Prvi potez novog predsjednika Ukrajine

Zelenski: Moj prvi zadatak biće oslobađanje vojnih zatvorenika

Komičar Volodimir Zelenski izjavio je večeras da će njegov prvi zadatak kao novog predsjednika Ukrajine biti da obezbijedi oslobađanje vojnih zatvorenika koji se nalaze u pritvoru u istočnoj Ukrajini i Rusiji.
Objavljeno: 21. 04. 2019 - 22:17 Promjenite veličinu teksta: A A A
Zelenski: Moj prvi zadatak bice oslobadanje vojnih zatvorenika
Foto: Reuters

"Zadatak broj jedan za nas je povratak svih zatvorenika, svih ratnih talaca, naših mornara", rekao je novinarima Zelenski koji je, prema izlaznim anketama, ubjedljivo pobijedio Petra Porošenka na predsjedničkim izborima.

U Rusiji se u zatvoru nalaze 24 ukrajinska mornara od novembra prošle godine, kada je ruska obalska straža zaplijenila tri ukrajinska broda dok su prolazila Kerčkim moreuzom, podsjeća AP.

Poslije objavljenih izlaznih anketa, prema kojima je osvojio 73 odsto glasova, a Porošenko samo 25, Zelenski je poručio Ukrajincima: "Obećavam, nikada vas neću iznevjeriti".

Zelenski je rekao da "iako još uvijek nije predsjednik, može da govori kao građanin Ukrajine", sugerišući da njegova ubjedljiva pobeda može da posluži kao model za druge bivše sovjetske države koje žele da se pokrenu iz "okoštale" politike.

"Svim zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza - pogledajte nas. Sve je moguće", istakao je Zelenski.

Ukrajinski predsjednik ima značajna ovlašćenja kad je u pitanju bezbijednost, odbrana i spoljni poslovi zemlje.

Rojters konstatuje da Ukrajina uplivava u nepredvidive političke vode nakon što su ankete pokazale da je Zelenski, koji nema političkog iskustva, odnio ubjedljivu pobedu.

Pobjeda Zelenskog sa tolikom razlikom predstavlja gorak udarac za Porošenka koji je na vlasti od 2014. godine.
 

Komentari: 1

Мирослав Ђукић

22. 04. 2019 - 10:25

Честитам новоизабраном председнику Украјине, господину Зеленском! Бирачи у Украјини су направили прави избор!
Novi komentar