Adnan Prekić, istoričar

CRVENA MUSTRA: Ženska moda u socijalističkoj Crnoj Gori

Pojava mode, odnosno popularnih stilova i formi oblačenja, predstavlja jednu od tekovina emancipacije žene u socijalističkoj Crnoj Gori.
Objavljeno: 23. 04. 2019 - 00:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

Početkom pedesetih godina 20. vijeka u crnogorskom javnom prostoru i medijima, prvi put se govori o modi, ženskoj ljepoti i načinu da se preko odjeće istakne ženstvenost. Pojavljuju se prvi primjeri konzumerizma u crnogorskom društvu i usvajaju novi životni stilovi. Talas društvenih promjena, pokrenut nakon političkog i ideološkog sukoba Jugoslavije i SSSR-a, usloviće prihvatanje novih životnih stilova. Sovjetizaciju društva, odnosno nekritičko preuzimanje sovjetskog modela razvoja, zamjeniće nove forme oblikovanja socijalističke države.

Tako će od pedesetih godina uporedo sa otklonom od sovjetskog iskustva, početi da se izgrađuju novih društveni stilovi, oslonjeni na tradiciju zapadnjačke civilizacije. Na talasu tih promjena, prvi put u Crnoj Gori, počinje i intersovanje za modu.

Posljedice Drugog svjetskog rata: Posljedice Drugog svjetskog rata u Crnoj Gori, obim razaranja, ljudske i materijalne žrtve koje je država podnijela tokom više od četiri godine sukoba, očekivano su u drugi plan smjestile svaku priču o modi. U to se uklopila i ideološka slika o modnim stilovima preuzeta iz SSSR-a u kome je moda tumačena kao naslijeđe kapitalizma. Povremeno se u ženskim časopisima ili posljednim stranicama dnevnih novina pojavljuju tekstovi koji se odnose na odjeću i oblačenje ali oni nijesu imali nikakve veze sa modom.

prijedlog-iz-1953-godine-2

Od 1946. godine list Naša žena objavljuje savjete iz Ženske zanatske škole sa Cetinja, gdje se u rubrikama Uradi sam, daju savjeti kako da žene pripreme ili sašiju neki odjevni predmet. U skladu sa tada aktuelnim socijalnim momentom, govori se isključivo o prepravljanju starih odjevnih predmeta kao što su kaputi ili stare košulje, haljine, koje po priloženim uputstvima treba prekrojiti i od njih napraviti nove odjevne kombinacije. I sami modeli ženske gardarobe, prezentovani u crnogorskim štampanim medijima, nemaju elemente elegantne odjeće. To su po pravilu svedeni komadi ženske odjeće, bez suvišnih detalja i ukrasa.

Nagovještaji: Prve nagovještaje izmjenjenog odnosa prema ženskoj garderobi u Crnoj Gori možemo prepoznati početkom pedesetih godina. Sredinom 1951. godine u ženskom časopisu Naša Žena, prvi put se spominje riječ moda. Ova promjena nije bila samo terminološka jer se u ovom listu, koji preko AFŽ-a kontroliše Komunistička partija Crne Gore, jasno prepoznaje nova funkcija ženske odjeće. Umjesto jednostavne i pristupačne odjeće koju žene treba same da naprave, pojavljuje se novi koncept koji zagovara lijepu i ženstvenu odjeću pripremljenu po jasno utvrđenim stilskim uputstvima.

Sa prvih stranica ovih listova postepeno izostaju političke teme, koje su u prethodnom periodu zauzimale skoro 80% sadržaja. Umjesto političkih tekstova i ideoloških uputstava, prvi put se piše o njegovanju ženskog lica, kosi, frizurama, kozmetičkim preparatima i sličnim temama. Promjenu uređivačke koncepcije najbolje opisuju stranice rezervizane za oblačenje žene. Na tim stranicama više ne postoje rubrike Uradi sam u kojima se ukazuje na potrebu prepravke starih odjevnih predmeta. Fokus je na novim komadima odjeće koji umjesto praktičnosti i skromnosti, asociraju na raskoš i ljepotu.

prijedlog-iz-1953-godine

Trendovi: Modni trendovi koji se nude crnogorskim čitateljkama preuzimaju se iz sličnih časopisa koji izlaze u Beogradu i Zagrebu. Crnogorskim ženama najčešće se predstavljaju modeli i kombinacije preuzeti iz zagrebačkog mjesečnika Naša moda koji ima ambiciju da oblikuje novi stil socijalističke žene Jugoslavije.

U uvodniku časopisa Naša moda precizno se objašnjava funkcija mode u socijalističkoj Jugoslaviji. Za Komunističku partiju, odnosno Antifašistički front žena koji je izdavač časopisa, moda je morala biti u službi naroda. Po njihovom tumačenju „osnovni zadatak socijalističke mode je da u granicama praktičnosti zadovolji potrebu za isticanjem ženstvenosti, služeći širim slojevima domaćica, radnica, činovnica, jednom riječju služeći radnoj ženi“.Osnovna karakteristika modnog stila koji se afirmiše u crnogorskim štampanim medijima tokom pedesetih godina 20. vijeka je uvođenje takozvane „nove modne klasike“ koja treba da afirmiše odjevne predmete trajnog kvaliteta. Stil koji se zagovara, oslanja se na estetiku modne kuće Christian Diori njihovu stilsku liniju New Look, koja se od 1947. godine pojavljuje u kreacijama ove modne kuće.

Potreba da ženska moda bude dio novog životnog stila socijalističke žene u Crnoj Gori pokrenula je i razvoj nove industrijske grane. Od pedesetih godina dolazi do naglog razvoja tekstilne industrije. U narednim decenijama, pogoni tekstilne industrije biće otvoreni u skoro svakom gradu Crne Gore. Ova industrija će u najboljim danima zapošljavati oko 8.000 radnika, uglavnom žena. Tekstilna industrija činila je 3,2% ukupne industrijske proizvodnje, generišući i do 1,2 % društvenog proizvoda Crne Gore.

prijedlog-iz-1954-godine

Na razvoj mode i tekstilne industrije od sredine pedesetih godine, naručito će uticati i pojava vještačkih materijala. Novi materijali izazvaće jednu vrstu modne revolucije pošto će vještački materijali biti mnogo jeftiniji i dostupniji. Crnogorske žene biće u prilici da prvi put po pristupačnim cjenama kupuju garderobu koja će biti udobna ali i elegantna, u skladu sa aktuelnim modnim trendovima. To je period masovnog korištenja proizvoda od vještačkih vlakana, među kojima će crnogorskim ženama biti najatraktivnije najlonske čarape, vještačka svila, kupaći kostimi i niz drugih odjevnih predmeta koji su bili mnogo praktičniji od tada poznatih materijala za odjeću.

Modni stil koji se afirmiše od pedesetih godina potpuno je oslonjen na estetiku zapadnjačke kulture. On će biti dodatno osnažen tokom šezdesetih godina, kada dolazi do porasta životnog standarda i formiranja takozvane srednje klase socijalističke Jugoslavije. Srednja klasa doprinjeće opštoj ekspanziji potrošnje, između ostalog i potrebom za stilizovanom, modernom odjećom. Jedan od najilustrativnijih pokazatelja tih potreba bili su odlaci u Trst, Solun ili Bari gdje se kupovala moderna, zapadnjačka odjeća.

prijedlog-iz-1954-godine-2

Emancipacija: Pojava mode početkom pedesetih godina 20. vijeka je još jedan segment emancipacije žene u socijalističkoj Crnoj Gori. Novi koncept ženske garderobe koji će osim udobnosti i funkcionalnosti insistirati na ženstvenosti i stilu biće podsticaj u prevazilaženju tradicionalne uloge žene u crnogorskom društvu.

Usvajanje novih životnih stilova od sredine pedesetih godina 20. vijeka možemo smatrati i početkom konzumerizma u Crnoj Gori. Koncept o svedenoj i skromnoj odjeći bez ukrasa, koju izrađuju krojačice ili domaćice u svojim kućama, potpuno se odbacuje. Razvoj tekstilne industrije i upotreba novih materijala, učiniće da moderna, stilizovana ženska odjeća bude dostupna svima. Tradicionalni model: od starog napravi novo i jednostavno, zamjenjuje model: kupi novo i moderno.

Komentari: 6

Putnik Namernik

23. 04. 2019 - 02:50

Sećam se nije bilo dezodoransa... Jedva i sapuna... Moda samo za 'avangardu' a za nas obicne smrtnike jedne pantalone, jedne cipele, jedna košulja itd. Pocepani donji veš... Manite me tih priča....
Je li ovo istorija

23. 04. 2019 - 12:27

je li ovo istoričar. Po drugi put pišem komentar a pisaću ga i treći put, poslije 11 kad se promijeni smjena. Dodaću ovome komentaru još jednu rečenicu: za sve nas je bolje htjelo biti da je autor teksta ostao da radi kao spiker na TV.
Anagust

23. 04. 2019 - 13:52

Uopshte nerazumijesh o chemu je prica. Prica o modi odhje je prica kako se Crnogorsko drushtvo mijenjalo od totalno patrijahalnog ratnickog drushtva koje je proshlo golgotu ratova u orvih 45 godina dvadestog vijeka, i prihvatanje evropskih vrijednosti pa bilo to u modi ili ostalim sferama drushtvenog zhivita. Ne samo mi , nego cijela Evropa je bila razorena, “soup kitchens” su bile dio norme u Italiji, Francuskoj I u vechini zemalja Evrope 1945. A onda dolazi preporod u kulturi, poslu, modi...ljudi obdacuju “austerity “ ...New Look...Dior...Bertolucci...vespe se pochinju voziti, ekonomije raste, suknje idu gore... a za tebe? Najbolje je da odesh do tvoga popa da te on nashjetuje kako i sta. I nemoras slijedeci put gubiti toliko vrijeme da bi pokaza’ svoju neobavijeshtenost.
Neznaveni

23. 04. 2019 - 16:01

Evo sam se sad vratio od popa. Mada, on veli da ovi i ovakvi tekstovi njima samo idu na ruku. Pričom o modi, heklanju i kukičenju skreće se pažnja sa suštinskih istorijskih tema o kojima se (kad je ovaj portal u pitanju) do nedavno pisalo a od nedavno izbjegava. Ovaj autor sa njegovim pričama o faks helizimu, radionu i pitralonu je podmetnut i nametnut u tu svrhu. Zamisli ti što mi Spc pop ispriča.
Nada B.

23. 04. 2019 - 13:55

Ne smeta podsjetiti se na žene nekih bivših vremena. To dokazuje samo toliko da se sav društveni, socijalni i kulturni kapacitet u suštini ogleda baš u statusu žena i njihovoj smosvjesnosti. Crnogorske žene su vazda bile mnogo, mnogo skromnije nego što je trebalo da budu. Zato su ovdšanjim muškarcima sve druge bile nekako atraktivnije i zanimljivije. E, sad su i ovdašnje žene "zanimljive" i to na onaj "sačuvajbože" način. Užas. Meni je, pak, sada samo žao što gosp. Prekić nije pomenuo i koje je bila prva urednica (dugi niz godina) prvog ženskog časopisa u CG - Bosiljka BALIĆ, divna, pametna i otmena žena, koja je u dubokoj stzarosti umrla u Risnu, u domu za stare i nemoćne, slijepa i skoro potpuno zaboravljena. Poštovanje za nju
Nera

23. 04. 2019 - 17:20

Kotorske i Budvanske gospodje su pratile zapadnu modu jos od vladavine venecije na ovim prostorima ili od pamtivjeka. Tako da neko ne pomisli da je bas u cijeloj danasnjoj CG moda pocela 1950. I da ne zaboravim,Cetinjanke su takodje imale dobar ukus pod uticajem Kotora .
Novi komentar