Apelacioni sud u Beogradu potvrdio rješenje

Nema rehabilitacije Milana Nedića

Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je rješenje Višeg suda kojim je odbijen zahtjev za rehabilitaciju Milana Nedića.
Objavljeno: 23. 04. 2019 - 17:30 Promjenite veličinu teksta: A A A
Nema rehabilitacije Milana Nedica
Foto: Wikimedia Commons

Podsjetimo, Viši sud u Beogradu je u julu prošle godine odbio kao neosnovan zahtjev za rehabilitaciju predsjednika kvislinške Vlade Srbije tokom Drugog svjetskog rata, Milana Nedića.

Nedić je bio na čelu takozvane Vlade nacionalnog spasa od avgusta 1941. do oktobra 1944. godine, u vrijeme nacističke okupacije u Drugom svjetskom ratu.

Rješenjem Apelacionog suda u Beogradu od 10. aprila 2019. godine odbijena je kao neosnovana žalba predlagača i potvrđeno prvostepeno rješenje, saopšteno je iz tog suda.

U obrazloženju odluke je navedeno da Nedić nakon kapitulacije nije sproveden u zarobljeništvo, već je bio u kućnom pritvoru u Beogradu i da je u drugoj polovini avgusta 1941. godine prihvatio ponudu da stane na čelo Vlade Srbije.

Njemci su se odlučili za generala Nedića jer su agenti Gestapoa pronašli "originalni memorandum" koji je 1. novembra 1940. godine Nedić uputio knezu Pavlu zastupajući opravdanost prijateljstva i saradnju sa Njemačkom, navedeno je na sajtu.

Dodaje se da je on kao predsjednik Vlade, a od 1943. godine i kao ministar unutrašnjih poslova i predsjednik Vlade, istovremeno donosio uredbe, naredbe i proglase čiji je cilj bio podrška okupatorskom režimu, sprječavanje i kažnjavanje svih onih koji su ustali u borbu protiv okupacionih vlasti.

Držao je govore u kojima je veličao Njemačku, Hitlera, tražeći za Srbiju mjesto u novom poretku na čelu sa Hitlerom, pozivao stanovništvo na poslušnost okupatoru, na odustajanje od svake borbe protiv okupatora, a sud je naveo je za vrijeme njegovog mandata od strane okupatora "dolazilo do masovnog strijeljanja civilnog stanovništva i povećanja ekonomske eksploatacije Srbije".

Milan Nedić je bio predsjednik Vlade do 4. oktobra 1944. godine, kada je dobrovoljno napustio Beograd u pratnji šefa državne bezbjednosti i predstavnika Njemaca koji su mu dali pratnju i borbeno vozilo kao obezbjeđenje. Prvo je boravio u Beču, a potom sa dijelom Vlade se preselio u tadašnju Njemačku, Kicpil - Tirol.

Poslije njemačkog poraza predao se zapadnim saveznicima, koji su ga izručili novim jugoslovenskim vlastima. Milan Nedić nikada nije bio osuđen, niti je protiv njega podignuta optužnica. Protiv njega je vođen postupak, a u pritvoru je izvršio samoubistvo.

Komentari: 5

Polako, bice

23. 04. 2019 - 18:22

Samo je pitanje vremena kad ce rehabilitovat jos jednog fasistu.
xy

23. 04. 2019 - 18:29

Srpski mediji se očigledno stide ove odluke suda jer evo 13 dana niko nije objavio ovu vest. Alo dobro, mogu da se teše, Draža im je rehabilitovan za genocid koji je počinio Bošnjacima i sve zločine nad natifašistima.
Istine radi.....

23. 04. 2019 - 19:54

.....mora mu se priznati da je učinio i dvije velike stvari za srpski narod - a što se prećutkuje i zaobilazi. Sve ovo u optužnici inače stoji. Šta je uradio? Prihvatajući mjesto šefa Vlade nacionalnog spasa nije dozvolio da z a j e d n i č k a granica Hrvatske i Bugarske bude na Moravi! Drugo - prihvatio je oko 350000 izbjeglih srba iz ustaške NDH, udomio, nahranio radno angažovao - koliko je to bilo moguće - uglavnom spasio je taj narod!.......veliki getsbi
zaboravih u brzini kucanja....

24. 04. 2019 - 20:23

....i na treću isto tako veoma važnu stvar: n i j e _ d o z v o l i o da srpska vojska bude poslata na Istočni front!!!!! Doduše, ni bugari to nisu htjeli pa je njihov car to platio glavom (Hićo ga je otrovao - to čitajte kod Medakovića). Kada sam već kod ovih samo da pomenem jedan nevjerovatan kuriozitet. Kod njih je kraj rata dočekalo v i š e jevreja nego ih se zateklo na početku rata. Bugarska crkva ih je ludački štitila!....pozdrav ....veliki getsbi
yyz

23. 04. 2019 - 20:13

Treba da rehbilitujete još Nedića i Dimu Ljotića i onda ste jači od Adolfa i Benita,Umalo zaboravih Kalabićai. Njega obavezno a i onoga koji je izmislio dušegubku.To je znate onaj furgon kamion sa otrovnimm gasom za prevoz komunista Jevreja i Cigana ,koji je radio na liniji Sajmište -Jainci..
Novi komentar