Apelacioni sud uvažio žalbu branilaca

Slobodan Kašćelan uskoro na slobodi

Apelacioni sud je uvažio žalbu branilaca okrivljenog Slobodana Kašćelana izjavljenu na rješenje Višeg suda u Podgorici kojim mu je produžen pritvor, i time predmet vratio prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje, pišu Dnevne novine.
Objavljeno: 23. 04. 2019 - 07:26 Promjenite veličinu teksta: A A A

Apelacioni sud je prihvatio navode žalbe branilaca okrivljenog Kašćelana da razlozi dati od strane pivostepenog suda ne predstavljaju dovoljne i valjane razloge da bi se izveo zaključak o postojanju osnovane sumnje da je okrivljeni Kašćelan učinio krivično djelo zelenaštvo na organizovan način.

Time bi se navodni vođakavačkog klana, ukoliko Viši sud ne obrazloži razlog za;pritvor, mogao braniti sa slobode.

“Osnovano se žalbom prvostepeno rješenje pobija zbog bitne povrede odredaba krivičnog postupka iz čl. 386 st. 1 tač. 9 ZKP-u. Prvostepeno rješenje nema razloga o odlučnim činjenicama;a dati razlozi su nejasni što pobijano rješenje čini nerazumljvim zbog čega je isto nije moguće ispitati, pa se ukidanje pokazuje nužnim”, navodi se u obrazloženju rješenja Apelacionog suda. Kašćelan je prvooptuženi u predmetu “kavčani” koji se pred Višim sudom u Podgorici vodi po optužnici Specijalnog tužilaštva.

On se tereti da je sa Igorom Božovićem krajem maja 2010. godine organizovao kriminalnu grupu, a zatim su vrbovali ostale članove kako bi se bavili zelenaštvom, švercom droge i pranjem novca.

Kašćelan je uhapšen u decembru prošle godine po potjernici u Pragu.

Prvostepeni sud je odlučujući o daljem trajanju pritvora okrivljenom Kašćelanu obrazložio da je on osnovano sumnjiv da je u periodu od 1. juna 2010. pa nadalje, u Kotoru, iskorišćavajući teško imovno stanje, teške prilike i nuždu, dao novac na zajam oštećenom D.M. i ugovarao za sebe nesrazmjernu imovinsku korist u iznosu od koja prelazi iznos od 30.000 eura.

Prvostepeni sud se pozvao na optužnicu u kojoj stoji da je Kašćelan za sebe ugovorio nesrazmjernu imovinsku korist u vidu mj esečne kamate u iznosu od 10 odsto vrijendosti pozajmljenog novca.

U rješenju Apelacionog suda se navodi da je prvostepeni sud bio u obavezi da u obrazloženju odluke o produženju pritvora okrivljenom Kašćelanu navede sadržajne i individualizovane razloge iz kojih bi se moglo objektivno zaključiti da postoji osnovana sumnja da je okrivljeni učinio krivična djela koja su mu stavljena na teret, a što je, kako se to osnovano žalbom ukazuje, taj sud propustio da učini.
 

Komentari: 0

Novi komentar