = 0 (nula)
Milo

21. 04. 2019 - 13:08

Čim se čačne u osinje gnijezdo odmah reakcija želim Vijestima da hrabro istraju
Vijesti = stalne prevare

21. 04. 2019 - 15:36

"Balkan Insight" , portal koji Vijesti citiraju kao "strnai" na engleskom uredjuje DUsica Tomovic njihova bivsa zaposlena
Novi komentar