Šehović sa studentima

Nikad se više nije ulagalo u obrazovanje

Nema sumnje da je reforma obrazovanja u koju smo ušli prije dvije godine usmjerila naš sistem visokog obrazovaja ka ispunjenju evropskih standarda, u čemu bitnu ulogu imaju univerzitet i studenti, te zajednički napor da dođemo do najefikasnijih rješenja u implementaciji normi, poručio je ministar prosvjete Damir Šehović na debati koju je organizovao Studentski parlament UCG, a na kojoj su govorili i rektor UCG Danilo Nikolić, direktor Agencije za kontrolu i obezbjeđenje kvaliteta visokog obrazovanja Srđan Popović i studentski ombudsman UCG Aleksandar Šipčić.
Objavljeno: 22. 04. 2019 - 16:36 Promjenite veličinu teksta: A A A
Nikad se vise nije ulagalo u obrazovanje
Foto: Ministarstvo prosvjete

Kako je saopšteno iz Ministarstva, debata je organizovana s ciljem detektovanja dobrih i loših stvari u visokom obrazovanju i predstavljanja ankete koju je među studentima sproveo Studentski parlament.

Prema rezultatilma ankete, studenti su zadovoljni redovitošću u nastavi, dodatnim servisima na UCG, vannastavnim aktivnostima, funkcionisanjem studentskog prevoza, dok su kao prostor za ulaganje dodatnog napora institiucija, između ostalog, prepoznali poboljšanje infrastrukture objekata i implementiranje obavezne praktične nastave na fakultetima.

Razgovarajući sa studentima, Šehović je izrazio zadovoljstvo jer ne dovode u pitanje put i koncept kojim je usmjereno visoko obrazovanje, već razmišljaju o načinu njegovog daljeg unapređenja, odnoso efektnije implementacije zakonskih rješenja.

On je, kako je saopšteno, istakao da su Ministarstvu prosvjete neophodne sugestije studenata i univerziteta kako bi zajedničkim snagama pronašli najbolja rješenja koja bi unaprijedila kvalitet nastave, naročito u dijelu obavezne prakse na fakultetima.

Kao pozitivan primjer obezbjeđivanja uslova za izvođenje prakstične nastave, navedena je sudnica Pravnog fakulteta, u okviru koje studenti u samoj ustanovi lako i dostupno razvijaju neophodne praktične vještine.

2204ucgpanel

''Šehović je podsjetio da se u obrazovanje nikada više nije ulagalo, pa je u skladu sa tim budžet UCG danas veći nego ikad ranije. On je rekao da će država u narednih nekoliko godina za potrebe obrazovanja izdvojiti oko 50 miliona eura, te da projekti obnove infrastrukture ustanova visokog obrazovanja već pronalaze svoje mjesto u planu investiranja.  On je studente upoznao sa aktuelnim projektima u ovoj oblasti. Naime, podsjetio je da je u toku izrada glavnog projekta rekonstrukcije objekta Tehničkih fakulteta UCG. Takođe, izrada glavnog projekta za rekonstrukciju toplane UCG je u završnoj fazi, a procijenjena vrijednost radova je oko 500.000 eura.

Šehović je najavio nastavak izgradnje kompleksa akademija na Cetinju uz objašnjenje da su do sada izgrađeni administrativni objekat sa zajedničkim sadržajima, garažom i kotlarnicom, a u toku su radovi na Likovnoj akademiji, čija je ugovorena vrijednost radova oko 1.200.000 eura'', navedeno je u saopštenju.

Prema njegovim riječima, kroz kapitalni Budžet za 2019. planiran je početak izgradnje saobraćajnice kroz Univerzitetski kompleks, čija je ukupna vrijednost 700.000 eura, dok je u budžetu za 2019. obezbujeđeno 300.000 eura. Takođe, potpisan je i Ugovor za izradu glavnog projekta sportske sale za Fakultet za fizičo obrazovanje u Nikšiću.

Na debati je poručeno da će se u narednom periodu nastaviti sa aktivnostima na punoj impementaciji reformi, čiji rezultati će se znati nakon diplomiranja prve generacije po novom modelu studiranja.

Komentari: 1

miko

22. 04. 2019 - 20:47

''Šehović je podsjetio da se u obrazovanje nikada više nije ulagalo, pa je u skladu sa tim budžet UCG danas veći nego ikad ranije.". Suma je sa 10 skočila na 17 miliona eura. Treba da kaže da je i broj studenata od 10000 povećan na 18000. Izdvajanje po studentu se nije povećalo i iznosi 900 do 1000 €. Za normalan rad UCG potrebno je najmanje 40 miliona eura. Do tada se ne treba upoređivati sa Evropom i pominjati kvalitet obrazovanja. Dajte, da se ne lažemo više.
Novi komentar