Zaposleni u biblioteci Đurđe Crnojević se spremaju za štrajk

Zaposleni u Nacionalnoj biblioteci Crne Gore ”Đurđe Crnojević” na Cetinju se pripremaju za štrajk sa prekidom rada.
Objavljeno: 22. 04. 2019 - 10:11 Promjenite veličinu teksta: A A A

Kako su kazali iz Sindikata, iscrpili su sva sredstva svoje borbe za uspostavljanje normalne, zakonom propisane organizacije rada u Biblioteci.

Nakon štrajka upozorenja, kada su direktoru Biblioteke Bogiću Rakočeviću predali svoje zahtjeve da im se do kraja aprila daju novi ugovori o radu i radna mjesta, zaposleni kažu da zahtjevi nijesu ispunjeni i da su primorani da pripreme štrajk.

“Naime, organizacija poslova se, od usvajanja Granskog kolektivnog ugovora za oblast kulture, svela na poslove knjižničara i bibliotekara. Usvajanjem Granskog kolektivnog ugovora za oblast kulture, oktobra 2016. godine mnogi poslovi i radna mjesta koji su do sada postojali u Nacionalnoj biblioteci, su nestali iz Granskog kolektivnog ugovora, iako u Biblioteci postoji osnovna potreba za njima, da bi se ispunili svi ciljevi i zadaci, koje je, prema Zakonu o bibliotečkoj djelatnosti, Nacionalna biblioteka dužna da ispuni. Napominjemo da su svi ovi poslovi postojali u prethodnim Granskim kolektivnim ugovorima i aktima Biblioteke”, navode iz Sindikata.

Ističu da je između Ministarstva kulture i Nacionalne biblioteke nastalo “vrzino kolo” i oko usvajanja novog akta o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji u ovoj ustanovi.

“U periodu od usvajanja GKU do danas su se izmijenila tri ministra, zaposleni u Biblioteci su organizovali više štrajkova upozorenja, direktor Biblioteke se, kao i sindikat ove ustanove, više puta obraćao Ministarstvu kulture sa zahtjevima za pomoć oko rešavanja problema organizacije poslova u Biblioteci. Međutim, bazuspješno. Sve što je Biblioteka kao pomoć od Ministarstva kulture dobila za to vrijeme bila su obećanja i načelni dogovori da treba da se mijenja Zakon o bibliotečkoj djelatnosti. Zaposleni su u čudu, jer se oni upravo pozivaju na Zakon o bibliotečkoj djelatnosti u kojem su pobrojani poslovi koje, u zavisnosti od tipa kojem pripada, neka biblioteka treba da obavlja”, poručuju zaposleni.

Komentari: 0

Novi komentar