Petar Vukotić, pobjednik na državnom takmičenju iz matematike

RAZGOVOR: Zadaci su kao slagalice

Zavolio sam matematiku još u drugom razredu, rješavanje zadataka padalo mi je lako. Nastavnici u našoj školi posvećeno i sa puno ljubavi pomažu đacima da njeguju i razvijaju talenat  - kaže Petar Vukotić.
Objavljeno: 22. 04. 2019 - 09:35 Promjenite veličinu teksta: A A A

Autor:

Milica LIPOVAC

TIVAT – Matematika je mnogima bauk, ali ne i Petru Vukotiću, dobitniku prve nagrade na državnom takmičenju iz tog predmeta koje je održano krajem februara.

– Meni je matematika laka. Rješavanje zadataka je kao slaganje slagalica – objašnjava mladi Tivćanin.

Petar je učenik Osnovne škole ,,Drago Milović“ u Tivtu, pohađa deveti razred. Prošle godine bio je drugi iz matematike na državnom takmičenju i drugi na Olimpijadi znanja iz programiranja.

LJUBAV

Kaže da je matematiku zavolio na početku školovanja.

– Rješavanje zadataka padalo mi je lako, zavolio sam matematiku još u drugom razredu – kaže Vukotić.

Omiljeni matematičar mu je Pitagora, ali su mu, priznaje, mnogo interesantniji fizičari. Da je zaljubljenik u prirodne nauke pokazuje lista njegovih omiljenih predmeta – osim matematike, voli fiziku, hemiju i biologiju.

Petar završava osnovnu školu, na prekretnici je. Na pitanje kakvi su mu planovi odgovara da će upisati matematičku gimnaziju. O fakultetu još ne razmišlja.

– Zavisiće od predmeta koji me bude najviše zanimao u srednjoj školi. Zapravo, još nijesam siguran čime ću se baviti u budućnosti, ali mislim da će na neki način biti povezano sa matematikom ili fizikom – kazao je Vukotić.

S obzirom na to da mu ,,matematika ide dobro“ ne vježba mnogo, osim uoči takmičenja kada vikendom provede po dva sata rješavajući različite probleme. Ima dovoljno vremena za vannastavne aktivnosti, da se druži sa vršnjacima, bavi programiranjem i omiljenim sportom, košarkom.

Po njegovim riječima, učenici u Osnovnoj školi ,,Drago Milović“ mogu da njeguju i razvijaju svoj talenat prije svega zahvaljujući nastavnicima koji sa njima posvećeno i sa mnogo ljubavi rade.

– Takav je bio moj nastavnik i mentor Miloš Gojačanin, kojem mogu da zahvalim za uspjeh koji sam postigao – kaže Petar Vukotić.

MENTOR

Miloš Gojačanin kaže da je ponosan što ima učenika kao što je Petar.

– On je pored neospornog talenta za matematiku bio spreman da usvaja sve sugestije i da posveti veliki dio vremena vježbanju – ističe Gojačanin.

Međutim, ističe on, interesovanje učenika za takmičenja iz matematike nije veliko pa bi obrazovni sistem trebalo da bude više naklonjen talentovanim učenicima.

– Što se takmičenja tiče, nije dobro što se ne organizuje državno takmičenje za 7. i 8. razred. Istina, postoji Olimpijada znanja za te uzraste, ali bi bilo dobro da se organizuje i državno takmičenje kao kod nekih zemalja u okruženju – kaže Gojačanin.

Mladima koji žele da se bave matematikom on poručuje da ne odustaju, jer se trud isplati.

– Osim toga što će razvijati proces razmišljanja i logiku, matematika je nauka čije je znanje neophodno da bi se moderna osoba ostvarila u mnogim oblastima, posebno u periodu tehnološke revolucije kojoj i sami svjedočimo – objašnjava Miloš Gojačanin.

Komentari: 0

Novi komentar