Novosti pišu

I Beograd i Priština biće "pritisnuti" jer EU ima plan

I Beograd i Priština biće pod velikim pritiskom na predstojećem skupu u Berlinu, jer EU ima ambiciozan plan vezan za KiM, pišu Večernje novosti.
Objavljeno: 23. 04. 2019 - 11:59 Promjenite veličinu teksta: A A A

Prema pisanju tog lista, na skupu u Berlinu, na kome će prisustvovati i Aleksandar Vučić i Hašim Tači 29. aprila, treba očekivati pritiske na obje strane, jer su evropski zvaničnici zacrtali cilj - da se do oktobra, odnosno formiranja novog sastava Evropske komisije, stavi tačka na dijalog Beograda i Prištine.

Iako je bilo spekulacija da Njemačka i Francuska, čiji su lideri domaćini ovog sastanka, na ovaj način žele da od visoke predstavnice EU Federike Mogerini preuzmu primat u dijalogu, izvor Novosti naglašava da nema riječi o razjedinjenosti između Brisela, Berlina i Pariza i da je na ovom skupu cilj svima isti.

Ideja o razgraničenju, kao što je poznato, nije više aktuelna, ali, prema saznanjima "Novosti", samo djelimično. Naime, njemačka kancelarka Angela Merkel se protivi bilo kakvom prekrajanju administrativne linije, ako se to odnosi na dijelove teritorija na kojima ima stanovništva. Manje korekcije, kada je riječ o nenaseljenim područjuma, saznaju "Novosti", mogle bi da dođu u obzir.

Pošto sadašnja garnitura evropskih zvaničnika silazi sa scene, održano je posljednje zasjedanje Evropskog parlamenta u ovom sazivu, pred nove izbore zakazane za kraj maja. Novi komesari ući će u Berlamon u oktobru. Merkel, takođe, uskoro napušta funkciju, i svi oni žele da dosadašnje aktivnosti u vezi s dijalogom krunišu pravno obavezujućim sporazumom između Beograda i Prištine. Sve drugo, smatrali bi velikim neuspjehom, ističu "Novosti".

Komentari: 6

Igor

23. 04. 2019 - 13:07

Srbi ispunili jedan uslov albanaca. Od juce uveli albanski jezik u sluzbenu upotrebu.
Мирослав Ђукић

23. 04. 2019 - 13:46

И очито је из тога да Срби нису проблем.
@

25. 04. 2019 - 01:04

ALI MIROSLAVE SRBI SU VELIKI PROBLEM SAMI SEBI PA ONDA SVIM KOMSIJAMA.
Marko

23. 04. 2019 - 14:06

Kakav pritisak. Za čiju teritoriju i koga da pritiskaju!? Uzeli silom i ratom, pa sad još i pritisak. Lijepo je to sve, samo ne znam koliko će da traje, takvo rešenje. Sad njihovih pet minuta, ali kažem, dokad...
Demoklo

23. 04. 2019 - 17:50

Srba je u ex-Yu /zadnji popis/ bilo 31% ukupnog stanovnistva ove zemlje. Tom procentu odgovara sadasnji prostor Srbije i Vojvodine. Svako remecenje ovog broja,znacilo bi gubitak Vojvodine, zadnje federalne jedinice ex-Yu,koja jos nije rjesila svoj status.Sa Kosovom je prica odavno zavrsena, samo su zaboravili da vam to jave.
Samo odbijati!

23. 04. 2019 - 14:14

Srbija svakako ni u prošlosti, ni sada ni u bliskoj budućnosti ne može od SAD i vodećih zemalja eks EU očekivati bilo kakvo razumijevanje i kompromisno rešenje. Oni će kao i do sada da se ponašaju isto, bio u srbiji na vlasti diktator ili najveći demokrata. Jednostavno, sami su sebe diskvalifikovali jer ono što traže demokratskoj vlasti u Srbiji, Miloševiću ili nijesu htjeli ili nijesu smjeli. Srbiji najbolje odgovara sadašnje status-kwo rešenje. Kosmet ne može u UN, ni u druge medjunarodne organizacije, a takvo kakvo je sada sa ekonomske strane gledalo, Srbiji bi bilo samo balast, čak i da ga nude Srbiji na tacni. Dakle, samo protiv promjene sadašnjeg statusa. Što su tražili to su i dobili i SAD i EU i kosmetski političari-jedan veliki vakum i jedno veliko ništa.
Novi komentar