KUKURUZ – IZBOR HIBRIDA

Kvalitetna i ekonomična proizvodnja kukuruza je najvećim dijelom rezultat dobrog planiranja, a ne oslanjanja na čistu sreću. Zato, ratari razmišljajte na vrijeme o tome na koji način i kada će te obaviti pripremu zemljišta za sjetvu i koji hibrid će te posijati.
Objavljeno: 22. 04. 2019 - 23:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

Izboru hibrida treba posvetiti veliku pažnju. Istraživanja pokazuju da Izbor hibrida utiče 40% na prinos, primijenjena agrotehnika 30-40%, a vremenski uslovi 10-20%. Odabrani hibrid treba da bude onaj kome u suštini najbolje odgovaraju uslovi parcele, tj. tip zemljišta, plodnost, mogućnost navodnjavanja itd.

Šta treba znati

Jako kasni hibridi prinosom prevazilaze ranije hibride, a u poslednje vrijeme rani i srednje kasni su im se približili ostvarenim prinosom. Kasni hibridi često ne mogu kvalitetno da sazru što otežava čuvanje zrna i povećava opasnost od bolest klipa, a jesenja obrada poslije njihove berbe kasni ili se često ne izvede, što za posljedicu ima slabo pripremljeno zemljište za ozima žita, njihovo slabije nicanje, ukorijenjavanje, a samim tim i prezimljavanje. Ipak, opšte je pravilo da se  prinos  povećava kako se povećava i grupa zrenja. Uopštena preporuka bi bila  da se ne sije samo jedan hibrid tj hibrid jedne grupe zrenja.

Nek na  parcelama budu zastupljene bar tri grupe zrenja i to:

  • rani ( FAO 300 ) 20%
  • srednji ( FAO 400-500) 40-50%
  • kasni ( FAO 600-700) 20%

Takođe, treba znati da najraniji hibridi sazrijevaju za 60-70 dana, a najkasniji za 180 dana. Kod nas je taj raspon sužen od 80-150 dana kod najkasnijih, koji su ujedno i najprinosniji. Zahvaljujući tome najraniji hibridi kod nas se mogu sijati sve do početka jula, a i kasnije ako postoje uslovi za navodnjavanje. Znači, prvo sijte kasne a zatim rane hibride.

kukuruz-savjeti-mprr-2

 

Izabrani hibrid treba da se odlikuje:

- visokom rodnošću i stabljikom koja se ne lomi

- kvalitetnim zrnom koje u jesen brzo otpušta vodu iz zrna

- dobrom prilagodljivošću na loše uslove

- hibrid koji će sazrijeti na vrijeme i ostaviti vremena za osnovnu obradu u jesen

 

sijacica-savjeti-mprr Sijačica

Kada i kako sijati

 - ni prerano ali ni prekasno-od 15 aprila (temperatura zemljišta preko 10°)

- na dubini od 3-5 cm. Zrno mora leći na postelju kako bi imalo dodir sa vlagom potrebnu za klijanje

  • sijte preporučenu gustinu u sklopu
  • povremeno kontrolišite sijačicu tj. gustinu i razmak sjetve.
  • prilagodite brzinu rada sijačice zadatom sklopu

Brzinu rada sijačice lako će te utvrditi na sledeći način. Obilježite 50 metara, predjite ih traktorom i mjerite prored.

 

Izmjereno vrijeme (sekunde)

Brzina kerenanja (km/h)

60

3

50

3,6

40

4,5

30

6,0

20

7,5

10

9,0

 

Kako utvrditi sklop

Na parceli u fazi 5-6 razvijenih listova izbrojte normalno razvijene biljke, na 14,3 metara u redu i pomnožite sa 1000 i tako će te dobiti broj biljaka po hektaru.Na primjer, ako smo na zadatoj dužini reda izbrojali 60 biljaka to znači da pohektaru imamo 60.000 biljaka. Na kraju , ratari poštujte preporuke gustine sklopa od strane proizvodjača jer će te tako imati maksimalni prinos na vašoj parceli.

 

Komentari: 3

PREPORUČUJEM

23. 04. 2019 - 16:29

AgrImaxov hibrid BLAST nećete se kajati ,odličan im je i hibrid DANDI strahota i do tri metar u visinu ide ,prinos fantastičan otporni na sušu
Tara

24. 04. 2019 - 23:02

Niposto Hibrid.. Avetni to ne bi kupio...procitajte malo vise o hibridima..pa cete promijeniti misljenje..Po EU zakonu,,vi morate proizvode deklarirati kao"Hibrid"tako da ga vam to niko nece kupiti!
PREPORUČUJEM

26. 04. 2019 - 09:00

Cijela svjetska i evropska poljoprivreda ,posebo,proizvodnja kukuruza je zasnovana na hibriima.Evropske lagarije oko zdrave hrane je demantovala afera sa Francuskom zdravom hranom nazvana USTA PUNA PESTICIDA.Tako da ja ponovo preporučujem AGRIMAXov kukuruz NEĆETE SE POKAJATI
Novi komentar