U kriminalnoj organizaciji dva pripadnika VCG

Tri osobe uhapšene zbog šverca kokaina, za dvijema se traga

Tri osobe – M. K, D. R. i R. O. – uhapšene su, a za dvijema – V. R. i D. R. – se traga, zbog sumnje da su članovi kriminalne organizacije koja je učestvovala u švercu 60 kilograma kokaina, vrijednog oko pet miliona eura, koji je u petak pronađen na školskom brodu „Jadran“, saopšteno je danas na zajedničkom presu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), Ministarstva odbrane i Uprave policije (UP).
Objavljeno: 22. 04. 2019 - 11:33 Promjenite veličinu teksta: A A A
Tri osobe uhapsene zbog sverca kokaina, za dvijema se traga
Foto: Portal Analitika

Specijalni državni tužilac Saša Čađenović, kazao je da su među uhapšenima dva pripadnika Vojske Crne Gore (VCG), a da ostali osumnjičeni nemaju nikakve veze sa VCG.

Vještačenjem je, prema njegovim riječima, utvrđeno da je čistoća zaplijenjenog kokaina preko 80 odsto. Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, rekao je da je kokain najveće čistoće koji je oduzet u Crnoj Gori.

Na brodu „Jadran“ su takođe, kako je saopštio Čađenović, pronađena i dva komada vatrenog oružja s obrisanim serijskim brojevima, kao i veća količina municije. Dodaje da je pretresom na drugoj lokaciji pronađeno još 150 grama kokaina i jedan komad vatrenog oružja.

Protiv pomenutih pet lica pokrenut je krivični postupak zbog sumnje da su izvršili krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, neovlašćenja proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga i krivičnog djela nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

Čađenović kaže da je djelovanje ove kriminalne organizacije planirano „na duži vremenski period u međunarodnim razmjenama“. Dokazima je, kako navodi, utvrđeno da je ova grupa bila spremna da primjenjuje nasilje i zastrašivanje.

„Kriminalni plan se sastojao u tome da se opojna droga kokain, koja je nabavljana od ove kriminalne organizacije, s teritorije Crne Gore pomorskim putem, brodovima, transportuje prema lukama u Turskoj, gdje bi drugim članovima kriminalne organizacije kokain bio isporučivan, a u povratku bi preuzimali od istih lica iste količine opojne droge heroin, koju bi transportovali u Crnu Goru radi prodaje. Na isti način je trebalo da bude transportovano i oružje s teritorije Crne Gore prema Turskoj, zajedno s opojnom drogom“, pojasnio je Čađenović.

Tužilac Katnić je rekao da su SDT i UP, po saznanjima Agencije za nacionalnu bezbjednost i Obavještajno-bezbjednosnog direktorata VCG, prije nekoliko mjeseci započeli rad na prikupljanju dokaza o djelovanju ove kriminalne organizacije.

„Bez pravilnih i pravovremenih odluka ministra odbrane i saradnje s Obavještajno-bezbjednosnim direktoratom, ne bi se mogli prikupiti dokazi, niti pratiti djelovanje pojedinih pripadnika kriminalne organizacije, a konačno ni identifikovati pojednici iz VCG koji su prihvatili članstvo u kriminalnoj organizaciji“, istakao je Katnić.

Na pitanje novinara da li zapljena kokaina na brodu „Jadran“ ima veze s ubistvom Veselina Vukotića, oca navodnih vođa tzv. „škaljarskog klana“, Katnić je odgovorio da nemaju takvih saznanja.

Načelnik Štaba Generalštaba VCG, pukovnik Aleksandar Pantović, rekao je da je ovaj slučaj pokazao da će svaki pokušaj da se kriminal unese u vojsku ostati samo zamisao.

„Za pojednice koji su nedostojni poziva kojim se bave – neće biti mjesta. Ovo je pouka i poruka da VCG neće dozvoliti da se iko skriva iza uniforme i koristi je za nečasna djela “, poručio je on.

Pantović je saopštio da će „Jadran“ danas u podne krenuti na planirano krstarenje.

Komentari: 1

Tara

22. 04. 2019 - 18:00

Ovo je bio samo trik da udju u crnogorsku vojsku.. treba dobro otvoriti oci..i drugim vojnicima..ako nesto primijete da dostave anonimno!
Novi komentar